Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Kumkuat (Kamkat)

Citrus fortunella 'margarita'

Diğer İsimler Kumquat,komquot

Familya Sedefotugiller ( Rutaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Angiosperms )

Takım Akçaağaç (Sapindales)

Kullanılan Kısım Meyve

Yetiştiği Bölgeler Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Türkiye de ise, Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiştir.

Etken Maddeler C vitamini, A vitamini, Kalsiyum, Demir, Manganez ,E vitaminlerini, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır ve çinko minerallerini içerir.

Kumkuat (Kamkat)
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 2,5 - 4 m
En Fazla Yayılma 1,5 - 2,5 m
Nihai Süre Olgunlaşma 10 - 20 yıl

Geniş tarlarlar da yetiştiği gibi ev ortamında da rahatlıkla yetiştirilebilen bir bitki türüdür.Kolaylıkla semt pazarları yada çiçekcilerden temin edebilirsiniz.

Kumkuat (Kamkat) meyvesi  adını Çince “altın portakal” ya da “altın mandalina” anlamına gelen bir ifadeden alıyor. Ana vatanı Güney Asya ve Pasifik bölgesi olan kamkat meyvesinin adı ilk olarak 12’nci yüzyıldan kalma Çin yazmalarında geçiyor. Uzun yıllar Hindistan, Japonya, Tayvan, Filipinler ve Güneydoğu Asya’da yetiştirilen meyvenin 1846’da Avrupa’ya, bundan kısa süre sonra da Kuzey Amerika’ya taşındığı söyleniyor.

Kumkuat (Kamkat)  sıcağı seven bir meyvedir ve -4 derecenin altına düştüğünde yaşayamaz.Kış mevsiminde ise yetişme sıcaklığı 12 derece olmalıdır.Güneşi seven bir bitki olduğundan dolayı güneş alan yerlerde tutulmalıdır.

Kumkuat (Kamkat)

Kumkuat (Kamkat)  dıştan baktığınızda size portakalı andıran bir görüntüsü mevcut. Ancak o küçük sevimli  meyvelerin en büyük özelliği hep öyle küçük kalmaları ve tatlı kabuğu ve çekirdeği ile birlikte  yenebilmesidir.Aşina olmadığınız bir tat olduğundan ilk başta değişik gelebilir.Kumkuatın meyvesi ekşimtırak, kabuğu ise tatlıdır. Bu nedenle en ideali kabuğuyla birlikte yemektir. Ancak bu şekilde yemeden önce iyice yıkanıp kâğıt havluyla kurutulmalı, ardından tatlı-ekşi tadının birbirine karışması için parmak arasında hafifçe yuvarlanmalıdır. Yerken ne kadar uzun çiğnenirse tadı o kadar güzelleşir. Eğer yemeden önce kabuğu yumuşatılmak istenirse yaklaşık 20 saniye kaynar suya batırılıp çıkartılmalıdır. İstenirse soğuk suda durulanır ama bu elzem değildir.

Kumkuat (Kamkat)  Tatlılara, salatalara, et ve tavuk yemeklerine eklenebilir ve garnitür olarak kullanılabilir. Reçeli, marmeladı, hatta turşusu dahi yapılabilir. Kumkuat, çok zengin bir C vitamini deposudur ve içerdiği mineraller ile pek çok hastalıktan korur. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan bu şifalı bitki bağışıklık sistemini güçlendirir, kötü huylu kolesterolü düşürür ve diyabeti dengeler. Yüksek tansiyonun düşmesine katkı yapan kumkuat, kalp sağlığını korur. Kalori miktarı çok düşük olduğundan zayıflamak amacıyla diyet yapanlar için ideal bir atıştırmalıktır. Bu evinizde süs bitkisi gibi kolayca yetiştirip taze meyvelerini rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Temmuz – Ağustos ayları gibi çiçeklenmeye başlar ve sonbahar aylarında da meyve vermeye başlar. Ocak – Mart ayları gibi de tam olgunlaşmış olurlar.

Nerede Kullanacağız?

  • Kumkuat genelde taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir.
  • Reçel ve marmelatı yapılır.
  • Çok değişik bir aroması vardır.
  • Meyve suyu ve sos olarak kullanılır.
  • Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda kullanılır.
  • Mutfaklarda meze olarak kullanılır.

Bir diğer özelliği ise böcek ısırmaları yüzünden biriken zehiri, vücuttaki herhangi bir nedenden ötürü oluşan zehiri, kimyasal maddeleri dışarı atması ve kanı temizlemesidir.

Antioksidan deposudur. Vücudumuzdaki kimyasallardan arındırır. Kamkatın içeriğinde bulunan A, B1, B2, B3 vitaminleri sayesinde sinir sistemimizin tedavisinde ve güçlenmesinde yardımcıdır.

İçeriğindeki C vitamini sayesinde öksürük ve soğuk algınlığına karşı faydalıdır.Ayrıca içeriğindeki kalsiyum sayesinde diş ve kemik sağlığına da  faydalıdır.

Özet

Kaynaklar »»