Tıbbı ve Aromatik Haberler

Eşek hıyarı tohumlarını yaymak için arılara ihtiyacı yok

Eşek hıyarı tohumlarını yaymak için arılara ihtiyacı yok

Eşek hıyarı tohumlarını yaymak için arılara ihtiyaç duymadığını biliyor musunuz?

Eşek hıyarı tohumlarını yaymak için arılara ihtiyaç duymadığını biliyor musunuz? Şaşırtıcıdır ve genellikle toplumumuzda çoğaltmak için onlardan çok şey öğreniriz. Eşek hıyarı, bir çiçekli bitkiler familyası olan Cucurbitaceae içinde bulunan Ecballium cinsinin bilinen tek türü. Acı hıyar veya it hıyarı olarak da bilinir. Bu bitkinin taze meyvesi sıkıldığında, bitkinin tohumlarını da içeren mukus benzeri bir salgı fışkırtır. Bir bitki aşığıysanız, bitkilerin tohumlarını yaymak için arıların nasıl çalıştığını biliriz. Ama bu bitki türünün dış yardım olmadan nasıl üreyeceğini merak ediyorsanız aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririz.

Meyvesi zehirli olan ve antik çağlarda hamilelikte düşük yapmak için kullanılan bu bitkinin taze sıkılmış suyu, Türkiye’de bitkisel kocakarı ilacı olarak sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uygulandığı belirtilmiştir. Gönüllü hastalar üzerinde uygulanan klinik testler, çift yüksek dozda uygulanan iyileşme oranının tek düşük doza göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur (iyileşme oranı sırasıyla %71.0 ve %56.6). Sinüslerin tamamen röntgen muayenesinde tahliye edilmemiş olmasına rağmen ek olarak, görülen tüm sendromlardan tamamıyla kurtulma oranı ise hastaların %20’sinde görülmüştür.

 

Videoda gördüğünüz gibi, size bu bitki eşek hıyarı (ecballium elaterium) şeytanın turşusu ya da fışkıran salatalık olarak da bilinir. Özel bir tohum dağıtım sistemi vardır. Flora Vascular Ibérica web sitesinde belirtildiği gibi, çiçekleri beyaz ve sarı olan ve meyve genellikle Oval şekilli 4 ila 5 santimetre uzunluğunda ve bu patlama doğada neredeyse benzeri görülmemiş bir tohum yayma mekanizmasıdır.

Eşek hıyarı meyvesi şişmeye başlar, bitkinin besinleri giderek olgunlaşıp sonunda basınçtan patlar. Araçların lastikleri her zaman 2 ila 3 atmosfer arasında bir basınca sahipse eşek hıyarı (ecballium elaterium) meyvesi yaklaşık 27 atmosfer basıncına sahiptir. Gerçek bir bomba gibi.

Bu inanılmaz baskı sayesinde, meyve olgunlaştığında, saptan ayrıldığı basınç ve yerçekimi ile tohumları serbest bırakır. Bitkinin tozlaşmasına ve türünün geleceği için iç kısmında bulunan tohumları arılara ihtiyaç duymadan yayar. Meyve bitkiden ayrıldığında itilen bu tohumlar 3 metreye kadar uzağa kadar gidebilir. Kelimenin tam anlamıyla doğanın da kendi bombaları var.

Kaynak: gearrice.comVikiPedia