Tıbbı ve Aromatik Haberler

Tarihi Baharat Yolu ve 3500 Endemik Tıbbi ve Aromatik Bitkinin Evi Türkiye!

Tarihi Baharat Yolu ve 3500 Endemik Tıbbi ve Aromatik Bitkinin Evi Türkiye!

Tarihi Baharat Yolu, Anadolu, üzerinde bulunan doğası gereği sunulan iklimi, doğurganlığı, çeşitliliği ve güzelliği ile insanlığın eski zamanlarından beri bir çekim alanı olmuştur.

Tarihi Baharat Yolu, Anadolu, üzerinde bulunan doğası gereği sunulan iklimi, doğurganlığı, çeşitliliği ve güzelliği ile insanlığın eski zamanlarından beri bir çekim alanı olmuştur. Türkiye, 12.000 bitki çeşidine ev sahipliği yapmaktadır ve aromatik otlar ve baharatlar için inanılmaz bir potansiyele sahiptir.

Türkiye’nin iklimsel ve ekolojik koşulları nedeniyle, doğal kaynaklardan birçok bitki ve baharat yetiştirilir veya toplanır ve yaklaşık 3.500 çeşit endemik tıbbi ve aromatik bitkiye erişim sağlar.

Dünyada kurutulmuş kekik ve defne yapraklarının ihracatında liderdir.

Türkiye, ormancılık ürünleri sektöründe dünyadaki hemen hemen tüm ülkelere ihracat yapmaktadır. Medeniyetlerin kesişme noktasında, Türkiye uzun zamandır baharat ticareti için bir merkez olmuştur. Binlerce yıldır, İstanbul’daki Baharat Pazarı’nın (Spice Bazaar) dünyanın en ünlü baharat merkezlerinden biri olarak işlev gördüğü baharat yolunun kalbiydi.

Türkiye, dünyanın en gelişmiş bitki ve baharat temizleme operasyonlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor ve izlenebilir kaynak sağlama, temizleme ve ürünleri doğrudan tüketime hazır bitmiş bir duruma getirmede mükemmel.

  • Yemeklerin değerini artırmak,
  • Her masayı zenginleştir,
  • Hayatı basitleştirin,
  • Sürdürülebilir, izlenebilir ürünler sunmak ve
  • Değerli hammaddelerle her yemeğe benzersiz bir tekme ekleyin.

Hemen hemen her ülkenin kendi yemek kültürüne sahip olmasına rağmen, hepsinin ortak bir yanı var – yiyeceklere otlar, baharatlar ve orman aromaları eklemek onları lezzetli kılıyor! Türkiye’den gelen baharatlar ve otlar genellikle mutfaklarda yiyeceklere lezzet katmak, aromatik yüzeyler sağlamak ve iltifat yemeklerinde faydalarından yararlanmak için kullanılır.

Kullanım Alanları

  • Bazı baharatlar yemeğin lezzetini ön plana çıkarırken, diğerleri lezzetleri dengeler.
  • Otlar tipik olarak güveçlerde, kızartmada, güveçte, nispeten uzun pişirme süresine sahip çorbalarda, marinatlarda ve dekapajda kullanılır.
  • Bazı otlar öncelikle domuz eti, kuzu eti, sığır eti ve sosislerin tadını arttırmak için bir lezzet olarak kullanılır.
  • Kurutulmuş otlar ve tohumlar, çeşitli sağlık yararlarına sahip çeşitli bitki çayları yapmak için de kullanılabilir.

Dünyada En Popüler Bitkilerimiz

Kurutulmuş kekik, defne yaprağı, kurutulmuş nane, biberiye, rezene, kimyon, sumak, biber, adaçayı ve anason en popüler olanlar arasındadır.

Kurutulmuş Kekik    

Türkiye’de Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yetişen kekik bitkisi, en popüler aromatik bitkilerden biridir. Kekik adını Yunancadan türetmiştir, yani “ Dağın sevinci ”. Kademeli yaprak boyutlarında veya zemin formunda, güçlü bir aromatik aromaya sahip olan Oregano, en çok yönlü ve yaygın olarak kullanılan bir bitkidir.

Türkiye, dünyanın en çok talep edilen tıbbi ve aromatik ürünleri arasında yer alan kekik üretiminin yüzde 80’inden sorumludur. Kekik, soslardan marinatlara, baharat karışımlarına kadar çeşitli ürünlere lezzet katar ve elbette Pizza Worldwide’a klasik tadı ekler! Kekik, mutfak sanatı dünyasının en tanınmış bitkisidir ve hem doğrudan hem de dolaylı uygulamalara kolayca uyar.

Defne ( Laurel ) Yapraklar

Türkiye, dünyadaki ilk kekik ve defne yaprağı ihracatçısıdır. Kekik ve defne yaprağı ihracatı çoğunlukla dünyanın Ege Bölgesi’nden gelmektedir.

Tıbbi olarak, yapraklar antiseptik ve antioksidan olarak kullanılmıştır. Hemen hemen hepsi antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir ve antibakteriyel aktiviteye sahiptir.  Yapraklar birçok farklı rahatsızlığı tedavi etmek ve güçlü antioksidanlar olarak hizmet etmek için kullanılmıştır. Enflamasyon, dejeneratif artrit ve genel olarak yaşlanma sürecine dahil olan serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilirler.

Biberiye

Biberiye Akdeniz bölgesine özgüdür. Bu ağacın yaprağı hoş bir kokuya sahiptir ve her zaman yeşildir. Küçük ince dikenli yapraklar hem taze hem de kurutulmuş olarak kullanılır.  Biberiye tıbbi kullanımları için popülerdir, ancak şimdi daha yaygın olarak yemek pişirmede kullanılan bir baharat olarak bilinir. Çay benzeri bir aromaya ve acı tatlı temiz taze bir tada sahiptir.

Gıda sektöründe çay ve çeşni olarak kullanılır ve birçok sağlık yararına sahiptir. Stresi azaltır ve gevşeme etkisi yaratır. Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Biberiye, mükemmel bir antioksidan kaynağı olarak ekstraksiyon için yoğun olarak kullanılır. Biberiye ayrıca ızgaralara, marinatlara ve baharatlara tat katan önemli bir mutfak bitkisidir.  Biberiye, Akdeniz havzasında salatalarda kullanım için çok popülerdir, bu acı tatlı tadı eklemek için.

Adaçayı

Bulanık yaprak yapısı ile adaçayı karakteristik olarak aromatik bir bitkidir. Adaçayı bitkisinin gümüşi gri yaprakları ayırt edici bir tada ve aromaya sahiptir. Bitki gıda ve kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Adaçayı, et ve kümes hayvanı yemeklerinin yanı sıra salatalar, turşular ve peynirleri tatmak için Oregano kadar popüler mutfak kullanımları olduğunu kanıtlamıştır.

Bitki endüstrisi tarafından iki ana adaçayı çeşidi kullanılır. Arnavut Adaçayı olarak da bilinen Salvia Officinalis, çoğunlukla Kuzey Amerika’da tercih edilir ve kahvaltı sosisine ayırt edici bir tat ekler.

Anason

Türkiye’de Akdeniz ve Ege Bölgelerinde büyüyen anason bitkisinin tohumları anason baharatını elde etmek için kullanılır. Tatlı bir tada ve karakteristik bir aromaya sahiptir. Yüksek petrol özü seviyesi ile anason tıp ve gıda endüstrilerinde kullanılır. Anason, meyan kökü benzeri bir tada sahiptir ve tarih boyunca tıbbi amaçlar için, özellikle sindirim yardımı olarak kullanılmıştır.

Anason, likör endüstrisi, süt üretimi, et endüstrisi tarafından ve nefes tazeleyiciler için ana bileşen olarak yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Kimyon

Kimyon, eski zamanlardan beri baharat olarak yetiştirilen çiçekli bir bitkidir. Türkiye’de Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde büyüyen kimyon, yaz aylarında beyaz pembe çiçek açan yıllık bir bitkidir. Keskin ve acı bir tada sahiptir. Gıda sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Kimyon, neredeyse tüm et karışımlarının, marinatların ve baharatların ana bileşenidir. Keskin ve ayırt edici tadıyla Cumin, dünyanın en çok talep edilen baharatlarından biridir.

Türkiye, tüm pratik kullanımlar için zemin,% 99,5 ( şişe sınıfı ) ve% 99,8 ( süt ve doğrudan uygulamalar ) optik ve IR sıralı kimyon sunar.

Rezene

Türkiye’nin Batı Akdeniz ikliminde büyüyen bu bitki, gıda, içecek ve tıp endüstrilerinde kullanılan küçük, yeşilimsi kahverengi ve ince kokulu meyveler verir.  Tatlı, hoş meyan kökü benzeri lezzeti, tavuk, balık, domuz eti veya kuzu eti, sosis yemekleri ve pişmiş ürünler için turşu ve baharat ovmaları için uygundur. Tatlı ve tuzlu yemeklerin lezzetini arttırır.

Yatıştırıcı tadı ile rezene, bir bebeğin hayatının erken aşamalarında sindirime yardımcı olduğu için çay endüstrisi ve bebek maması üretimi tarafından da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Nane

Yoğun özü ve ferahlatıcı lezzetleri ile Türkiye’de çok önemli olan nane, salatalarda, mezelerde, soğuk meyve sularında, doldurulmuş sebzelerde ( dolma ) ve yoğurt yemeklerinde kullanılan favori bir bitkidir. Nane mide rahatsızlıkları için de iyidir ve solunum yolunuza yardımcı olur.

Sumak

Sumak, limon kadar tart ve keskin olduğu bilinen ve Türk Mutfağında çok kullanılan bir baharattır. Güneydoğu Türkiye’de yetişen sumak cüce ağaçlarından toplanır ve yapraklar kurutulur ve toz haline getirilir.

Sumac, alternatif ekşi / tart tadı arayan profesyoneller için mükemmel bir alternatiftir. Limon kadar keskin olmayan, sumak’ın yumuşak ekşiliği, salatalara, pansumanlara ve su bazlı hafif soslara önemli ölçüde farklı bir bükülme ekler

Isot

Isot, Türkiye’nin Şanlıurfa kentinden eşsiz bir biber çeşididir. “ İzot ” kelimesi Türkçe “ ” ( ısı ) ve “ ot ” ( herb ) eserlerinden kaynaklanmaktadır. İzot, sıcak kırmızı biberin tohum ve kanat kısımlarının belirli bir nem seviyesi altında ısıtılmasıyla üretilir. Isot gıda sektöründe kullanılır ve dünya çapında ihraç edilir.

Isot kırmızı biber sadece damak tadınız için değil, bu renkli biber, kansere karşı çalıştığına inanılan likopen adı verilen zengin bir anti-kanserojen karotenoid kaynağıdır.

Kaynak: FB101