Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Defne (Akdeniz Defnesi)

Laurus nobilis

Diğer İsimler Akdeniz Defnesi

Familya Defnegiller ( Lauraceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Laurales

Kullanılan Kısım Yaprak ve meyve

Yetiştiği Bölgeler Anavatanı Asya olan Defne, İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye gibi Akdeniz kıyılarına sahip ülkelerde fazla olarak görülür.

Etken Maddeler Laurenobiolid, laurik asit, flavonolignandan meydana gelen Silymarin, taxifolin, quercetrin, albümin, miisiliaj, sabit yağ ve acı maddeler bulunur.

Defne (Akdeniz Defnesi)
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 8 - 12 metre
En Fazla Yayılma 8 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 20 - 50 yıl

Türkiye'nin tarım ihracatında önemli bir paya sahiptir. Drog adı; Folium Lauri

Defne (Akdeniz Defnesi)  meyvesi ve yaprakları ile evinizin her bölümünde rahatlıkla kullanabileceğiniz aromatik bir bitkidir. Et yemeklerine verdiği lezzetten tutunda, ruh sağlığınıza iyi gelen tütsüleri yada evinizdeki böceklerden kurtulma özellikleri ile çok yönlü kullanımı olan bir bitkidir.

Süs bitkisi olarak bahçelerde sıkça görülmektedir. Ancak dona duyarlı olduğundan dolayı evde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Defne (Akdeniz Defnesi)  bitkisinin kaynağı Doğu Akdeniz bölgesi olup oradan ılıman iklimli başka yörelere yayılmıştır.

Yağından elde edebileceğiniz sabun ise antiseptik özelliğinden dolayı tüm vücut parazitlerine ve mantar hastalığına karşı sizleri korur. Defne (Akdeniz Defnesi)  Cilt sağlığı için ise ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yaralara iyi gelir. Derideki gözenekleri açarak cildi güzelleştirir.

Yorgunluk, bronşit, uyutucu, mikrop öldürücü, hazım ettirici, spazm çözücü, mide bağırsak gazı söktürücü, idrar söktürücü, nefes açıcı, terletici, hazmettirici ve uyarıcı özelliği vardır. Soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen kırgınlık, romatizma, ağrılarına faydalıdır. Yağını gargara olarak kullandığınızda bademcik iltihaplarına iyi gelecektir.

Defne yağını yaz aylarında terleyen bölgelere ince bir tabaka halinde sürdüğünüzde terlemeyi ve kötü kokuyu önlemeye yardımcı olacaktır. Defne (Akdeniz defnesi)  yağı salata ve benzeri gıdalarda dahilen kullanıldığında kan şekerinin dengelenmesini katkıda bulunur.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Defne (Akdeniz Defnesi) olarak romatizma, deri kızarıklıkları ve kulak ağrıları için kullanılır.

Tıbbi literatürde defne yaprağının antioksidan[1], analjezik (ağrı kesici), antienflamatuar [2] ve antikonvulsant (antiepileptik)[3] yararlarının olduğu belirtilmektedir.

Mart ayında çiçeklenir ve tohumları ekim ayında tam olgunluğa ulaşır. Tohumları elips biçiminde ve koyu parlak siyahtır. Tohum büyüklüğü yaklaşık nohut iriliğindedir. Meyveleri önce yeşil sonra siyah bir renk alır, takriben 1cm çapında zeytin çekirdeği gibi yüzeyi parlak, içinde etli bir tane çekirdeği vardır. Tohum tanelerinin dış kısmı ince etli olmasına rağmen oldukça yağlıdır. Tohum çekirdeği iki parçadan oluşur.

Gebelik durumunda defne kullanılmamalıdır.
Özet

Her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türüdür.. Yemeklere lezzet kattığı gibi alternatif tıpta da birçok yararı vardır.

Kaynaklar »»

1-  Fitoterapia 2003 Sep;74(6):613-6.
2- Phytother Res 2003 Aug;17(7):733-6.
3- Phytomedicine 2002 Apr;9(3):212-6.