Tıbbı ve Aromatik Haberler

Türk kirazı Çin’e ilk kez ihraç ediliyor

<b>Türk kirazı Çin’e ilk kez ihraç</b> ediliyor

Antalya’da 2015 yılında düzenlenen G-20 zirvesinde Çin ile imzalanan bitki sağlığı protokolünün ardından sürdürülen görüşmeler neticesinde bu yıl Türk kirazının ilk kez Çin’e ihraç edilmesi hedefleniyor.

Türk kirazı, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Genel Başkan Başdanışmanı İhsan Beşer, TOSYÖV olarak 2012 yılında Afyonkarahisar’da misafir ettikleri Çin’in Ankara Büyükelçisine Afyon kirazı ikram ettiklerini söyledi.

Ziyaretin ardından, lezzet olarak Çin halkının damak tadına çok uygun olan kirazın bu ülkeye ihraç edilmesi için adımların atıldığını anlatan Beşer, 2013 yılında Çin ile Türkiye arasında gıda güvenliği anlaşmasının imzalandığını hatırlattı.

Türk Kirazı Bitki Sağlığı Protokolü

Beşer, G-20 zirvesinde Çin’e kiraz ihracatının önünün açılması için iki ülke arasında “Bitki Sağlığı” protokolünün imzalandığını dile getirdi.

Önümüzdeki günlerde bakanlık tarafından Çin’e kiraz ihracatı yapabilecek firmaların açıklanacağını ifade eden Beşer, şöyle konuştu:
“Çin’in kiraz ithalatı yaklaşık 500 milyon dolar. Afyonkarahisar’dan mevsimsel olarak bu ülkeye kiraz ihracatı çok önemli. Şili’nin kirazı nisan ayında, ABD kirazı da haziran başında bitiyor. Afyonkarahisar bölgesinin kirazı ise haziran ortası veya sonunda çıkıyor ki bu mevsimsel olarak bizim kirazımızın Çin’de katma değer yaptığı bir zamana denk geliyor. En büyük amacımız Uzakdoğu pazarı sayesinde Avrupa’ya alternatif pazar oluşturmak.”

Kaynak: www.etarim.net