Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Sumak

Rhus coriaria

Diğer İsimler Derici sumağı, Baharat sumağı, Boyacı sumağı, Sumac

Familya Sakız ağacıgiller ( Anacardiaceae )

Sınıf İkiçenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Sapindales

Kullanılan Kısım Meyveleri

Yetiştiği Bölgeler Doğu Anadolu bölgesi hariç Türkiye'nin heryerinde yetişmektedir.

Etken Maddeler Tanen, Şekerler, uçucu yağ, mum, flavon türevi, sarı renk madde (mirisetin), sitrik, malik, tartarik asit içermektedir

Sumak
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 1 - 3 metre
En Fazla Yayılma 30 - 100 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 3 yıl

Sumak'ın çok güçlü bir antioksidan özelliği vardır.Kalp rahatsızlıkları,kanser ve yaşlanma gibi belirtilere neden olan serbest radikallere karşı vücudumuzu korur.

Sumak kışın yaprak döken veya her mevsimde yeşil kalan bir ağaçcıktır. Meyvesi mercimeğe benzer. Yaklaşık 150 kadar türü vardır. Birçoğu zehirli olmaktadir.. Yurdumuzda derici sumağı ve boyacı sumağı çeşitleri olup Akdeniz ve Ege bölgelerinin dağlık ve çalılık olan yerlerinde doğal olarak yetişmektedir. İnsan sağlığına olan yararları bilinmektedir.

Sumak ekşimsi tadı nedeni ile salatalarda limon yerine, yemeklerde de baharat yerine kullanımı bilinir. Ayrıca köfte baharatı olarakta kullanılmaktadır.Kokuyu  azaltma özelliği bulunduğundan  özellikle soğanlı salatalarda baharat olarak kullanılır. Özellikle ciğer tavayı soğan ve sumak olmadan düşünmek pek mümkün değildir.

C Vitamini Deposu

Sumak yoğun miktarda c vitamini bulundurduğundan özellikle kışın gribal enfeksiyonlardan korumaktadır. Solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır.Ayrıca yüksek oranda antioksidan barındığından üst solunum yolları enfeksiyonlarında da faydası bilinmektedir. Bronşite iyi gelerek , ateş düşürücü özelliği bilinmektedir.

Sumak Kan Şekerine Faydalı

Kan şekeri seviyesini düşürerek  şekerin dengelenmesini sağlar.Bu özelliği sayesinde tip 2 diyabete karşıı vücudumuzu korurken ayrıca, kötü kolesterolün düşürülmesinde de yardımcıdır.

Adet düzensizliklerinde ve ağrılı geçirilen adet kanamalarında da faydası bilinmektedir.Ayrıca vajinal akıntıların tedavisinde kullanılır.

Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Sumak ayrıca idrar tutama hastalıklarına iyi gelir. Sumak yaprakları kabızlıkta da kullanılmaktadır.

Bir çok bitki gibi tıbbi alanlarda kullanılır fakat bunun dışında, deri ve boya sanayinde ve harika bir ekşi baharat olarak kullanılır.

Not: Tansiyon hastalığı olanlar ,sumağın kan üzerindeki etkilerinden dolayı uzmanlar tarafından önerildiği taktirde kullanmaları gerekmektedir.

Yaprakları ise kaynar suda demlenir ve ılıdıktan sonra bu su ile gargara yapılırsa, boğaz ağrısına iyi gelir.Ağız içindeki bakterileri öldürdüğünden ağız kokusuna da iyi gelmektedir.

Sumak Çayı Tarifi için Tıklayınız. 

Özet

Boğaz ağrılarına karşı, kaynamakta olan 500 cc suya 50 g sumak yaprağı veya toz haline getirilmiş meyvesi konur, 5 dakika kısık ateşte kaynatılır. Soğuduktan sonra gargara yapılır.