Tıbbı ve Aromatik Haberler

Şifalı bitki üretimi için İran’da 400.000 kişi faaliyet gösteriyor

Şifalı bitki üretimi için İran’da 400.000 kişi faaliyet gösteriyor

Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkilinin belirttiği gibi İran, komşu ülkelerdeki şifalı bitkiler pazarının yaklaşık yüzde 40'ını elinde tutuyor. 

Şifalı bitki üretimi için İran’da 400.000 kişi faaliyet gösteriyor. Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkilinin belirttiği gibi İran, komşu ülkelerdeki şifalı bitkiler pazarının yaklaşık yüzde 40’ını elinde tutuyor. IRNA‘nın aktardığına göre Hamidreza Banafsheh Ekim ayının sonlarında şunları söyledi: “Irak, Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Afganistan’a büyük miktarda ilaç, besin takviyesi, gıda ürünü ve içecek ihraç ediliyor.”

Yetkili, İran’ın tıp ve sağlık teknolojisi alanında önde gelen ülkeler arasında yer aldığını ve farmasötik ürünlerin yüzde 98’ini iç pazara sağladığını belirtti.

“Bilgiye dayalı 1.400 şirketin yaklaşık 450’si bitkisel ilaç, biyoteknoloji ve gıda endüstrisi alanında faaliyet gösteriyor.”

Ulusal Tıbbi Araştırma Geliştirme Enstitüsü’nün tıbbi ürün ihracatını artırmayı hedeflediğini söyledi. Bitkisel ilaçların üretiminde kullanılan hammaddelerin büyük bir kısmının yerli olması nedeniyle bu ürünlerin uluslararası alanda diğer ülkelerin ürünleriyle rekabet edebilecek durumda olduğunu ifade etti.

Ayrıca İran’ın bitkisel ilaçlarının yüzde 15-20’si dünyada tektir. İran’ın dünyaya yeni bitkisel ilaçlar tanıtma kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Farmasötik bitkilerin üretimi ve ticarileştirilmesinin, zengin bitkisel ilaç kaynaklarını tanıtmanın en iyi yolu olduğunu ve bunun ülkeye döviz geliri getirmenin yanı sıra, İran’ın bu alanda bilimsel otoritesine yol açacağını da sözlerine ekledi.

İran Tıbbi Bitkiler İhracatçıları Birliği Başkanı’na göre, ülkenin şifalı bitki üretimi tıbbi bitki ihracatı dünya standartlarına daha fazla uyum sağlanarak artırılabilir. Mohammad-Ali Rezaei Kamal-Abad, bitkisel ürünlerin sağlık odaklı tüketimi nedeniyle dünya standartlarının arttığını, bu standartlara uyulmaması durumunda bu ürünlerin iadesine veya imhasına yol açacağını belirtti.

“Geçtiğimiz yıllarda başka ülkelerde kullanılmayan zehirler ülkemize girdi, ülkemizde de su ve toprak kirliliğine neden oldu” diye yakındı.

Tarımsal ürün ihracat standardizasyonunun önemine atıfta bulunarak şunları ekledi: “Ülkemizde standardizasyon yapılır, ancak bu standardizasyon güncel değildir. Bakanlıkların koordinasyonu ile harcamaların yapılması ve bilgilerin güncellenmesi, tarım ürünlerinin standartlaştırılmasına ve bu ürünlerin ihracatının geliştirilmesine yardımcı olabilir” dedi.

13 iklimden 11’inden fazlasına sahip olan İran’da 8 bin şifalı bitki çeşidinin bulunduğunu, bu sayının Avrupa’nın en az iki katı olduğunu söyledi.