Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Sinameki

Cassia angustifolia

Diğer İsimler Senna, Hindistan Sinamekisi

Familya Baklagiller ( Fabaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Fabales

Kullanılan Kısım Yaprak ve meyveleri

Yetiştiği Bölgeler Somali, Mısır, Hindistan, Ortadoğu ve Sudan’da doğal olarak yetişir.

Etken Maddeler Tinnevellin glikozit (I), isorhamnetin-3-O-beta-gentiobiosid (II), apigenin-6,8-di-C-glikozit (III), emodin- olarak tanımlandı. 8-0-beta-D-glikopiranosid (IV), kaempferol (V), aloe emodin (VI), D-3-O-metilinositol (VII), sükroz (VIII).müsilaj ve tartar

Sinameki
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 50 -150 mt
En Fazla Yayılma 0,1 - 0,50 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Senna pod,fruit,Senna leaf

Sinameki yaklaşık 260 farklı türe (bazı kaynaklara göre 400) sahip olan sinameki müshil etkisi yaratan içeriği ile günümüzde pek çok ticari ilaç içerisinde etken madde olarak kullanılmaktadır. Sıcak bölgelerde yetişen, sarı çiçekli otsu veya ağaçsı bir bitkidir.  Havanın serbest azotunu toprağa bağlar. Az bakım gerektiren bir bitkidir.

Yapraklar yaprakçık seklinde ikiye parçalanmıştır. Çiçekleri, yapraklarının dibinden çıkar. Uzun salkım şeklindedirler. Çalı, canlı renkli çiçekleri genellikle sarı, ve uzun tohum kutucukları üretir. Meyvesi, baklaya benzer. Basık silindirimsi, odunsu ve sert kabukludur. Meyveleri fasulye meyvesi gibi esmer, yeşilimsi veya siyahımsı renklidir. İçlerinde 6–10 kadar tohum bulunur. Mart ayından Ekim ayına kadar yaprakları toplanıp kurutmak mümkündür. Gölgede kurutulmasına ve sıcaklığın 20-50°C arasında olmasına dikkat edilmelidir.

Hindistan sinamekisi yaprakları Haziran, Aralık, İskenderiye sinamekisinin yaprakları ise Eylül ve Mart aylarında olmak üzere yılda iki defa toplanmaktadır. Daha sonra temiz bir yere yayılarak kendi halinde kurumaya bırakılmalıdır. Kuru yaprakları toz haline getirilerek veya suyla kaynatılarak dahilen tüketilir. Türkiye’de genellikle Hindistan Sinamekisi bulunur.

Sinamekinin tarihte doktorlar tarafından ilk kullanımı ile ilgili belgeler MS 9 yüzyılda Arap Yarımadasına kadar gitmektedir.

Sinameki üretimi tohumla yapılır. Daldırma yöntemi ile yapılan üretime olumlu yanıt vermemektedir. Gövdesinin boş olması sebebi ile aşılama yöntemi için uygun değildir. Suya olan ihtiyaçları orta seviyededir. Fakat sulama, bitkinin yetiştiği bölge dikkate alınarak yapılmalıdır.

Özellikle en sık duyduğumuz faydası müshil etksisi ile kabızlığın gidermesidir.Aynı zamanda şişkinliğide almaktadır.Ancak düşük dozlarda tüketilmelidir. İçeriğindeki etken maddeler başka ilaçlar ile etkileşime girebildiğinden doktorunuza danışmadan kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Sinameki Zayıflatır mı ?

Ben bunu sosyal medya efsanesi olarak adlandırıyorum. Sosyal medyada çok fazla dönen bir durum sinamekinin zayıflattığı. Ancak sinameki sizi zayıflatmaz sadece. Bağırsak haraketlerinizi rahatlattığı için size bu süreçte yardımcı olacaktır.

Zayıflamaya yardımcı bitkiler yazımız için tıklayınız.

Zararları

Karın ağrısı, bağırsak tıkanması, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, apandisit, mide iltihabı, anal prolapsus veya hemoroid hastası olan kişilerin kullanmaması gerekir.Uzun süreli kullanımlarda, kalp fonksiyonlarında bozukluklar, kas güçsüzlüğü, karaciğer problemlerine neden olabilir.

Özet

Bağırsak kaslarını kastığı gibi rahim kaslarına da etki edebilir ve bu yüzden sinameki bitkisi hamilelerde kesinlikle kullanılmaz, düşüğe neden olabilir.

Kaynaklar »»

Etken maddeler: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18300495

nasilkolay.com/sinameki-nasil-yetistirilir

wikiwand.com

rhs.org

Dr.Adil Asımgil (  Şifalı Bitkiler 19. Basım Sf.254-255)