Tıbbı ve Aromatik Blog

Ayçiçeği ekim ve hasat zamanı

<b>Ayçiçeği</b> ekim ve hasat zamanı

Sizde bahçenizin güneş alan bir yerine toprağa ekim yapmak için ayçiçeği tohumu alıp ekebilirsiniz.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Ayçiçeği için güzel bir sonbahar, bahçede ayçiçeği tohumu bitkileri için iyi bir zamandır. Helianthus annuus bu sıralar tarlalarda hasat zamanı.

Ayçiçeği tohumlarının çimlenebilmesi için toprak sıcaklığının minimum 8-10oC olması gerekmektedir. Ekim zamanında toprak sıcaklığının 12oC olması istenir. Bölgelere göre değişmekle beraber ülkemizde ayçiçeği ekimi 15  Martta başlamakta ve Nisan ayı sonuna kadar devam etmektedir. Çukurova bölgesinde en uygun ekim zamanı Şubat sonu Mart ayının ilk yarısıdır. Ekimde geç kalınmada verim çok düşmektedir. [1]

Sizde bahçenizin güneş alan bir yerine toprağa ekim yapmak için ayçiçeği tohumu alıp ekebilirsiniz.

Ayçiçeği, çeşit özelliğine bağlı olarak ekimden yaklaşık 120 gün sonra hasat olgunluğuna ulaşmaktadır. Bu da Temmuz ve Ağustos aylarına denk gelmektedir. Ayçiçeğinde hasat zamanı geldiğinde, bitkinin sap, yaprak ve tablaları sararmakta, tabların kenarında bulunan sarı çiçekler dökülmekte, tablaların kenarındaki koruyucu yapraklar kahverengi renk almakta ve tohumdaki rutubet oranı %25’in altına düşmektedir. [2]

Geçmişte, Mammoth adı verilen ideal boyuta büyüyerek genişleyen sarı olanlar da dahil olmak üzere sadece birkaç çeşit vardı. Son zamanlarda, dünyada bir çeşitlilik patlaması olmuştur.

Birkaç göze çarpan çeşitleri arasında çok soluk sarı bir çiçek açan Pro Cut White Nite Uçuk sarıya doğru uçları dışarı doğru solan kırmızı yaprakları inanılmaz bir görüntüye sahip

Sarışın Çilek ve Teddy Bear çeşidi, 20 ila 30cm  boyunda büyüyen ve bir ayçiçeğinden daha büyük bir marigold’u andıran bir bodur bitki.

Ayçiçeği ile Estetik Bir Bahçe

Bahçenize estetik hale getirmek için harika, ama aynı zamanda gençler için harika bir öğrenme aracı. İlgilenmelerini sağlayarak onları dışarı çıkarmanın bir yoluda olabilir. Mutfağınızda da kullanmakta olduğunuz yağlardan biridir. Diğer bitkisel yağlar ile ilgli bilgi alabilirsiniz.

Ayçiçeği

Beş duyu organını öğretmek için ideal bir bitki. Canlı sarı çiçekleri ve koyu yeşil yaprakları görebilirsiniz. Arıların çiçekleri etrafında hışırlandığını duyabiliyorsunuz. Sapların ve yaprakların pürüzlülüğünü hissetmek için dokunabilirsiniz. Çiçeğin kokusunu alabilirsin. Çiçek olgunlaştığında, İzmir’liler çiğdem der genel ismiyle çekirdeğini hasat edip bitkinin tadına da bakabilirsiniz.

Sonbahar’ın solgun manzarasına harika bir ektir. İster yeni çeşitler üretin, ister geleneksel olanlara sadık olun, onları bir buket olarak kullanın, herkesin yüzüne bir gülümseme sağlayacaktır.

Kaynak: [1-2] Gençziraat

Kaynaklar »»