Tıbbı ve Aromatik Haberler

Obeziteyle mücadele için “Celastrol

Obeziteyle mücadele için “<b>Celastrol</b>“

Celastrol bitkisini Çinlilerin 400 yıldır kullandığı celastrol isimli bitkinin içindeki bileşenin zayıflamaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Celastrol bitkisini Çinlilerin 400 yıldır kullandığı celastrol isimli bitkinin içindeki bileşenin zayıflamaya yardımcı olduğu ortaya çıktı. Çin Haber Ajansı Şinhua’nın haberine göre fareler üzerinde yaptığı bir deney, celastrol’un farelerin iştahını kesip daha az yemelerine neden olduğunu ve bir hafta içinde vücut ağırlıklarının yüzde 10’unu kaybettiklerini ortaya koydu.

Yetkililer, kilo alımına neden olan leptin hormonunun celastrol sayesinde baskı altına alındığını, insanlarda da kilo alımına neden olan bu hormonun celastrol yardımıyla kontrol altına alınabileceği yorumunu yaptı.

“Yıldırım tanrısı” sarmaşığıyla obezite mücadelesi

Boston Çocuk Hastanesi ve Harvard Üniversitesi’nde endokrinoloji uzmanı Türk araştırmacı Umut Özcan’ın yönettiği bir çalışma, geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılan bir bitki olan yıldırım tanrısı sarmaşığından elde edilen bir özün farelerin vücut kütleleriinde yüzde 45’e kadar varan bir azalma sağlanabildiğini gösterdi.

Celastrol

Celastrol adlı bileşik, açlık hissini bastıran leptin adlı bir hormonun etkisini güçlendiriyor. Cell dergisinde yayımlanan çalışma, insanlarda obeziteye karşı bir ilaç geliştirilmesi için umut vaadediyor.

Leptin, beyne vücudun yeterince yakıt ve enerji depoladığı sinyalini göndererek doygunluk hissi yaratıyor. Leptin sinyalinin çalışmadığı fare ve insanlar sürekli yemek isteği duyduklarından, obezite derecelerine kadar şişmanlıyorlar. Obezlerde paradoksal bir durum, kanlarında yoğun miktarlarda leptin bulunmasına karşın, yemeden duramamaları. Buna tıp dilinde leptin direnci deniyor. Bu direnci kırmak içinse şimdiye kadar etkin bir ilaç bulunamamış.

Dr Özcan ve ekibi, daha önceki bir çalışmalarında bu direncin hücrelerdeki organellerden biri olan endoplazmik retikulum içindeki bir stres yanıtıyla ilişkili olduğunu bulmuşlar. Yeni çalışmalarında farelere yıldırım tanrısı sarmaşığının kökünde az miktarda bulunan bileşiği uygulayan Özcan ve ekibi farelerin 1 hafta sonunda yiyecek tüketimlerinin kontrol grubundaki obez farelere kıyasla yüzde 80 azaldığını ve üçüncü haftanın sonunda da sadece yağ yakarak vücut ağırlıklarının yüzde 45 düştüğünü gözlemlemişler.

Celastrol’ün fareler üzerinde herhangi bir toksik etkisinin görülmemesine karşılık Özcan, yıldırım tanrısı sarmaşığının kökünde Celastrol dışında pek çok başka bileşiğin de bulunduğuna işaret ederek yeni deneylerle bunların etkileri belirlenmeden insanların zayıflamak için bu sarmaşığın özlerini kullanmamaları uyarısında bulunuyor. [1]

 

– SABAH DIŞ HABERLER
-kurious.ku.edu.tr