Tıbbı ve Aromatik Haberler

Süper domates bitki bilimcilerinin neler yapabileceğini gösteriyor!

<b>Süper domates</b> bitki bilimcilerinin neler yapabileceğini gösteriyor!

Süper domates bitki bilimcilerinin neler yapabileceğini gösteriyor! Avrupa'nın gen düzenlemesi konusundaki modası geçmiş yaklaşımıyla ilgili sorunlara dikkat çekiyor.

Süper domates bitki bilimcilerinin neler yapabileceğini gösteriyor! Avrupa’nın gen düzenlemesi konusundaki modası geçmiş yaklaşımıyla ilgili sorunlara dikkat çekiyor.

Dünya her yıl yaklaşık 800 milyar domates üretiyor ama kaç tanesi yemeye değer? Binlerce yıllık üretme, çiftçileri ve satıcılardan, tüketicilerin isteklerini karşılayabileek bir meyve üretti. Vines şimdi düzenli bir şekilde büyüyor ve hasat edilene kadar uzayan ve uzun mesafelere sevk edilmek için yeterince sağlam olan bir domates üretiliyor. Ancak, pek çok durumda, çalışmalar lezzet ve beslenmenin yol boyunca bir yerlerde kaybolabileceğinide ilettiler.

Bitki bilimcileri davada, bu hafta dünyanın dört bir yanındaki araştırma gruplarından üç makale, yeni bir süper domates türü yapmayı deniyor:  ve bu rahatlık için tadı feda etmiyor. Bunu yapmak için araştırmacılar, domateslerin yabani akrabalarındaki spesifik genleri değiştirmelerine izin veren CRISPR – Cas9 gen düzenlemesini kullandılar. Sonuç – meyvelerden birini tadabilen bir bilim insanına göre – tat tomurcuklarını yeniden canlandırabilecek “aromatik” bir süper domates.

Yıllardır süren bitki genetiği araştırmaları

Çalışmalar, onlarca yıldır süren bitki genetiği araştırmalarının meyvelerinin bir gösterisidir: bilinen etkilere sahip genlerle dolu bir dolap, her biri vahşi bir bitkiyi değerli bir evcilleştiriciye dönüştürmek için ayarlanabilir. Bu çalışma, temel araştırmaların bitki büyümesi ve gelişmesine olan değerini hatırlatır. Diğer ürünlerdeki diğer yararlı özelliklerin nasıl ortaya çıkabileceğini gösterir.

Bir grup , Orta ve Güney Amerika’da yetiştirilen Physalis pruinosa adlı domatesin vahşi bir akrabasını düzenledi ( ZH Lemmon ve arkadaşları , Nature Plants 4 , 766–770; 2018 ). Meyveleri lezzetlidir ve biraz tatlıdır, ancak büyümekte olan büyüme paterni ve meyvesini yere düşürme eğilimi büyük ölçekli tarım için uygun değildir. Düzenlenen bitki daha kompakttı ve daha büyük meyveler üretti.

Solanum pimpinellifolium

Diğer iki grup Solanum pimpinellifolium denen bir akrabasıyla tinkere oldu . Bu tür strese toleranslıdır ve ticari olarak yıkıcı hastalıklara karşı dirençlidir, ancak araştırmacılar, bitki büyümesini kontrol etmeyikolaylaştırırken, meyvelerinin büyüklüğünü ve çekiciliğini artırmaya çalışmışlardır ( A. Zsögön ve ark., Nature Biotechnol. Http: // doi.org / cvf2; 2018 ; T. Li ve arkadaşları, Nature Biotechnol, http://doi.org/cvfz; 2018 ). S. pimpinellifolium’un faydalarını birleştirmeyi amaçladılar.çiftçilere ve tüketicilere hitap eden modern domateslerin özellikleri ile. Araştırmacılar ayrıca yeni domateslerinin besin değerini arttırmaya da çalıştılar: birincisi, sağlık yararlarına bağlı bir karotenoid olan likopen seviyelerini arttırarak; ve ikincisi, daha büyük bir C vitamini içeriğine odaklanarak.

Süper Domates

Geleneksel üreme yoluyla aynı ürünü elde etmek onlarca yıl almıştı, diyor Almanya’nın Münster Üniversitesi’nde Jörg Kudla, makalelerin birinde bir başyazar. Bunun yerine, ekibini üç yıl aldı. Bu, toplumun ihtiyacı olan bir bilim örneğidir – ve bu, Avrupa Birliği’nin bu tür işleri gelecekte de tehdit edeceği kusurlu adımları vurgular. Temmuz ayında, Avrupa Adalet Divanı, CRISPR – Cas9 gen düzenlemesi ile üretilen yiyeceklerin, genetik olarak değiştirilmiş ürünler olarak aynı zorlayıcı düzenlemelere bağlı kalması gerektiğine hükmetti. Ortaya çıkan zorunlu testler ve denemeler, ticari bir ürünün geliştirilmesinin maliyetini büyük ölçüde artıracaktır;

Genetiği değiştirilmiş ürünler

Gider, genetiği değiştirilmiş ürünlerin şimdiye kadar tüketiciler için çok az fayda sağlamasının bir nedenidir: bu tür bitkileri üretmek için çok fazla maliyeti olduğu için şirketler, çiftçilere hitap eden emtia mahsulleri ve özellikleri geliştirmeye odaklanır. Kudla, gen düzenleme çalışmaları ile ilgili araştırmaları finanse etmek için şimdi incelenmekte olan 2 milyon Euro’ya kadar (2.3 milyon ABD Doları) hibe başvurusunda bulunmaktadır. Ancak, fon verenlerin nakitlerini vergi mükelleflerine fayda sağlayabilecek şekilde kullanma sorumluluğu var, diyor ve eğer bu tür ürünlerin Avrupa’da ticari bir geleceği yoksa, mahsulün gelişimi için ödeme yapmayı haklı çıkarmaya yönelik bir mücadele olabilir.

Uzun zamandır beklenen Avrupa mahkeme kararı tekniği sadece ziyade belirli bir sıra ile yeniden yazmaktan daha, bir geni devre dışı gen düzenlemeleri içerir çünkü, birçok araştırmacı şaşkın. Bilimsel olarak, savunucular bunu mutasyon üretmek için bir kimyasal veya radyasyon kullanmaya benzediklerini ve daha sonra bitkileri arzu edilen bir özellik için taradıklarını (genetik modifikasyon olarak sınıflandırılmadıklarını) görürler. Ancak CRISPR-Cas9 ile araştırmacılar, tanıtmak istedikleri her özellik için binlerce bitki taramak zorunda kalmadan, belirli genlerdeki mutasyonları üretebilirler.

Karar

Özellikle Ocak ayında Avrupa mahkemesinin bir avukat generalinin, bu tür ürünlerin geleneksel genetik olarak değiştirilmiş ürünlerle aynı incelemeye ihtiyaç duymadığını iddia etmesi nedeniyle bir darbe olarak geldi. Ve araştırmacıların, Avrupa’da genetik modifikasyon konusunda yetkililerle ne derece çeliştiğini vurgular. Bilim adamları ve taraftarlar, en son araştırmaları savunmak için çabalarını sürdürmelidirler. Bu arada, belki de daha lezzetli bir domates, daha fazla politika yapıcıyı yan yana getirmeye yardımcı olabilir.

Kaynak: nature.com