Tıbbı ve Aromatik Makaleler

Bitkiler böcek yapar mı? Bilimsel araştırması!

<b>Bitkiler böcek yapar mı?</b> Bilimsel araştırması!

Bitkiler böcek yapar mı sorusu bilimsel olarak araştırılıyor. Bitki topluluklarının yapısını ve işlevini etkileme ve şekillendirme gücüne sahiptir.

Bitkiler böcek yapar mı sorusu bilimsel olarak araştırılıyor. Bitki topluluklarının yapısını ve işlevini etkileme ve şekillendirme gücüne sahiptir. Bazı böcek türleri, sadece belirli bitkilerde yaşam döngüsünün bir kısmını veya tamamını tamamlarlar. Bitkilerde beslenen böceklerin, yaprak büyüklüğünün ve şeklinin evrimini etkiledikleri bilinmektedir. Çünkü bunlar, milyonlarca yıldır bitkiler ile birlikte evrimleşmişlerdir. Bu nedenle, ikisi arasındaki ilişkiyi anlamak, yaprakların neden farklı şekil ve boyutlara sahip olduğu gibi soruların yanıtlanmasına yardımcı olabilir.

Biology Opendergisinde yayınlanan MES Abasaheb Garware College, Pune’den Bay Ashish Nerlekar’ın yakın zamanda yaptığı bir çalışma , Jatropha nana bitkisinin yoğunluğunun otçul böceklerin bolluğu üzerindeki etkisini incelemiştir .

Jatropha nana ya da cüce jatropha Hindistan’da Pune’den tarif edilen bir tehditkâr tropikal çok yıllık bir bitkidir. Mayıs ayında filizlenir ve musonun sonuna kadar uzar. Yılın geri kalanı için, bitki yeraltı yumruğu ile uykuda kalır ve hayatta kalır. Pune’deki Vetal tepeleri, Taljai tepesi, Pashan-Baner tepesi ve NDA tepeleri, Hindistan’daki en büyük Jatropha nana popülasyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

Bitkiler Böcek Yapar mı?

“Nerlekar: Cüce Jatropha şu anda sadece birkaç yerde ve az sayıda bulunur ve dolayısıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu bitkiyi besleyen böcekler de nüfusunu değiştirir. Bu nedenle, böcek-bitki ilişkilerini çalışmak çok önemlidir ”

Ev sahibi bitkilerin yoğunluğu ve otçul böceklerin bolluğu arasındaki ilişkiyi anlamak için çeşitli teorik modeller önerilmiştir. Bu tür bir model, ana bitki bitkisinin yoğunluğu arttıkça, uzman otçul böceklerin her bitki için daha bol olacağı öngören ‘kaynak konsantrasyon hipotezi’ dir. Bu hipotez test edilmiş ve doğal dünyadaki çeşitli sistemlerde doğru bulunmuştur. ABD’deki Idea Wild tarafından finanse edilen mevcut çalışma, Jatropha bitkileri için bu hipotezin, daha fazla Jatropha bitkisinin, her bitki için daha fazla böcek (bitki başına) besleyebileceği anlamına gelip gelmediğini anlamaya çalışmasını denemeye çalışmaktadır .

Yaşam Döngüsü

Araştırmacı, ev sahibi bitkinin aktif yaşam döngüsünün farklı aşamalarında Pune tepelerinde saha gözlemleri gerçekleştirdi ve böcekler, gerçek böcekler, güveler ve kelebekler de dahil olmak üzere 17 böcek böcek otunu gözlemledi. Bitki üzerinde beslenen tüm böcek türleri “uzmanlar” dır, yani aynı cinse veya cüce jatropha olarak aileye ait bitkilere özel olarak beslenirler. Ayrıca bitkiler üzerinde beslenen Pempelia morosalis güvesinin son derece yüksek olduğunu gözlemlemişlerdir .

Yani, kaynak konsantrasyonu hipotezi Jatropha bitkilerinden oluşan vahşi tropikal sistemde iyi mi? Bay Nerlekar;

“Verilerim hem evet hem de hayır diyor ve mevsimselliği gibi çeşitli etkenlere bağlı”

Sonuçlar, “Bitkiler böcek yapar mı? Daha ​​fazla bitkinin bitki başına daha fazla böcek anlamına geldiği” tahmininin yalnızca bitkinin ilk büyüme döneminde gerçekleştiğini gösterdi. Geri kalan mevsimde, zıt bir örüntü görüldü — daha fazla bitki, daha az böcek (bitki başına) üzerinde onları beslemek anlamına geliyordu.

Kaynak Seyreltme Etkisi

Çalışmanın gözlemleri, bireyin elde ettiği kaynakların birey sayısı arttıkça azaldığı bu ‘kaynak seyreltme etkisinin’ nadir olmadığını göstermektedir. Bitkiler böcek yapar mı? Daha önce benzer bir çalışma , kaynak seyreltme etkisinin sonuçlarını değerlendirdi ve bu fenomenin daha önce düşünülenden daha yaygın olabileceğini keşfetti. Bu bulgu, kaynak yoğunluğunun doğada meydana geldiği etkinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği anlamına gelebilir.

Bu çalışma , IUCN değerlendirmelerine göre savunmasız olarak listelenen daha az bilinen Jatropha bitkilerini açığa çıkarmakta ve kısa bir süre sonra Pune çevresindeki aşırı ağaçlandırma faaliyetleri nedeniyle soyu tükenebilmektedir. Bitkiler böcek yapar mı? Pek çok organizasyon ve doğa tutkunu, ağaçları yeşillendirmek için ağaç dikmekte, bu da maalesef manzarayı açık, karışık bir ağaç-çim sisteminden ormanlık ormanlara dönüştürmektedir. Bu değişiklikler sadece Jatropha bitkilerini ve onlara bağlı olan böcekleri değil, aynı zamanda mevcut diğer yerel biyolojik çeşitliliği de yok etmekle tehdit ediyor .

Ampirik Veriler

Çalışma, tropiklerde böcek-bitki ilişkisi üzerine ampirik verileri toplayan az sayıdakilerden biridir. “Nerlekar: Ev sahibi bitki yoğunluğu ve böcek otçul yükleri arasındaki ilişkiyi anlamak için önerilen yeni teorik modellere rağmen, bu modellerin vahşi tropikal sistemlerden ampirik kanıtları şu anda sınırlıdır. Bu çalışma, mevsimsel olarak kuru bir kentsel savanda böyle bir vahşi, cüce ot için desenleri vurgular. Umuyorum ki, önerilen modelleri doğrulamak için çeşitli fonksiyonel gruplara ve farklı biyocoğrafik bölgelere ait tropik yabani bitkiler üzerinde benzer araştırmalar başlatılacaktır ”.

Kaynaklar »»