Tıbbı ve Aromatik Makaleler

Buhurdanlık / Tütsülük Nedir ?

<b>Buhurdanlık / Tütsülük</b> Nedir ?

Buhur, Arapçada ‘’yakıldığı zaman hoş kokular sunan’’ kelime manasında kullanılır. Osmanlı döneminde ise buhurdanlık olarak kullanılmaya başlanmıştır.Buhur, Arapçada ‘’yakıldığı zaman hoş kokular sunan’’ kelime manasında kullanılır.

Buhurdanlık / Tütsülük Nedir? Buhur, Arapçada ‘’yakıldığı zaman hoş kokular sunan’’ kelime manasında kullanılır. Osmanlı döneminde ise buhurdanlık olarak kullanılmaya başlanmıştır.Buhur, Arapçada ‘’yakıldığı zaman hoş kokular sunan’’ kelime manasında kullanılır. Osmanlı döneminde ise buhurdanlık olarak kullanılmaya başlanmıştır.Buhur sözcüğünün Türkçe karşılığı tütsüdür.

Buhur esasen ‘’bâhûr’’ kökeninden gelmektedir. Bitki, yağ, öz veya tütsü gibi malzemelerin yakılarak, aromasından solunum yolu ile faydalanmak olarak kullanılır. Örneğin tütsü, yakıldığında dumanı gideren ve fakat aromasını, kokusunu yansıtan ürünlerdir.

Buhur sistemi beraberinde buhurdanlık kullanımını geliştirmiştir. Mezopotamya’da mimari olarak kullanılan ve tüm yaşam alanlarında buhurdanlık bölmeleri yapılan zamanlarda, pişmiş topraklar kullanılarak her evde kullanılırdı. Kapı ve pencere bölmeleri üzerinde yapılan buhurdanlar, buhurdanlık yağları, esanslar, bitki özleri gibi malzemeler yakılarak kullanılmaktadır.

Buhurdanlık Kullanımı

Spa ve güzellik merkezleri, hamam ve kaplıcalar, spor merkezleri masaj merkezleri ve kafe ve restoran  gibi pek çok sektörde kullanılır.Masaj merkezlerinde masaj esnasında rahatlatmak için kullanılır.

Buhurdanlık için kullanılan esansiyel yağlar arasında çam, limon, portakal, nane, yasemin, biberiye, lavanta, ıtır çiçeği yağı, ardıç yağı, menekşe, fesleğen yağı, adaçayı yağı gibi yağlar yer alır. Bu yağların ortak özelliği ısının etkisi ile ortama dağılabilmesidir. Özellikle kimyasal ve sağlığa zararlı herhangi bir madde içermemeleri nedeniyle tercih edilen esansiyel yağlar, buhurdanlık yardımıyla yaşam alanlarını ferahlatır.

Buhurdan modelleri, tealight mumluk şeklinde tasarlanmaktadır. Tekli veya iki parçalı set olarak dizayn edilerek ürünün alt bölmesinde, ocak mantığı ile mum yerleştirme alanı bulunmaktadır.

Buhurdanlık

Buhur yakımı nasıl yapılır ?

Alt kısımda kullanılan mumun ısısı ile üst kısımda kullanılan koku tabletlerinin erimesi ve aromatik özlerini yayması şekliyle kullanılır. Bazı buhurdan modellerinin üst kısımları çaydanlık şeklinde tasarlanmaktadır. Üründeki temel mantık, ısıyla birlikte koku salınımı yapan esans yağlarının, açık kısımdan çıkarak ortamlara hoş koku vermesidir.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (@tibbivearomatik)’in paylaştığı bir gönderi ()

Buhurdanlık, tablada kullanılan mumun ısısı ile buharlaşma ve genleşme özellikleri sunar. Üst kısımları açık olan buhurdanlık modellerinde, doğrudan yağlar kullanılır veya tütsü yerleştirilerek ısıtma yöntemi ile güzel kokular elde edilnektedir. Buhurdanlıkta benim en çok sevdiğim koku yatmadan bir saat önce yatak odasında yakılan lavanta va normal zaman dilimlerinde enerji vermesi için limon kabuğu yağı.

Üst kısmı açık olan buhurdanlık modelini aynı zamanda tütsülük olarakta kullanmaktayım.Severek kullandığım tütsü ise adaçayı ve lavanta karışımı alt kısmına lavanta çiçekleri üstüne ise adaçayı yaprakları koyarak hazırladığım tütsüde adaçayı kokusundan bir sonraki aşama da hafif lavanta kokusunun gelmesi ortama ayrı bir hava katıyor. Adaçayının verdiği zindelik hissinden sonra lavantanın verdiği rahatlama hissi günün tüm yorgulunluğunu alıyor. Yanında birde sevdiğiniz bir roman ve bir bardak melisa çayı var ise sanırım sizden daha mutlusu olamaz. 🙂

Birine hediye almak için alışılmışın dışına çıkılan bir hediye olabilir güzel bir buhurdanlık.

Tütsü yapılan bitkiler yazımından diğer bitkilerin özelliklerini ve etkilerini inceleyebilirsiniz. Tıklayınız. 🙂

Aromaterapik yağların özellikleri nelerdir ?

Limon: Zindelik vererek enerji verilmesini sağlar.

Lavanta: Stres ve gerginliği alarak rahat bir uyku çekilmesini sağlar.

Fesleğen:  Güçlendirici, uyarıcı bir yağ olan fesleğen konsantre olma zorluğu çekenler, dikkati kolayca dağılanlar, kararsızlık ve disipline olma zorluğu içinde olanlar için faydalıdır. Duygusal açıdan kırılgan olanlara güç verir ve düzenleyici olarak depresyon, endişe, histeri ve ruhsal yorgunluk tedavisinde kullanılır.

Tarçın: Zindelik verir. Yorgunluk ve güçsüzlük durumlarında kullanılır.

Okaliptüs yağı: Solunum yollarını açarak rahat nefes almayı sağlar.

Bergamot: Hayal kırıklığı için teskin edici ve rahatlatıcıdır.

Itır Çiçeği:  Stres altında hissedildiğinde kullanımı rahatlık verir.  Canlandırıcı etkisi vardır.

Gül: Afrodizyak etkisi bulunmaktadır.

Yasemin: Gecelerin kraliçesi olarak bilenen yaseminin cinsel isteği arttırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda rahatlarak stres ile başa çıkmada yardımcıdır. Rahat uykuya geçişte faydalıdır.

Kaynaklar »»