Tıbbı ve Aromatik Haberler

Chia tohumlarının zararlarıda var!

Chia tohumlarının zararlarıda var!

Chia tohumları siyah ve küçüktür, ancak tüketilirken uygun önlem alınmadığı takdirde sağlık tehlikelerine neden olabilir. Chia tohumlarının çeşitli sağlık yararları olduğu bilinmesine rağmen, sağlığınız için tehlike oluşturabilirler. Chia tohumlarıyla ilgili bazı gerçekleri açıkladılar.

Chia tohumlarının zararlarıda var! siyah ve küçüktür, ancak tüketilirken uygun önlem alınmadığı takdirde sağlık tehlikelerine neden olabilir. Çeşitli sağlık yararları olduğu bilinmesine rağmen, sağlığınız için tehlike oluşturabilirler. Bu tohumlar ile ilgili bazı gerçekleri açıkladılar.

Mucize yiyecekler altında listelenmiştir ve bilime göre, “diyetinizdeki lifi, proteini, kalsiyumu, antioksidanları ve omega-3’leri artırın” ve çoğu insan kilo vermeye yardımcı olduğuna inanıyor. Bununla birlikte, chia tohumlarını tüketmenin zararlı etkileri vardır.

Chia Kullanımına Dikkat!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal ise bu tohumun kilo verdirmediğini söyleyerek fazla tüketilmesine karşı uyarılarda bulundu. Tohumun olumlu sonuçlarının olduğu gibi olumsuz sonuçlarının da olduğunu savunan Uysal, “Ülkemizde son dönemlerde oldukça popüler hale gelen chia tohumu aslında Azteklerin ve Mayaların milattan önce 3500’li yıllardan beri kullanmaya başladığı besin değeri yüksek, bir ada çayı türünün tohumlarıdır.

Yüzde 25-30 oranında yağ içeren tohumun içeriğinin büyük kısmını omega-3 oluşturuyor. Doymuş yağ oranı düşüktür. Besin değeri açısından baktığımızda ortalama 2 yemek kaşığı 137-139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 11 gram lif içerir. 100 gramı kalsiyum, demir ve magnezyum ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor.

Gluten içermez, bu nedenle çölyak hastaları tarafından tüketilebilir.Tabi ki tüm besinlerde olduğu gibi porsiyonunda tüketildiği taktirde beslenme listelerine uzmanların önerdiği dozlarda eklenerek çeşitlilik sağlanabilir” diye konuştu.

Tüketilmesinden kaynaklı 3 sağlık sorunu.

Kan basıncında sert düşüş: Diyetinizde aşırı miktarda tüketilmesi veya aşırı kullanımı kanın incelmesine ve kan basıncında ciddi düşüşe yol açabilir.

Nefes darlığı: Yiyecek alerjisi olanlar, solunum problemi, döküntü, sulu gözler, ishal ve kusma gibi cilt ve yiyecek alerjisine neden olabileceğinden, almaktan kaçınmalıdır.

Kan şekerini etkiler: Uzmanlar aşırı miktarda tüketimin kan şekerini etkileyebileceğini ve diyabetikseniz sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Dikkatli ve ölçülü kullanın veya kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Chia Tohumu

Yinede her ne kadar sağlıklı olsada dikkatli kullanımında fayda var bu haberin dışında kullanmanız için 11 nedeni de sıraladık aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Chia Tohumu Kullanmak için 11 Neden!

Yoğurtlu Chia

Yoğurt tüketirken içine ekleyeceğiniz tohumlar, sizi tok tutmaya yetecektir. Tarçın ve ceviz ekleyerek yapabileceğiniz bu karışım, ara öğün olarak tercih edilebileceği gibi kan şekerini de dengeleyecektir. Bir kase yoğurt için (3 yemek kaşığı) 1 yemek kaşığı kullanabilirsiniz.

Bu tarifin dışında salataların içine ekleyebileceğiniz, peynirin üzerine serperek nefis tarifler yaratabilirsiniz.