Tıbbı ve Aromatik Makaleler

Doğal Boya Elde Edilen Bitkiler – Kepsut / Balıkesir

Doğal Boya Elde Edilen Bitkiler – Kepsut / Balıkesir

Doğal boyalar geleneksel olarak Anadolu’da yıllardır kullanılmaktadır. Kepsut’ta halk arasında kullanılan bitkileri belirlemek için 2012-2015 yılları arasında etnobotanik bir çalışma yapılmıştır.

Özet

Doğal boyalar geleneksel olarak Anadolu’da yıllardır kullanılmaktadır. Kepsut’ta halk arasında kullanılan bitkileri belirlemek için 2012-2015 yılları arasında etnobotanik bir çalışma yapılmıştır. Kepsut, Marmara bölgesinde bulunan Balıkesir ilinin bir ilçesidir. Bu araştırmanın amacı, Kepsut ilçesinde halk arasında kullanılan doğal boya bitkilerinin tespit edilmesidir. Bitkilerin yöresel adı, boya eldesinde kullanılan bölümleri ve bitkilerden elde edilen renkler belirlenmiştir. Tespit edilen sonuçlara göre, Kepsut’ta 14 familyaya ait 21 bitki türü boya kaynağı olarak kullanılmaktadır. Türlerin kullanılan bölümleri toprak üstü kısımlar, kabuk, çiçek, meyve, mazı, yaprak ve kök kısımlarıdır. Ayrıca Kepsut ilçesinde boyama amaçlı kullanılan 5 farklı bitki karışımı da kaydedilmiştir.

Giriş

Türkiye doğal boya fabrikaları açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Yünün boyanması direkt boyama, kübik boyama ve aracı maddelerle boyama olmak üzere üç farklı şekilde yapılmaktadır. Yün lifleri bu üç yoldan
biriyle boyanır. Boyalar yerel halk tarafından 18. yüzyılın sonlarına kadar kullanılmıştır. Halıların yün lifleri çoğunlukla doğal boya bitkileriyle boyanıyordu (Öztürk ve Özçelik 1991). Orta Çağ’da Türkler doğal boyamanın
farklı tekniklerini kullanmışlar ve dünyaya doğal boyamayı tanıtmışlardır (Eyuboğlu ve ark. 1983). Fransızlar doğal boyamayı Türklerden 1715 yılında öğrendiler (Atayolu, 1933). Kepsut, Balıkesir ilinin bir ilçesidir.

Türkiye’nin marmara bölgesinde. Balıkesir’in doğusundadır (Res. 1). 894 km² alana sahiptir. Nüfus 24.180. Kepsut’un bir kısmı Yörüklere ait 63 köyü vardır. Yörükler özellikle doğal boya bitkilerine büyük ilgi duyarlar. Karakeçili Yörük toplulukları 17 köyde, Yağcıbedir Yörük toplulukları ise 9 köyde yaşamaktadır (Res. 2). Yağcıbedir köylerinde halı dokusu çok eski bir gelenektir. Yağcıbedir Yörükleri, Yağcıbedir halılarını Türkiye’nin diğer illerine satmakta ve diğer ülkelere de ihraç etmektedir (Res. 5 ve 6).

Yöre halkı halı ipliğini boyamak için doğal boyalar kullanıyor. Bu çalışmada Kepsut (Balıkesir) yöresindeki boya bitkilerinin geleneksel kullanımları listelenmiştir.

Malzemeler ve yöntemler

Bu araştırma 2012-2015 yılları arasında yapılmıştır. Araştırma alanı Balıkesir ilinin doğusundadır. Araştırma süresince Kepsut ilindeki 63 köy ziyaret edilmiştir (Özdemir Nath 2016). Yerel halkla görüşmeler yapılmıştır (Res. 3 ve 4). Bölgede toplam 305 kişiyle görüşülmüştür. Doğal boya bitkileri hakkında sorular soruldu. Bitkilerin yöresel
adları, boya yapımında kullanılan kısımları ve elde edilen renkleri bildirilmiştir. Doğal boyaların kumaş ve halı gibi tekstil ürünlerinde kullanımları rapor edildi. Boya bitkileri köylülerin yardımıyla doğadan toplandı. Toplanan bitkiler “Türkiye ve Doğu Ege Adaları Florası” (Davis, 1965–1985; Davis et al.1988; Güner et al. 2000) kullanılarak
teşhis edilmiş ve ISTE’de tutulan örneklerle çapraz kontrolleri yapılmıştır. Toplanan bitki türleri ISTE’de herbaryum referansı olarak tutuldu. Bazı bitki türleri E.Ö koduyla kişisel koleksiyon olarak depolanmıştır.

Sonuçlar

Bu araştırma Balıkesir Kepsut’taki boyahaneler hakkında ilk kez bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır. Balıkesir ili Kepsut ilçesinde 14 familyaya ait 21 adet doğal boya bitkisi bulunmaktadır. Bitkilerin yöresel adları, boya yapımında kullanılan kısımları ve elde edilen renkleri sıralanmıştır (Çizelge 1). Boya bitkilerinin en çok kullanılan kısımları korteks, toprak üstü kısım, çiçek, meyve, öd, yaprak ve kök olmuştur. Ayrıca Kepsut’ta boyama için 5 karışım fişi rapor edilmiştir (Çizelge 2). Bitki parçaları ve su kazana konularak istenilen renkler elde edilinceye kadar bekletildi. Kül ve tuz gibi bazı doğal veya kimyasal aracılar boyama için kullanılır.

Bitki türleri, aile ve örnek numarası

Yerel Adı

Kullanılan Kısım

Uygulama

Elde Edilen Renk

Achillea nobilis L. subsp. neilreichii

(A.Kern.) Velen.

(Compositae, ISTE 109654, 109624,

109655, 109656)

 

Ayvadana, Kurtotu

 

Toprak üstü tüm kısım
(Aerial part)

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

 

Sarı

Alkanna tubulosa Boiss. Boraginaceae, ISTE 109578)

Kökboya

Kök

Kaynatma ile tekstil

Sarı, Kahverengi

Allium cepa L. (Amaryllidaceae, E.Ö. 4)

 

Soğan

Kurutulmuş
kabuklar

 

Kaynatma ile tekstil

 

Turuncu

 

Alnus glutinosa (L.) Gaertn. (Betulaceae, E.Ö.20)

 

Karaağaç, Kızılçınar

 

Korteks

Çiçekli dişbudak (Fraxinus ornus) ile karıştırılıp  kaynatılır.

 

Kırmızı

Yaprak

El kınası için kullanılır

Turuncu

 

Cistus laurifolius L.

(Cistaceae, ISTE 109625, 109587)

Murt, Murtotu, Tavşanak, Tavşanaki, Tavşan pıynarı

 

Toprak üstü tüm kısım
(Aerial part)

Soğan kabukları, el yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılır.

 

Deve Rengi

 

Yaprak

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

Mavi, Siyah, Yeşil

 

 

Yaprak

 

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

Yün ipliklerde renginin kalıcı olmasını sağlar.

 

 

 

Quercus cerris L. (Fagaceae, ISTE 109685, 109687, 109690)

Ak gobak, Çalı gobağı, Gobak, Karakubak, Kara kombalak,

Kızılmeşe, Kobak, Kobar çalısı, Kombalak, Kubak,

Kubar, Meşe

 

 

 

Mazı (Oak gall)

 

 

Bezle kaynatılır (Yöresel adı: Ferace, köy kadın bezi)

 

 

 

Siyah

 

Quercus infectoria G. Olivier (Fagaceae, ISTE 109688, 109693,

109694, 109692)

Akgobak, Akmeşe, Akpıynar, Çalı kobağı, Gobak, Kasnak, Meşe, Pelit, Palamut, Sartal

 

 

Mazı (Oak gall)

 

 

Kaynatma ile tekstil

 

 

Siyah

 

 

Quercus ithaburensis Decne. subsp. macrolepis (Kotschy) Hedge & Yalt. (Fagaceae, ISTE 109686, 109691)

 

 

 

Meşe, Kırmızı pelit

 

 

 

Korteks

Tekstil ve tuz (geleneksel adı Saçı kıbrıs) olan suda 40 gün bekletildikten sonra soğuk su ile yıkanır.

 

 

 

Bordo

 

 

 

 

 

Korteks

 

Tulum peyniri denilen geleneksel peynir ve tuzun (yerel adı Saçı kıbrıs) konulduğu keçi derisi ile suda 40 gün bekletildikten sonra soğuk su ile yıkanır.

 

 

 

 

 

Bordo

Rubia tinctorum L.

(Rubiaceae, ISTE 109945, 109944)

Boyalık otu, Kökboya, Yapışkan ot

 

Kök

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

 

Kırmızı

Rubus idaeus L.

(Rosaceae, ISTE 109898, 109897,

109903,109925)

 

Karantı

 

Kök

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

 

Yeşil

Rumex crispus L.

(Polygonaceae, ISTE 109883, 109884)

Alabardağı, Ebe kuzulağı, Eşek

alabadası, Labada

Kök, Çiçek

 

Kaynatma ile tekstil

 

Bordo

 

Salvia fruticosa Mill.

(Labiatae, ISTE 109807, ISTE 109805,

ISTE 109792)

Adaçayı, Boş, Boşotu, Boşapla, Muşapla, Moşapla, Puşapla, Şapla,

Yakıotu

 

Toprak üstü tüm kısım
(Aerial part)

 

 

Kaynatma ile tekstil

 

 

Kırmızı

 

Verbascum lasianthum Boiss. ex Benth. (Scrophulariaceae, ISTE 109954)

Eşek kulağı, Mayasıl otu, Sığır kuyruğu, Sığır

sidiği

 

Çiçek

 

Kaynatma ile tekstil

Yeşil, Turuncu, Sarı

Tablo 1. Balıkesir Kepsut’ta bulunan doğal boya bitkisi türleri.

Karışımlar

Bitki Türleri

Uygulama

Elde Edilen Renk

Karışım 1

Erik meyvesi (Prunus domestica fruits), Adi ceviz yaprağı (Juglans regia leaves), Kök boya bitkisi kökleri (Rubia tinctorum roots), Büyük ebegümeci kökleri (Malva sylvestris roots)

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

Parlak Kırmızı

Karışım 2

 Kök boya bitkisi kökü (Rubia tinctorum root),Ak kavak korteks (Populus sp. cortex), Nar’ın genç dalları (Punica granatum young stems), Katırtırnağı sapı (Spartium junceum stems), Ökse otu yaprakları karışımı (Viscum album leaves mixed.)

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

Kahverengi

Not: Ökse otu (Viscum album) rengin daha kalıcı olmasını sağlar

Karışım 3

Derici Sumağı meyvesi (Rhus coriaria fruits), Karabaş otu çiçeği (Lavandula stoechas flowers), Adaçayı yapraklı laden çiçeği (Cistus salviifolius flowers), Defne yapraklı laden yaprağı (Cistus laurifolius leaves)

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

Mavi, Siyah, Yeşil

Karışım 4

Adi Ceviz kökü (Jugans regia root), Anadolu Ada Çayı yaprakları (Salvia fruticosa leaves), Meşe Tozu (Quercus sp. galls), Kök boya bitkisi kökü (Rubia tinctorum root), Derici Sumağı meyvesi (Rhus coriaria fruits)

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

Kahverengi, Siyah

Karışım 5

Anadolu Ada Çayı yaprakları (Salvia fruticosa leaves), Meşe Tozu (Quercus sp. galls powder), Nar’ın genç dalları ve korteks (Punica granatum young stems and cortex)

 

El yapımı halının yün iplikleri ile kaynatılmıştır.

Kırmızı

Tablo 2. Kepsut’ta (Balıkesir) doğal boya bitki karışımları.

Tartışma

Son zamanlarda kimyasal boyalara bağlı toksik ve alerjik reaksiyonlar nedeniyle doğal boyaların önemi hızla artmaktadır (Grover ve Patni 2011). Halı fabrikaları, Azo grubuna ait sentetik boyalarla boyanmış halıları ihraç
edemez. Halıların yün ipliklerinin doğal boyalarla boyanması zorunludur, aksi takdirde firmalar ve ülkeler önemli bir ihracat pazarını kaçırmış olacaklardır. Öte yandan boya bitkilerinin birçoğu antimikrobiyal aktivite, antibakteriyel ve antifungal aktiviteye sahiptir (Gerson 1975; Wagner ve ark. 1989; Hussein ve ark. 1997).

Doğal boyalar minimum yan etkiye, toksik olmayan özelliklere, daha az kirliliğe ve faydalı etkilere sahiptir. Bu nedenle tekstil, gıda, oyuncak ve ilaç endüstrileri gibi farklı alanlarda daha fazla doğal boyalar kullanılmalıdır.

Türkiye doğal boya kaynağı olarak zengin doğal bitki çeşitliliğine sahiptir. Bu nedenle, doğal boya bitkilerinin gerçek gücünü ve bulunabilirliğini tespit etmek için daha detaylı araştırmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışma, gelecekte kaybolabilecek olan Kepsut (Balıkesir) boyahaneleri hakkında değerli bilgilerin korunmasına yardımcı olmaktadır.

Teşekkürler

Bu araştırma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen “Savaştepe ve Kepsut Bölgesinde (Balıkesir) Etnobotanik Bir Araştırma” başlıklı doktora tezinin bir parçasıdır. Proje No: 41370

Kaynaklar »»

Natural dye plants in Kepsut (Balıkesir, Turkey)

Ebru Özdemir Nath ¹*, Şükran Kültür ²

¹ Department of Pharmaceutical Botany, Faculty of Pharmacy, Istanbul Yeni Yuzyil University, 34010 Istanbul, Turkey

² Department of Pharmaceutical Botany, Faculty of Pharmacy, Istanbul University, 34116 Istanbul, Turkey

IUFS Journal of Biology – IUFS J Biol 2015, 74(2): 25-32 – Research Article

KAYNAKÇA

Atayolu H.S. (1933) Boyacılık Tarihinde Turkler, Turk Tarihinin Ana Hatları, Basvekalet Matbaası, Ankara.

Davis P.H. (Ed.) (1965–1985) Flora of Turkey and the East Aegean Islands,Vols.1–9. Edinburgh University Press, Edinburgh.

Davis P.H., Mill R.R. and Tan K. (Eds.) (1988) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol.10. Edinburgh University Press, Edinburgh.

Eyuboglu U., Okaygun I. and Yaras F. (1983) Dogal Boyalarla Yun Boyama, Uygulamalı Egitim Vakfı Yayınları, Ozkur Yayınevi, Istanbul.

Gerson H. (1975) Fungi toxicity of 1,4-napthoquinones to Candida albicans and Trichophyton mentagrophytes, Can. J. Microbiol. 21: 197–205.

Grover N. and Patni V. (2011) Extraction and application of natural dye preparations from the floral parts of Woodfordia fruticosa (Linn.) Kurz. Indian Journal of Natural Products and Resources, 2 (4): 403-8.

Güner A., Özhatay N., Ekim T. and Başer K.H.C., eds. (2000) Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol 11 (Supp. II), Edinburgh University Press, Edinburgh.

Hussein S.A.M., Barakat H.H., Merfort I. and Nawwar M.A.M. (1997). Tannins from the leaves of Punica granatum, Photochemistry. 45: 819–23.

Özdemir Nath E. (2016) An Ethnobotanical Study in Savaştepe and Kepsut Region (Balıkesir), Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Pharmaceutical Botany, Phd. Thesis. Istanbul (Supervisor: Doç. Dr. Şükran Kültür).

Ozturk M. and Ozcelik, H. (1991) Useful Plants of East Anatolia. SISKAV (Siirt, Ilim, Spor, Kultur Vakfı), Semih Ofset Basım Tesisleri, Ankara.

Wagner H., Kreher B., Lotter H., Hamburger M.O. and Cordell G.A. (1989) Structure determination of new isomeric naphthol [2,3,-b]furan-4,9-diones from Tabebuia avellanedae by the selective INEPT technique, Helv. Chim. Acta. 72: 659–67.