Tıbbı ve Aromatik Yağlar

Kroton Yağı

<b>Kroton</b> Yağı

Tarihte Sudan, Güneydoğu Asya, Gana, Malezya gibi ülkelerde başka amaçlarla kullanılmıştır. Müshil ilacı olarak, sabun ve düşük yaptırmak maksatlı kullanılmıştır.

Kroton yağı çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. “Kroton tiglium Linn ” ağacının tohumlarıyla soğuk presleme metodu kullanılarak oluşturulmaktadır. Kroton yağı zehirleyici bir özelliğe sahiptir. Başkaca tahriş edici başka bir özelliği de bulunmaktadır. asetik asit, oleik asit, formik asit gibi pek çok asit içermektedir.

Tarihte Sudan, Güneydoğu Asya, Gana, Malezya gibi ülkelerde başka amaçlarla kullanılmıştır. Müshil ilacı olarak, sabun ve düşük yaptırmak maksatlı kullanılmıştır. Günümüzde ise ten gençleştirme maksadıyla halen kullanılmaktadır. Tenin en dış tabakası olan epidermisi soyarak tenin yenilenmesini sağlamaktadır. Kroton yağı türlü rahatsızlıkların iyileştirilmesinde de kullanılmaktadır. Kabızlık, felç, yüksek ateş ve cüzam ve tansiyon da kullanılmıştır.

Kroton Yağı Faydaları ve Yan Etkileri

Başka kanserli hücrenin iyileştirilmesinde, yılan sokması gibi hallerde de kullanılmıştır. Kroton yağı toksik bir maddedir. Bu sebepten de kullanımı esnasında oluşabilecek pek çok yan etkisi vardır. Küçük bir damlası bile cildi tahriş edebilir, kızarıklıklara ve kaşıntılara neden olabilmektedir. Kroton yağının ağızdan alınması halinde mide ağrılarına ve ishale neden olabilmektedir. Aşırı düzeyde alınması durumunda ciddi problemlere, tende kalıcı hasarlara hatta ölüme sebep olabilmektedir.

Önlemler

Okuduğunuz üzere kroton yağının pek çok yan etkisi vardır. Bu sebepten bu yan etkilerini en aza indirgemek ve yok etmek maksadıyla bazı tedbirler alınmalıdır. Az ölçüde kullanılmalıdır. Kroton yağının iki üç damla kullanılması önerilmektedir. Kroton yağı kullanılmadan önce bir hekime danışılmalıdır. Zira bu yağın kullanımı cinsiyete ve yaşa bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Başkaca bu yan etkiler yüzünden hamile kadınların ve de çocukların kullanmaması gerekmektedir.

Kroton Bitkisi

Bu ağacın Hint yağı tohumlarını andıran tohumları yağ elde etmek için kullanılır. Fakat bu tohumlar Hint yağı tohumu gibi silindir şeklinde değildir ve üç köşeli oldukları için bu şekilde elde edilir.

Bu tohumlar soğukta sıkılır ve bu yağ esmerimsi ve sarı renkte, koyu kıvamlı, nahoş kokulu, yakıcı ve lezzetli bir yağdır. Bu yağ hem dâhilen hem de haricen kullanılır.

Kroton Bitkisinin İçindeki Maddeler

Bu küçük ağacın içerisinde sabit yağ ile reçine tohumlarının ana maddeleri bulunmaktadır.

Kroton Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?

Kroton yağı dâhilen kullanıldığı zaman hem çok kuvvetli hem de tahriş edici bir müshildir. Bu etkiler için bir fincan kadar zeytinyağına damlatılır 1 damla kadar damlatılır ve yaklaşık 1 saat kadar sonra kişide yanma ve sancı ile bağırsaklar rahatlar. Ancak bu noktada bu yağdan çok yüksek doz alınmaması gerektiğini ve böyle bir durumun zehirlenme ve ölümle sonuçlanacağını unutmayın.

Deriye sürülmüş olan kroton yağı deriyi tahriş eder ve kızartır. Bu etkilerinden dolayı romatizma ağrılarını dindirmek ve deri mantarlarında kullanılmaktadır.

Diğer yağların faydaları ve zararları ile ilgili bilgi edinmek için zaman ayırınız, okuyunuz, bilgileniniz efendim.