Tıbbı ve Aromatik Üniversiteler

Bingöl Üniversitesi – Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Bingöl Üniversitesi – <b>Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu</b>

Yüksekokulumuzun temelini oluşturan Bingöl Meslek Yüksekokulu 1986 yılında Fırat Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuş olup 2007 yılında Bingöl Üniversitesi’nin kurulmasıyla ilgili yasa gereği Bingöl Üniversitesine bağlanmıştır.

Bingöl Üniversitesi Senato’sunun teklifi ile, 04.02.2010 tarihli Yüksek Öğretim Genel Kurulu toplantısında mevcut yüksekokulun isminin Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmesi ve ayrıca Bingöl Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu adıyla yeni bir meslek yüksekokulunun kurulması 2547 ve 2880 sayılı kanunun 7/B-2 maddesi uyarınca uygun görülmüştür. Bu kararla beraber Arıcılık, Bilgisayar Programcılığı, Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği, Elektrik, Elektronik Haberleşme, Halıcılık ve Kilimcilik, İnşaat Teknolojisi, Peyzaj ve Süs Bitkileri, Tarla Bitkileri ve Tekstil programları yüksekokulumuza bağlanmıştır. Yüksekokulumuz kadrosunda 1 doçent, 8 yardımcı doçent, 27 öğretim görevlisi ve 1 okutman olmak üzere 37 akademik personel ve 8 idari personel görev yapmaktadır.

Bingöl Üniversitesi Program Tanıtımı

Doğal yapısı itibariyle üç eski kıtanın (Avrupa, Afrika ve Asya) niteliklerinin birleşmesiyle oluşan Türkiye’nin ekolojik ve biyolojik çeşitliliği çok fazladır. Türkiye, Avrupa kıtasında bulunan bitki türlerinin %75’ini barındırmaktadır. Türkiye gelişmiş ülkelerin bitkisel ilaç, bitki kimyasalları, gıda ve katkı maddeleri, kozmetik ve parfümeri sanayilerinin girdisini oluşturan pek çok bitkisel ürünü florasın da barındırmaktadır. Gelişmiş ülkeler özellikle tedavide bitkisel kaynaklara yönelmiş durumdadırlar.

Tedavide kullanılan ilaçların önemli bir kısmını doğal kaynaklı ilaçlar oluşturmaktadır. Doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranı gelişmiş ülkelerde %60, gelişmekte olan ülkelerde ise %4 civarındadır. Dünya nüfusunun yaklaşık % 80’i sağlığına kavuşmak için geleneksel tıbbı ve tıbbi bitkileri kullanmaktadır Türkiye’de son yıllarda sanayi ve ticaret hayatının ihtiyaç duyduğu konularda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yapılması ile bu alanlara uygun araştırıcı elemanların yetiştirilmesi gerekliliği dokuzuncu kalkınma planında vurgulanmaktadır. Türkiye’de halkın yaklaşık % 40’lık bir kısmı halen tarımla uğraşmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin gittikçe artan önemi ve bilhassa gelişmiş ülkelerde bitkisel kökenli ilaç ve kozmetik sanayi hızla gelişen sektörler haline gelmesi ile bu konuda uzman insan gücüne ihtiyaç olacaktır.

Tıbbi ve aromatik bitkiler hastalıkların önlenmesi,

Tıbbi ve aromatik bitkiler hastalıkların önlenmesi, sağlığın sürdürülmesi ve hastalıkların iyileştirilmesi için ilaç olarak geleneksel ve modern tıpta kullanılmaktadır. Aynı zamanda besin takviyeleri, bitkisel çay, tat, çeşni olarak beslenmede faydalanılmaktadır. Parfüm, vücut bakım ürünleri olarak parfümeri ve kozmetikte kullanılmasının yanı sıra, parlatıcılar hatta böcek ilaçları olarak sanayinin farklı kollarında geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Bu bitkilerin drog denilen kurutulmuş, belirli ölçüde hazırlanmış bitki kısımlarından (kök, kök-sap, yumru, gövde veya odunsu yapı, kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum ve herba) yararlanılmaktadır. Bir çok alanda kullanım alanı bulan tıbbi ve aromatik bitkiler biyolojik kültürel ve endüstriyel kaynaklardır. Bu kaynaklara olan talep son yıllarda oldukça artmış ve artmaya devam etmektedir. Bu bitkilerin değeri tıp ve sağlık alanında sentetik yolla elde edilen etkin maddelerine göre çok yönlü etkiye sahip olmaları ve yan etkilerinin bulunmaması gibi nedenlerle artmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri unvanını alan bu program mezunları; Tıbbi bitkiler ithal ve ihraç eden firmalar, bitkisel ilaç imal eden laboratuvarlar, bu bitkilerin yetiştiriciliği yada toplayıcılık faaliyetlerinde bulunan sektörler, tıbbi bitki drogları üreten ve satışı yapan işyerleri, aktarlar, güzellik salonları, bitkisel ilaç yapan ve satan eczaneler, aromaterapi merkezleri, parfümeri ve kozmetik sanayinin yanı sıra Tarım, Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar, narkotik bitkiler ve bitkisel kökenli kaçakçılıkla ilgili kriminoloji ve adli tıp laboratuarları, gümrüklerde ithal ve ihraç bitkisel ürünlerin kontrolleri, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yer alan herbaryum ve bitki labarotuvarlarında yardımcı teknik personel olarak istihdam edilebilirler. Bunun yanı sıra öğrendikleri bilgilerin ışığı altında bu alanda faaliyet gösteren iş alanları kurabilirler.

Bu programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile Ziraat Mühendisliği ve Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması lisans programına geçiş yapabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet belgesi başarılı bir şekilde 30 gün staj dönemi de dahil olmak programındaki tüm dersleri tamamlayan öğrencilere verilir ve 100 üzerinden en az kümülatif not ortalaması (GNO) 60 olmalıdır.

İstihdam Olanakları

Giderek büyümekte olan organik üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitimli elemanları yetiştirmek için tıbbı ve aromatik bitkiler Programına gereksinim vardır. Üreticiye doğru uygulama biçimlerini gösterecek, bu sektörde çalışacak eğitimli elemana ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı karşılama görevi de bu alanda eğitim veren fakültelere ve meslek yüksekokullarına düşmektedir. Program mezunları kamu ve özel sektörde bu alanda çalışabileceklerdir.

Ulaşım ve İletişim

Adres: Selahaddin-i Eyyubi Mah. Aydınlık Cad. No: 1 Posta Kodu: 12000
Telefon: +90 426 215 08 76 Dahili: 1209
E-Posta: tbmyo2@bingol.edu.tr

Diğer Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü olan üniversiteler hakkında bilgi edinin