Buz çözücü kimyasallar bitkilere zarar verir mi? Kışın yol kenarlarında veya kişisel bahçeleriniz için satın alacağınız buz çözücü kimyasallar ürünler, bitkilerinize zarar verebilir. Yürüyüşler ve araba yollarında buz çözücü kimyasallar ürünler bitkilere zarar verebilir, ancak bu ne kadar kullanıldığına bağlıdır. Günümüzde buzun erimesi için pazarlanan kimyasalların çoğu aslında sadece suyun donma noktasını düşüren tuzlardır. Etiketli yönler dikkatlice takip edilirse, hepsi yararlıdır.

En çok kullanılan buz çözücü kimyasalların dördü sodyum klorür (sofra tuzu), kalsiyum klorür, kalsiyum magnezyum asetat ve üre‘dir. Hepsi, normalde gübrelerde bulunan bir kimyasal olan üre dışındaki tuz türleridir. Bu ürünler buzları çözer, ancak bazı istenmeyen etkileri de vardır. Beton ve metal ve su kirliliğinin yanı sıra bitkilere zarar verebilir.

Sodyum Klorür

Sodyum klorür en ucuz ve en çok buz erimesi için kullanılır. Ancak, yüksek konsantrasyonlarda korozyon ve bitki hasarı için önemli bir potansiyele sahiptir. Kalsiyum klorür ve üre, korozyon için benzer risklere sahiptir ancak bitkilere daha az zararlıdır. Kalsiyum magnezyum asetat, suyu aşındırmaz veya kirletmez ve bitkilere zarar vermez. Ancak, önceden tahmin etmiş olabileceğiniz gibi, aynı zamanda en pahalı olanıdır.

İlginizi çekebilir: Uzayda Bitki Yetiştirme ile ilgili NASA çalışmaları

Bitkilerin zarar görmesi iki şekilde gerçekleşir – önce, doğrudan bitkilere sıçradığında; ikincil olarak, toprağa emildiğinde. Sulu-içeren tuz bir bitkiyle temas ettiğinde, yaprak dökmeyen bitkilerin saplarının yanı sıra yaprak dökmeyen yaprak ve tomurcuklara doğrudan zarar verebilir. Bu hasar, özellikle yaprak döken bitkilerde, gelecek bahara kadar zarar görmeyeceğinden, bu sakatlık görmezden gelinebilir.

Buz çözücü kimyasallar, Toprağa filtre eden tuzlar

Toprağa filtre eden tuzlar, bitki köklerini dehidre ederek öldürürler. Ayrıca toprak pH’ını arzu edilmeyen seviyelere yükseltebilir, böylece bitkinin genel sağlığını ve uygun besin maddelerini alma kabiliyetini etkiler. Bu, bahçıvanların çok fazla gübrenin bir yere konduğunda (veya döküldüğünde) aşina olduğu “yakma” gübresi ile aynıdır. Ek olarak, sodyum klorürden büyük miktarlarda sodyum toprak yapısına zarar verebilir ve bitkilere daha az dost olur.

Mümkün olduğunca el ile temizleyin!

Öncelikle buz ve kar için ideal yaklaşım, el ile mümkün olduğu kadar temizlemektir. Tam olarak duymak istediğin şey değil dimi? Sonra, gerekli olduğunu düşünüyorsanız, son katmanı kaldırmak için bir buz çözücü kimyasalları uygulayın. Her zaman etiket talimatlarını takip edin.

Bu buz çözücü kimyasalların zararlı etkileri, mümkün olduğunda, bitkileri tuzdan arındırmak suretiyle en aza indirilebilir. Topraktaki tuzun çoğu, bol miktarda su ile sulanırsa çıkarılabilir. Buz ve karların bölgemizdeki uzun vadeli kış problemleri olmadığı ve çoğu insanın buz erimesi kimyasalları olmadan baş edebilecekleri için şanslıyız.

Kaynak: