Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Adam Otu

Mandragora officinarum

Diğer İsimler Köpekotu, Abdüsselamotu, Ademotu, İnsanotu, At elması, Abdulselam otu, Hacılar otu, Kankurutan, Yerelması, Toskafa kavunu

Familya Patlıcangiller ( Solanaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Solanales

Kullanılan Kısım Kök, tohum

Yetiştiği Bölgeler Akdeniz ülkelerinde, yurdumuzda da Ege ve Güney Anadolu’da kaya dipleri, boş sahalar ve ekilmemiş tarlalarda

Etken Maddeler Skopolamin, Hyoscyamin, Atropin gibi alkaloidler

Adam Otu
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama
En Fazla Yayılma 0,1 m - 0,3 m
Nihai Süre Olgunlaşma

Zehirli olduğundan dolayı doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Adam otu morumsu çiçekleri olan, toprak üstünde yapraklı kazık köklü geniş kahverengi renkli, bazen 1 bazen 3 parçalı köklere sahip, koyu yeşil yapraklı ve küçük kırmızı bir elma gibi meyveleri olan bir bitkidir.Büyük, düz bir rozete benze kırışık yapraklardan  oluşan  çok yıllıktır. Mor çiçekler sonbahar ya da ilkbaharda ortaya çıkar.

Bitkinin Tarihçesi:

Adam otu zehirli, hayallere sebep olan bu yüzden Mısır uygarlığından beri çeşitli mistik olaylarda kullanılan bir bitkidir. Meyveleri ünlü genç firavun Tutankamon’un mezarında bulunmuştur.

İngiltere’de 8. Henry zamanında insana benzeyen kökleri yüzünden, başarı getirdiğine inanılırdı.

Ortaçağ’da Avrupa’da büyücülerin en çok başvurduğu bitkilerden biri haline gelmiştir.

*Bu sizi büyüye sevk etmesin 🙂

İlginizi çekebilir: Bitkiler Güneş Tutulması sırasında ne yapıyor?

Adam otu Tıbbi Etkileri

Adamotu kökü cinsel isteği arttırıcı, bitkinliği yok edici, ağrı kesici, spazm çözücü ve uyuşturucu etkilere sahiptir. Ayrıca kuvvetli bir kusturucu ve ishal yapıcıdır. 20’şer miligram toz halinde günde 3 kez içilir.

* Kafalar, kafalar, enfes kafalar 🙂 Yine de bu bitkiyi uyuşturucu veya hayal görmek için kullanımını tasvip etmiyoruz. Lütfen her bitkinin olumlu yönde kullanmaya çalışalım.

Taze yapraklarından elde edilen öz veya kuru yapraklarının tozu balmumu ile karıştırılarak elde edilen merhem egzamalarda kullanılır.

Çok eski inanışlara göre hasta şahsın vücudunda neresi ağrıyorsa, insana benzeyen kökün o kısmını kullanılırsa şifa bulur. Bu olay en azından psikolojik tedaviye destek sağlar.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Kullanışı

Adamotunun kullanılan kısmı bitkiye adını veren kökleridir. Bitkiye adamotu denmesinin sebebi ise kökünün az çok bir insan heykeline benzemesidir. Kökler sonbaharda topraktan çıkarılır ve güneşte kurutulur. Daha sonra kuruyan kök kazınarak toz haline getirilir. Bu toz suyla karıştırılıp içilebileceği gibi merhem şeklinde haricen de sürülebilir.

Yan Etkileri

Meyvelerinin hoş görünümlü olması nedeni ile çocuklar tarafından yenilmektedir. Fazla yenilmesi halinde, miktara bağlı olarak zehirlenmeler olmaktadır. Zehirlenmenin ilk dönemlerinde, sarhoşluk ve baş dönmesi gibi belirtiler görülür.

Zehirli olduğundan dolayı doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Sağlıklı Bir Dünya için, Şifa Toprakta.

Özet

Araplar, İyonlular, Romalılar adam otunu bilirlerdi Romalılar adam otunu o kadar çok benzetmişler ki sadece nefes almıyor diye tabirde bulunmuşlar.

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı sayfa 25,26

2-turkcebilgi.com

İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.