Tıbbı ve Aromatik Blog

Bitkiler Güneş Tutulması sırasında ne yapıyor?

<b>Bitkiler Güneş Tutulması</b> sırasında ne yapıyor?

2017 büyük Amerikan güneş tutulması sırasında yapılan araştırmalar, güneşin öğleden sonra ortadan kaybolmasının bazı bitkileri şok geçirdiğini öne sürdü.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Bitkiler Güneş Tutulması sırasında ne yapıyor? 2017 büyük Amerikan güneş tutulması sırasında yapılan araştırmalar, güneşin öğleden sonra ortadan kaybolmasının bazı bitkileri şok geçirdiğini öne sürdü. Güneş tutulması Güney Amerika’da Salı günü, sadece insanların karanlığa boğmadı.

Diğer canlılar da kendi tepkilerine sahip inceleyerek bazıları anlamaya başladık. Bazı bilim adamları, Ağustos 2017’de arıların ve kuşların ani gün karanlığıyla nasıl başa çıktıklarını izlemek için kullandıklarından, Wyoming’deki araştırmacılar, batı Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişen tüylü, aromatik bir çöl çalısı olan büyük adaçayı araştırdı.

Tepkilerini yaprak seviyesinde takip eden bilim adamları, karanlık düştükten sonra aktivitenin yavaşladığını, ardından güneşin sürpriz dönüşünde şok yaşadığını gördüler. Haziran ayında Bilimsel Raporlar’da yayınlanan çalışma, göksel bir olay meydana geldiğinde bile merak etme kabiliyetine sahip insanların ürettiği küçük bir botanik tutulma araştırmasına katkıda bulunuyor:

Bitkiler Güneş Tutulması olurken ne yapıyor?

Bir doktora öğrencisi olan Daniel Beverly, “Bitkiler güneş tutulması sırasında ne yaptıkları tam olarak belgelenmemiş” dedi. Wyoming Üniversitesi’ndeki botanik ve hidroloji alanında öğrenci ve makalenin baş yazarı. Tutulmanın geldiğini duyduğunda, bu şansı kaçırmak istemedi.

Bitkiler Su Kaybediyor!

Büyük adaçayı, yaşamının çoğunu güneşte geçiriyor ve Oregon’dan New Mexico’ya kadar “ülkenin çok büyük bir bölümünü kaplıyor” diyen Beverly, eğitim için iyi bir konu olduğunu söyledi. O ve meslektaşları, Yellowstone Milli Parkı’na yakın bir yer seçti. Fotosentetik hızı ve terleme hızını ölçebilecek aletler kurup yapraklarının ne kadar çabuk su kaybettiğini hesapladılar.

Işık söndükçe ve sıcaklık bütünlükten 80 dakika önce düştüğünde, Beverly ve ekibi fotosentez ve terlemede buna bağlı olarak bir düşüş gördü.

İlginizi çekebilir: Bitkilerde Bilinç araştırması ile ilgili son bulgular

İki dakika ve 18 saniyelik tam karanlıkta, her iki oran daha da düştü. Ortalama bir gecenin yavaşlama seviyesine tam olarak ulaşamasalar da, geçen bir bulut için meydana gelenden çok daha hızlı bir düşüş oldu.

Fakat güneş tekrar belirdiğinde ise

Beverly, “En belirgin stres sinyallerini o zaman gördük” dedi. “Fotosentetik yollarda bir bozulmaya neden oldu.” Bunu doğrudan test edememiş olsalar da, ani güneş ışığının şokunun her bitkinin sirkadiyen ritmiyle karıştığını tahmin ediyor – bir organizmanın günlük aktivite döngüsünü belirleyen iç saat.

Tutulma günü boyunca, güneşin engellenmemesi durumunda olacağından bitkiler yüzde 14 daha az fotosentezi yapabildi. Eğer bir bitki zaten kuraklıktan arındırılmışsa, güneş tutulması “kırıldığın zamanın yüzde 14’ünü kaybetmek” gibi kötü bir haber olabilir, diyen Beverly.

Elde ettiği bulgular , Belçika’da Ghent yakınlarındaki bir kayın ağacında sap akışı ve terlemede değişiklik gösteren, 1999’da Avrupa’daki bir güneş tutulması sırasında yapılanlar da dahil olmak üzere birkaç başka çalışmayı takip ediyor . Güneş tutulması sırasında “nefesini tuttu” ağacı , Ghent Üniversitesi’nde bitki ekolojisi profesörü olan Kathy Steppe – özsu akması devam ederken bile su salmayı durdurdu.

2024 yılında araştırmalar devam edecek

Beverly, mahsul ve ağaç tepkilerine daha yakından bakmayı planladığında Meksika’dan Doğu Amerika’ya kadar sürecek olan 2024 tutulmasını bekliyor. Farklı bir şey yaparak: “Tutulmanın tadını çıkarmak için olabildiğince fazla otomasyon kullanmaya çalışacağım” dedi.

Kaynaklar »»