Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Çörek Otu

Nigella sativa

Diğer İsimler Kır Çörek Otu, Sam Çörek otu

Familya Düğün çiçeğigiller ( Ranunculaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Ranunculales

Kullanılan Kısım Tohumları ve otu

Yetiştiği Bölgeler Türkiye’de, Güney Avrupa ülkelerinde, Hindistan’da ve Afrika'nın bir kısmında yetişir.

Etken Maddeler %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşur. Nigellon, thymoquinon, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A vitamin, B vitamini ve C vitamini içerir.

Çörek Otu
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 20 - 30 cm
En Fazla Yayılma 30 - 50 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 2 yıl

Mısır Tanta Üniversitesi'nden araştırmacılar, çörek otunun, kolon kanseri üzerindeki etkisini araştırmışlar, araştırmalarını 2003 Şubatında "Nutr Cancer Dergisi"nde yayınlamışlardır. Araştırmacılar, 45 fareye kolon kanserine yol açan kimyasal madde vermişler, 30 fareye de ağız yoluyla çörekotu yağı içirmişlerdir. Deneyin yapılmasından on dört hafta sonra, çörekotu yağı verilen farelerde kolon, karaciğer veya böbrek üzerinde herhangi bir kanser belirtisi görmemişlerdir.

Çörek otunu ilk araştırmaya başladığımızda faydalarının ne kadar fazla olduğunu gördükçe bitkiye olan hayranlığımız bir kat daha arttı. Küçükken hamur işlerinin üzerini süslemek için kullanılan bu tohumlara siyah susam adını verirdik. Ağızda kırdığınızda hafif acı tadı ile aslında susama benzemediğini anlamak ise onun farklı olduğunu anlamamıza yeterdi.

Çörek otu meyvaları tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve güneşte kurutulur. Bu tohumlar daha sonra ihtiyaca göre adında anlaşılacağı gibi ekmek ve çöreklere lezzet verici olarak, yada suyla kaynatarak veya sıkılıp yağı çıkarılarak ilaç yapmak amacı ile kullanılabilir.

Çörek otu tohumunun ve yağının vücuda neden bu kadar yararlı olduğunun anahtarı üç ana doğal kimyasaldan kaynaklıdır. Bunlar; timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ) ve timol’dür. Çörek otunun tohumunda yağlar, karbonhidrat, albümin ve bir kısmı daha henüz tanılanmamış yüzden fazla besin maddesi bulunur.

Dünya genelinde yaygın olarak en fazla yemeklere lezzet vermek amaçlı baharat olarak kullanılmaktadır. Bereketli bir besin kaynağı olarak da adlandırılan çörek otu bitkisi ekmeklerde, hamur işlerinde, keklerde ve şekerlemelerde ilave olarak çörek otu kullanılmaktadır. Hindistan’da, aynı zamanda haşaratlardan uzak tutmak için, çamaşırlarının arasına çörek otu koyarlardı. Ve oranın yerli doktorları, çörek otunu tıbbi olarak, karın gazı giderici, hazımsızlık ve bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanırlar.

Bilimsel araştırmalar, çörek otunun Alzheimer hastalığının tedavisi unut verici olduğunu göstermektedir. Journal of Ethnopharmacology dergisinde yayınlanan bir araştırmada, çörek otunun bellek,

Hem tip 1 hem de tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olan birkaç maddeden biridir. Yapılan bir çalışmaya göre çörek otu önemli yan etkiler göstermeden glukoz toleransını metformin kadar verimli bir şekilde geliştirir ve çok düşük toksisiteye sahiptir. Bu çok önemlidir çünkü, en sık reçetelenen tip 2 diyabetik ilaçlardan biri olan metformin, ciddi oranda yan etkileri olan bir ilaçtır. 12 ay boyunca günde iki kez 1 gr öğütülmüş çörek otu almak, kan şekeri konsantrasyonunu düşürerek kan şekeri kontrolünü arttırır ve Tip 2 diyabetli hastalarda insülin duyarlılığını artırır.

Çörek Otu Yağının Faydaları

Çörek otu, çok farklı güzel kokulu yağları, vitamini, enzim ve elementleri içerisinde barındır, bu yüzden sağlığa faydalıdır.  Bağışıklık sistemini enfeksiyon ve alerjik hastalıklara karşı güçlendirdiği için vücudu kronik hastalıklardan korur. Bütün bu faydaları sağlamasının en önemli nedeni içerdiği %58 oranındaki Omega 3 ve Omega 8 dir.

Çörek Otu Yağının Faydaları: Çörek otu yağının faydaları saymakla bitmez:

Anne sütünün artmasına yardımcı olur.

Bağışıklık sitemini güçlendirir

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.

Hücreleri yeniler.

Cildi nemlendirir.

Mikropları ve mantarları öldürür.

Alerjilere ve hastalıklara kaşı bünyeyi korumakta büyük rol oynar

Ruh sağlığını ve hormon sitemini korur.

Solunum borusunu genişleterek nefes almayı kolaylaştırır.

Kanser hastalığına karşı koruyucu özelliği vardır.

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.

Damar sertiliği ve tıkanıklığını giderir.

Yorgunluğu alır ve vücudun direnci arttırarak güçlenmesine sebep olur.

Kolesterol ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

Kanı sulandırma etkisi de bulunmaktadır.

Grip, nezle soğuk algınlığı, baş ağrısına karşılık buruna 3  damla damlatılarak hastalıklar giderilir. Eğer kulak iltihabı var ise aynı işlem kulak içinde yapılabilir. Göze damlatıldığında ise mikropları öldürür.

Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın. Bazı çörek otu yağları çiçek yağıyla karıştırılıp satılmaktadır. Sağlık açısından bu tür ürünlerin yararı yoktur. Kalitesinden emin olunmayan ürünler kullanılmamalıdır.

Sinüziti olanlar için buruna sabah ve akşam iki kere 1 veya 2 damla 2 hafta boyunca damlatılır.

Zararları

Uzun süreli kullanımda güvenli olup olmadığına dair hala yeterli bilgi yoktur. Öte yandan çörek otu, alerjik kaşıntılara neden olabilmektedir.

 

Özet

Peygamber Efendimiz (asm) çörek otunun kullanılmasını tavsiye etmiş"Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın." [Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî, Tıbb 5, (2042), 22, (2071)]

Kaynaklar »»