Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Karabiber

Piper nigrum

Diğer İsimler Black pepper

Familya Karabibergiller ( Piperaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Piperales

Kullanılan Kısım Meyveleri

Yetiştiği Bölgeler Anavatanı Hindistandır.

Etken Maddeler Potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin sayılan karabiber K ,A ve C vitaminleri içermektedir. Alkaloid, flavonol, fenolik bileşen, steroid, lignan, kalkon ve terpenler, piperine.

Karabiber
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 8 - 10 metre
En Fazla Yayılma 3 - 6 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 3 - 4 yıl

Karabiber ağacından elde edilecek meyveler 1 yıl içinde alınabilir. Drog Adı; Fructus piperis nigri

Karabiber, çiçekli bitkilerden  meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyaz biber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Güneydoğu Asya olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir. Karabiber bitkisi sıcak, nemli ve tropikal iklimleri sevmektedir ve 15 dereceden düşük hava sıcaklığında yetiştirilmesi çok zordur.

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Küre biçimli, eriksi tipte meyveleri vardır, kabuğunun dış kısmı etli, iç kısmı serttir. Olgunlaşmadan önce toplanıp kurutulursa karabiber, olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak kurutulursa beyaz biber elde edilir. Her iki biber de baharat olarak kullanılır.

Karabiber ağacından elde edilecek meyveler 1 yıl içinde alınabilir.

Fakat verimli bir hasat için 3-4 yıl beklenmesi uygun olur. Karabiber ağacı ilkbaharda ve yazın çiçeklerini açar. Daha sonra meyveleri salkımlar halinde oluşmaya başlar. İlk aşamada yeşil olan meyveler, olgunlaşmaya başladığında kırmızıya döner. Hasat zamanında meyveler farklı aşamalarda toplanır. Genellikle kırmızı olan meyveler toplanarak, 3 gün kadar güneşte kurutulur. Bu sayede meyveler siyaha döner. Siyah karabiber taneleri öğütülerek baharat olarak kullanılır.

Karabiber,  hemen hemen her yemeğin içerisinde kullanılan baharat bitkisidir. Kış aylarında özellikle gribin tedavisinde tamamlayıcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Güçlü bir antioksidandır. DNA’nın korunmasına yardım eder. Terlemeyi ve idrar oluşumunu teşvik eder. Terleme ve idrar yolu ile vücuttaki toksinler kolaylıkla dışarı atılabilir.

Zayıf böbreklere, basura, mesaneye ve hassas midelere zararlıdır.Damar sertliği yaratabilir, yüksek tansiyonu tetikleyebilir, egzamayı coşturabilir, bağırsak iltihabı yapabilir, romatizma ağrılarınıer arttırabilir, midede yanma, buna bağlı olarak reflü yapabilir.

Karabiber kandaki yağ oranını düşürür ve yeni yağ oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Karabiberli yiyeceklerle diyetinizi destekleyebilirsiniz.

Bir cilt hastalığı olan Vitiligonun iyileşmesine yardımcı olur. Londra’da yapılan araştırmalar, karabiberin barındırdığı piperine maddesinin cildin yeni pigmentler oluşturmasını sağladığını gösteriyor. Cilt kanserini yenmek için destekleyici bir gıdadır.

Özet

Biberin Doğu’dan Batı’ya ilk ulaşan baharat olarak etkileyici serüveni vardır. Romalılarca altın kadar değerli olan biberle ilgili ilk bilgileri M.Ö. 50 yüzyılda yazılmış Yunan ve Roma yazıtlarında görmek mümkündür.

Kaynaklar »»