Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Keten

Linum usitatissimum

Diğer İsimler Keten, Zeyrek,Gökdün, Kirbas tohumu, Siyelek, Flaxseed

Familya Ketengiller ( Linaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Kapalı tohumlular )

Takım Malpighiales

Kullanılan Kısım Olgun tohum ve olgun tohum yağı

Yetiştiği Bölgeler Ketenin asıl vatanının Türkiye, Suriye, Irak ve Mısır gibi Ortadoğu ülkeleridir. Günümüzde kültür bitkisi olarak yetiştirilmesinden dolayı Avrupa, Asya, Amerika’nın Kuzey ve Güneyinde yetiştirilmektedir

Etken Maddeler Terkibinde sabit yağ, müsilaj, protein, siyanogenetik bir glikozit olan linamarin vardır. Ketenyağı (Beziryagı, Oleum lini)nda, asidler vardır.

Keten
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 0,50 - 1 mt
En Fazla Yayılma 0,50 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 2 yıl

5 bin yıl önce mumyaları sarmak için kullanıldığı bilinen keten tohumu, dünyanın ekilen ilk ürünleri arasında yer alıyor.

Keten her çeşit toprakta yetişebilmektedir. Lif ketenleri nemli havayı, yağ ketenleri ise güneşli havayı sever. Anadolu’da keten yazlık ve güzlük olarak ekilmektedir. Kışlık ketenler Ağustos-Eylül, yazlık ketenler ise Mart ve Nisan aylarında ekilir. Lif ketenlerinin uzun boylu olanları makbuldür ve gübreli toprakta yetişir. Yağ ketenleri, iyice olgunlaştıktan sonra toplandığı halde, lif ketenleri olgunlaşmadan toplanır. Tohumları kapsülden dövülerek çıkarılır ve elenerek temizlenir. Gövdeler iyice ezilerek içinden lifleri çıkarılır. Demet haline getirilerek havuzlara daldırılır. Bir müddet bekletildikten sonra çıkarılıp kurutulur. Taraklardan geçirilerek düzeltilir ve yumaklar halinde hazırlanır.

Yağını alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; bezir yağı ile keten tohumu yağını karıştırmamaktır. Yağı, üretim aşamasında ısıl işlem uygulanırsa, sanayide kullanılan bezir yağına dönüşür. Vernik ve boya yapımında kullanılan bezir yağı, insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir yağdır.

Tohumlarından bezir yağı elde edilir.  Boyacılık, muşamba yapımı, kimi zaman da besin endüstrilerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bezir yağı bitkisel yağlar içinde en kaliteli ve en yüksek oranda aktif yağlardır. Tohumnda yağı omega – 3 yağ asidi içerir. Keten bitkisinin tohumları ezilip yağı alındıktan sonra kalan küspesi hayvan yemi olmaktadır.Ve bu hayvan yemi de oldukça değerlidir.. Ketenin gövdesinden elde edilen lifler de, makbul sayılan keten ipliği yapılmak üzere dokumacılıkta kullanılır.

Diyet yapanların ara öğünlerinde sıklıkla yer verdiği bir gıdadır. 100 grm keten tohumunda yaklaşık 28 gr diyet lifi bulunmaktadır. Bundan dolayı tokluk hissi yaratmaktadır. Havanda dövülüp yoğurda karıştırılarak tüketilebilir.

Keten Kanser Karşıtıdır

Kansere karşı oldukça faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirilmekte kullanılmaktadır.  Özellikle göğüs,prostat ve  kolon kanserine karşı faydalı olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki yüksek omega-3 oranı sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. . Her yemek kaşığı keten tohumunda yaklaşık 1.8 gram  omega-3 içerir. Keten aynı zamanda glüten alerjisi olanlar içinde alternatif bir kaynaktır. Deniz ürünleri alerjisi olanlar içinde içeriğindeki yüksek omega-3 oranı sayesinde alternatiftir.

Keten tohumu yağı kırılgan saçları ve tırnakları tedavi edebilir. Keten tohumu ayrıca, egzamanın neden olduğu tahriş edici kafa derisine karşı da etkilidir. Keten tohumu yağını cilt sağlığınızı korumak içinde kullanabilirsiniz. Ciltte oluşan sivilce ve egzamayı giderir. Saç bakımında ise saçınızı sağlıklı uzamasını sağlar.

Biz genel uyarımızı yine de geçelim. Lütfen kullanmadan önce uzman hekim veya doktorunuza danışınız.

Özet

Keten tohumu içeriğinde çok sayıda besin değeri yer aldığı için gün içinde enerjik kalmanıza yardımcı olmaktadır. Keten tohumu günlük kullanımı ile zinde kalabilir, enerjinizi her zaman yüksek tutabilirsiniz.

Kaynaklar »»