Tıbbı ve Aromatik Haberler

Yeni bitki türü İzmir’de keşfedildi

Yeni bitki türü İzmir’de keşfedildi

Yeni bitki türü İzmir'de Kemalpaşa'da keşfedildi. Çan çiceğigillere ait endemik yeni bir bitki türü bulundu.

Yeni bitki türü İzmir’de Kemalpaşa’da keşfedildi. Çan çiceğigillere ait endemik yeni bir bitki türü bulundu.  Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım tarafından kaya üzerinde tespit edilen çiçeğe “İzmir çanı” verildi.

Yıldırım, TÜBİTAK tarafından da desteklenen “Türkiye’nin Çan Çiçekleri” araştırma projesi kapsamında saha çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Bu çalışmalar sırasında, Çaldede Dağı’nın bin 385 metre rakımında ana kayalıklar üzerinde çan çiçeği popülasyonuyla karşılaştıklarını anlatan Yıldırım, bu bitkiye ait ölçüm, fotoğraflama ve örnekler alarak alanda incelemeler yaptıklarını söyledi.

Bölgede aynı türden 900 çiçek var

Aldıkları örnekleri laboratuvar ortamında da incelediklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

Dünyada keşfedilmemiş

“Hem DNA üzerine hem de taksonomi (düzenleme) çalışmaları sonrasında bu bitkinin şu ana kadar dünyada keşfedilmemiş yeni bir tür olduğunu fark ettik. Ardından bunu akademik makaleye çevirdik ve dünyaya tanıttık. Makalemiz Phytotaxa isimli bilimsel dergide, 16 Kasım 2018 tarihinde yayımlandı. Bu bitkinin akademik ismi, merkezimize uzun yıllar emek veren ve bilim dünyasına bir çok türü kazandıran Erkuter Leblebici hocamıza atfen ‘Campanula Leblebici Yıldırım’ oldu.”

Çan çiçeğigiller grubunda yer alan bitkinin Türkçe ismini “İzmir çanı” yaptıklarını belirten Yıldırım, bitkinin bulunduğu bölgede bu türden yaklaşık 900 tane sayabildiklerini söyleyerek, endemik olan bu bitkinin korunması gerektiğini anlattı.

Türkiye çan çiçeklerinin gen merkezi

Yıldırım, Türkiye’nin çan çiçekleri için önemli bir gen merkezi olduğundan bahsetti.

“Dünyada çan çiçeklerinin 420 türü var ve bunun 128’i ülkemizde bulunuyordu. Ülkemiz çan çiçekleri için önemli bir gen merkezlerinden biri. Söz konusu 128 türden 67’si ise endemik. Böylece 68. endemik türü, kayıt altına almış olduk. Çan çiçeklerinin en önemli özelliklerinden biri süs bitkisi özelliğinin çok fazla olması. Bu bitkiler ülkemizin kendi öz değerlerinden. Çan çiçeklerini ve endemik türlerini ülkemizin peyzaj sektörüne kazandırabilirsek bizler için de büyük bir mutluluk olacak.”

Kaynak: AA