Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Kızılcık

Cornus mas

Diğer İsimler Kızılcık, Cornelian cherry, Ergen , Eğren , Kiren veya Kiran

Familya Cornaceae ( Cornaceae )

Sınıf Çift Çenekli ( Eudicots )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Cornales

Kullanılan Kısım Meyve, Tohum, Gövde (Odun)

Yetiştiği Bölgeler Türkiye ile Orta ve Güney Avrupa ve Kafkaslar doğal yayılışlıdır.

Etken Maddeler Flavonoidler, antioksidanlar, C, E ve K vitaminleri, diyet lifi, manganez, kalsiyum, bakır, amin asit, mineraller, demir ve sodyum

Kızılcık
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 1,5 - 2,5 mt
En Fazla Yayılma 1,5 - 2,5 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 10 - 20 yıl

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı ise 100-150 gram kızılcığın ortalama C vitamini değerinin 100-120 miligram civarında olmasına rağmen, aynı gramajdaki bir portakalda 50-60 miligram civarında C vitamini bulunduğunu söyledi.

Kızılcık, kısa boylu ağaçlarda yetişen bir meyvedir.Çalı formundadır. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür.Kızılcık ağacının çiçekleri genelde sarı olur. Çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir. Birçok formda tüketilebilen kızılcık, daha çok marmelat,reçel ve içecek olarak tüketilmektedir. Çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı kullanımı yanında giyim sektöründe boyama için de kullanılmıştır.

Meyveler oval şekillidir, ete sıkıca tutturulmuş büyük bir çukur ile. Çukurlar için zorlar ve genellikle meyve, çukurdan düşene kadar biraz su içinde kaynatılır.

Eylül ve Ekim aylarında hasat edilebilir. Satın alınabilecek en iyi mevsim sonbahardır. 2 ay süre ile buzdolabında saklanabilir. Mevsim dışı kullanım için ise derin dondurucu da saklanabiliri. Koyu kırmızı renkte ve oldukça sert olması taze olduğunu gösterir.

Araştırmalar kızılcıkların göğüs, kolon, akciğer ve prostat kanseri hücrelerinin büyümesini önlemede yardımcı olabilecek kanserle mücadele eden maddeler içerdiğini göstermektedir. Aslında, hem insan hem de hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar; kızılcıkların tümörün ilerlemesini yavaşlatmasına ve kanser hücrelerinin büyümesini engellemesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikleri ile birlikte, kızılcık, en yaygın kanser türlerinden bazılarının riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu yüzden kanserle mücadele eden yiyecekler olarak kabul edilirler.

Kanın pıhtılaşma riskini azaltır.  Kolesterolü dengelediği bilinmektedir.Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruduğu bilinmektedir.Ayrıca kızılcığın karaciğer ve meme kanseri oluşumunda kanserli hücrelerin üreyip gelişmesini önlediğine dair mevcut çalışmalar bulunmaktadır.

 

Kızılcık tüketmenin bağışıklık, ruh hali ve sindirim sağlığına iyi geldiği ve faydalı bağırsak bakterilerinde olumlu bir değişiklik yaratabileceği araştırmalarca kanıtlanmış. Ayrıca bütün ya da kurutulmuş kızılcıklarda bulunan bol miktardaki lif de kabızlığı önlemeye ve sindirim sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

Kızılcık, A vitamini, C vitamini, potasyum açısından zengin bir meyvedir. İdrar yolu enfeksiyonlarına, kansere ve kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. 1 avuç kızılcık 1 porsiyon meyve yerine tüketilebilir.

Kızılcık suyu içecek olarak tüketilirse dişlerinizin taze ve temiz kalmasını yardım eder.

Paketli kurutulmuş kızılcık satın almak istiyorsanız, besin etiketini dikkatli şekilde okuyarak ilave şeker olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kızılcığın suyu da başka meyvelerle veya eklenmiş şekerlerle karışık olmamalıdır. Meyve suyunun ana maddesi kızılcık olmalıdır. Kızılcık suyu vücudumuzdaki yağ birikintilerine hızlı bir etkisi olan organik asitler içermektedir.

 

Özet

Kızılcığın antioksidan özelliğinin yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini ifade eden Arı, ''Ancak, bu meyvenin fazla tüketilmesi kabızlığa yol açabilir. Bu nedenle, ya dengeli tüketilmeli ya da fazla tüketiliyorsa ilaveden bağırsakları rahatlatma özelliği bulunan kayısı gibi başka meyvelerle de desteklenmeli'' dedi.

Kaynaklar »»

Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları- Necati Güvenç Mamıkoğlu
Ağaçlar ve Çalılar- Prof. Dr. Ersin Yücel

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=1070

www.sozcu.com.tr

rhs.org

www.silifkesepeti.com/

https://tr.wikipedia.org/