Tıbbı ve Aromatik Haberler

3000 Yıllık Ağaç ABD’de Keşfedildi

<b>3000 Yıllık Ağaç</b> ABD’de Keşfedildi

3000 yıllık ağaç ABD'de Kuzey Carolina doğası koruma altındaki kel bir selvi ağacının standında, bilim adamları, Nebuchadnezzar II'nin Neo-Babil İmparatorluğu tahtına çıkmakla meşguldüğü zaman, yaprakları nemli, batak havayı tadıran bir ağaç keşfettiler.

3000 yıllık ağaç ABD’de Kuzey Carolina doğası koruma altındaki kel bir selvi ağacının standında, bilim adamları, Nebuchadnezzar II’nin Neo-Babil İmparatorluğu tahtına çıkmakla meşguldüğü zaman, yaprakları nemli, batak havayı tadıran bir ağaç keşfettiler.

“Black River’da 2.000 yıllık ağaçların üzerinde kesinlikle çok sayıda ağaç var. Arkansas Üniversitesi’nden Profesör David Stahle, “3.000 yaşını aşmasa da yaklaşmakta olan bazı inanışlarım” diyor.

Stahle, araştırma ekibine 2017 yılında, Three Sisters Bataklığı adı verilen Doğa Koruma Şirketi’nin sahip olduğu arazide Bladen yakınındaki nehir kenarındaki selvi ağaçlarının yaşlarını ölçmeye başladı.

3000 yıllık ağaç

2000 yaş üzeri ağaçlar

“Bu, dünyada kalan en eski yaşlı ormanlardan biri” dedi. “2.000’in üzerindeki ağaçlar için (bataklıkta yıllar), muhtemelen 10… 20 ila 30 olacaktır.”

Büyük kel bir selvi örneğini inceleyen ve dendrokronoloji (ağaç halkalarının çalışması) adı verilen bir disiplinin tekniklerini uygulayan araştırmacılar, 2,624 yıl önce ağacı ve dünyadaki en eski beşinci ağaç olan radyokarbonu tarihlendirdiler. Doğu Amerika’nın en büyüğü.

İlginizi çekebilir: Nim (Neem) Ağacı mutlaka çevrenizde olmalı!

Toplam 110 ağaç örneklendi ve birkaçının da en az 2000 yaşında olduğu bulundu.

Tüm fotoğraflar The Bald Bald Cypress Consortium’un izniyle, GNN

Eski ağaçların değeri kendi adına konuşur, ancak dendrokronoloji yoluyla iklim değişikliği çalışmalarında da değerli bir kaynak görevi görür. Halkaları binlerce yıl öncesine ait ayrıntılı bir hava durumu raporu sunar ve kuraklık, sel ve diğer iklimsel olayların zaman çizelgesinin yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmak için kullanılabilir.

İlginç bir şekilde, Stahle çok özel bir orman araştırdığını keşfetmeden önce bölgedeki iklim değişikliğini incelemek için çalışmalarına başladı .

Ağaç Halkası Laboratuvarı

David Stahle, dünyadaki hükümetlerin antik ormanları tanımlamasına ve korumasına yardım etmeye adanmış bir kuruluş olan Ağaç Halka Laboratuvarı’nı yönetmektedir. Şimdiye kadar araştırmaları hepsini Kuzey ve Güney Amerika’ya götürdü.

TRL ayrıca, iklim değişikliğini inceleyen ve ağaç halka örneklerinin derinlemesine analizini sağlayan araştırmacılarla birlikte çalışır.

Dikkat: Ağaç dikmek taşkınları azaltır.

TRL, güneydeki selvi-tupelo ormanlarında, Orta Amerika’nın meşe-ormanlık ormanlarında, Kaliforniya’nın mavi meşe ve kozalaklı ormanlarında ve Meksika’nın kozalaklı ormanlarında eski büyüme kalıntılarının korunmasına yardımcı olmuştur.

Ancak kel selvi projesi David için o kadar önemliydi ki , David’in en sevdiği eski büyüme ormanının aslında düşündüğünden 10 kat daha büyük olmadığı bilincinin artırılmasına yardımcı olmak için Eski Kel Cypress Konsorsiyumu kurulmasına öncülük etti. ayrıca dünyadaki en eski ağaçların bazılarını içerir.

6.400 hektar (25 mil kare)Antik Orman

“Özel Doğa Koruma, şimdi Kara Nehir Koruma Alanı’ndaki bu eski büyüme taşkın ormanlarına bitişik olan 6.400 hektar (25 mil kare) alana sahip, ancak kaliteli antik ormanlara sahip binlerce hektar daha korunuyor. Korunmasız olan bu antik ormanlar ve Kara Nehrin mükemmel su kalitesi kütük, su kirliliği ve kalkınma nedeniyle tehdit altındadır ”diyor David.

Stahle, “2000 yıllık iklimi aşan varyasyonları toplamak için ağaç halkalarını örnekleyebileceğimiz çok fazla nokta yok” dedi. “Yani nerede yapabiliriz, onlardan yararlanmaya çalışıyoruz. Kel selvi kesinlikle Güneydoğu’dan gelen iklim bilgilerinin altın madenidir. ”

“Bu karasu ormanlar, aşağıya akan güzel siyah su ile, doğu Kuzey Amerika’nın en büyük doğal bölgelerinden birini temsil ediyor.”

Güneybatı Kuzey Carolina’da yaptıklarını belgeleyen bir filmi var hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak: GNN, Doğa, bilim, sağlık ve seyahatle ilgili bir haber sitesi olan World At Large’dan izin  alınarak yayınlanmıştır. Fotoğraf, *The Bald Bald Cypress Consortium