Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Kudret Narı

Momordica charantia

Diğer İsimler Acı kavun, Acı kabak

Familya Kabakgiller ( Cucurbitaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Cucurbitales

Kullanılan Kısım Meyve

Yetiştiği Bölgeler Hindistan ,Afrika ve Asya, Türkiye'de ise genellikle Yavlo ve Bursa civarında

Etken Maddeler Uçucu yağ, reçine, A, C ve E vitaminleri, lutein, likopen ve momordican adlı acı bir madde içermektedir.Kudret narında yüksek oranda potasyum bulundurur.

Kudret Narı
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 1 - 3 mt
En Fazla Yayılma 0.5 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Dış görünümü ile etkileyici bir meyvedir. Özellikle mide rahatsızlıklarında ve egzama, yara gibi cilt hastalıklarında da iyileştirici özelliğe sahiptir.

Kudret Narı olgunlaştıkça kavuniçi rengini alır. Meyve dışı tırtıklıdır.

Kudret narını gün içerisinde en az beş saat güneş görebileceği bir yerde yetiştirmeye özen göstermeliyiz. Topraktan alınan verimi arttırmak isteyenler gübre de kullanabilir.Kudret narı havalar ısındıkça daha hızlı büyümeye başlamaktadır. Daha hızlı büyümesi için, bol bol güneş alması gerekmektedir.Kudret narını yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da, bu bitki nemli topraklarda çok çabuk çürüdüğünden, çok fazla sulamamaya dikkat edilmelidir.

Bu bitki yetişirken mutlaka sarmaşık kafes kullanılmalıdır. Kullanılan bu kafes kudret narının daha çabuk yetişmesine ve hasat toplarken zorlanmamaya yardımcı olacaktır.

Kudret Narı Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Asmaya benzeyen kudret narı bitkisi, temmuz ve ağustos aylarında sarı renkli çiçekler açar ve sarı – turuncu renkli meyveleri olur. Tam olmuş, kullanıma gelmiş kudret narları ekim aylarında toplanmaya başlanılır. Kudret narı bitkisi, saymış olduğumuz konulara dikkat edilerek yetiştirilir ise, çok güzel ve olumlu sonuçlar alınacaktır.

Meyveleri lapa haline getirilerek  zeytinyağı ve bala karıştırılarak kullanılabilir.

Mide rahatsızlıklarında özellikle faydalıdır. Sabah ve akşam, yemek öncesi bir tatlı kaşığı alınır.Mide rahatsızlıkların kullanım detayları için ; Tıklayınız.

Kudret narı hücreleri yeniler.Karaciğeri güçlendirir.Bağırsak tembelliğini giderir. Sindirim sistemi hastalıklarında doğal tedavi yöntemi olarak kullanılır. Haricen yaralara lapa olarak kullanılır.

Kudret narının antibiyotik etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan Lutein ve lycopene tümörün büyümesini engellemektedir. Amerika’da Kanser Araştırmaları Derneği’nin yayın organı “Canser Research” dergisinde yayımlanan bir makaleye göre kanser hücrelerinin yayılmasını, gelişip bölünmesini önlemekte; dünyanın birçok yerinde ise mide hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Nazım Tanrıkulu, kudret narının safra artırıcı, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarını giderici, tip 2 diyabette şeker düşürücü etkilerinin olduğunu söylemektedir. Bunun dışında kudret narından hazırlanan karışım; yara, yanık, çıban, egzama, dolama gibi yaraları tedavi etmektedir. Fakat yumurtlamayı azaltıcı etkisinden dolayı hamile kalmak isteyenler ve kısırlık tedavisi görenlerin kesinlikle kullanmaması gerekmektedir.

Özet

Çekirdekleri temizlenen kudret narı, küçük küçük doğrandıktan sonra bir kiloluk bala karıştırılıyor. Ağzı kapalı şekilde bir ay kadar bekletilen karışım, hafif sulanabilir. Şeker hastalarının bu karışımı almalarının sakıncalı olabileceğini, bu nedenle zeytinyağı ile kullanımın daha uygundur. Zeytinyağı, meyvenin içindeki etmenleri daha kolay emer.

Kaynaklar »»

https://www.kudretnari.gen.tr/kudret-nari-nasil-yetistirilir.html

wikiwand.com.tr

rhs.org.uk