tibbi ve aromatik bitkiler ile icecekler

Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Yazar: Serhat PARLAR Tarih: 25 Mayıs 2016

Lavanta

Lavandula officinalis

Diğer İsimler Lavandula, Lavandar, Lavande

Familya Ballıbabagiller ( Lamiaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Lamiales

Yetiştiği Bölgeler Akdeniz

Kullanılan Kısım Taze veya kurutulmuş çiçekleridir. Bunun haricinde çiçek kısmından elde edilen uçucu yağ da sıklıkla kullanılır. Yaprak kısımları, nadiren kullanılmaktadır.

Etken Maddeler Organik asitler bulunan uçucu yağ ile glikozitler, alkaloitler ve tanen gibi.

Lavanta
Yaşam Ortamı
En Fazla Uzama 0.5 - 1 mt
En Fazla Yayılma 0.5 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Lavanta ile kozmetik sanayinde, baharat olarak ve şifalı bitki olarak sıklıkla karşımıza çıkar.

tibbi ve aromatik bitkilerle cilt bakımı

Lavanta drog olarak kullanılan çiçekler, Temmuz-Ağustos aylarında henüz tomurcuk halinde iken toplanmalıdır. Saplarıyla birlikte toplanan çiçekler, demet halinde bağlanıp gölge bir yere asılarak kurutulur. İyice kuruduktan sonra çiçekler saptan ufalanarak ayrılır.

Lavanta esansı (lavantayağı) parfümeri endüstrisinde önemli bir hammadde olarak kullanılır. Ayrıca küçük keseler içinde aralarına yerleştirildiği çamaşırlara çok hoş, iç açıcı bir koku kazandırır. Uykusuzluk çekenler, lavanta içerikli yastıklar kullanmayı denemelidirler.

Stres, uykusuzluk hallerinde faydalıdır. Aşırı sinirlilik durumunda yatıştırıcı olur.Uykuya geçmede, rahat uykuda faydalıdır. Lavanta suyunu oda spreyi olarak kullanmanız daha sağlıklı uyku uyumanıza yarayacaktır. Ayrıca lavantayı bir buhurdanlığa ekleyip odanızı kokulandırdığınızda uyku kalitenizin arttığını göreceksiniz.

 Kurutulmuş sürgün ve çiçeklerden 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 3-7 dakika süreyle demlendirilerek çay elde edilir. Bu çaydan, günde üç kez birer bardak içilir.

Yiyecek ve içeceklerde lavanta yağı, aroma katmak amacıyla kullanılır. Bunun haricinde lavanta yağı, ürünlere hoş koku katmak için ve cilt üzerindeki faydalı özelliklerinden yararlanmak amacıyla  kozmetik sanayinde sıklıkla kullanılır.Ayrıca lavantayı banyonuza katarak rahatlama sağlayabilirsiniz. 60-70 gr lavanta çiçeği, 2-3 litre suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır.

Gebelik ve hamilelik esnasında kullanımı hakkında ise yeterli bilgi olmadığından kullanımından kaçınılması tavsiye edilir.

Özet

Güvelerden korunmak için keselerin içerisine yerlerdirdiğini kuru lavantayı dolablarınıza veya sandıklarınıza yerleştirmeniz faydalı olacaktır.

Kaynaklar »»
türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler ansiklopedisi