Tıbbı ve Aromatik Blog

Anason Yağı Faydaları ve Zararları

Anason Yağı Faydaları ve Zararları

Anason yağı faydaları ve zararları hakkında bahsedelim biraz ne dersiniz? Bu yazımızda anason yağının dahili değil haricen kullanımları hakkımda bilgi vereceğiz.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Anason yağı faydaları ve zararları hakkında bahsedelim biraz ne dersiniz? Bu yazımızda anason yağının dahili değil haricen kullanımları hakkımda bilgi vereceğiz. Anason yağı; genel olarak anti- histerik, anti-epileptil, anti-romatizmal, mikrop öldürücü, müshil etkili ve gaz giderici, bit öldürücü gibi özellikleri bulunmaktadır. Antik çağlardan beri anason; bir tür baharat ve tatlandırıcı madde olarak kullanılmıştır.

Anason uçucu yağının bir takım narkotik ve sedatif ( sakinleştirici ) etkisi vardır. Yüksek dozlarda alındığında ciddi yan etkileri olabilen anason yağı, düşük dozlarda bir takım sinir rahatsızlıklarında sakinleştirici olarak kullanılmıştır. Ancak, özellikle anason yağı içerisinde bulunan bir takım bileşikler, östrojen hormonu ile etkileşerek bazı kanser türlerinde dahili olarak tüketimi özellikle kanser riski taşıyan ( meme kanseri, rahim kanseri gibi hormonal etkiye bağlı ) kadınlarda riskli bulunmaktadır.

Anason yağı faydaları, arasında kan dolaşımını uyararak romatizmal ağrılarda rahatlama hissi verebilir. Aynı zamanda, anason kremi yada anason spreyi gibi ürünler yaralar için iyi bir antiseptik özelliği göstermektedir. Direk anason yağının cilde uygulanması tahrişe neden olabileceğinden seyreltilip kullanılması veya daha profesyonel olarak hazırlanmış krem ve spreylerin kullanılması gereklidir.

Anason ve anason yağı, anti-spazm özelliği nedeniyle, kramplar ve spazmlar için kullanılabilmektedir. Kasların gevşemesini ve rahatlamasını sağlayabilmektedir.

Ayrıca, anason yağı ile hazırlanan buhar banyoları öksürük, nezle gibi problemler için iyi geldiği söylenir. Bu buhar, ayrıca balgam söktürücü ve nefes açıcı özellikleri de bulunabilmektedir. Bir tencere içerisine bir kaç damla anason yağı damlatmak bunun için yeterli olacaktır. Çok düşük dozlarda dahili olarak alındığında, müshil etkisi gösterebilir.

Gerek anason gerekse bir uzmanın tavsiye edeceği miktarlarda alınacak anason yağı içeren ilaçlar; özellikle gaz sıkışması gibi problemlerde etki gösterebilmektedir.

Gaz problemi, çok basitmiş gibi görünse de ciddi sonuçlar doğuracak bir rahatsızlıktır. Kronik hale gelirse, uzun vadede, hipertansiyon hazımsızlık, şişkinlik, akut göğüs ağrısı, mide ağrıları, kas krampları ve ağrıları, romatizma, saç dökülmesi ve görme azalması gibi pek çok soruna neden olabilir. Bu nedenle eğer böyle bir probleminiz varsa mutlaka uzman doktora başvurun ve kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyin.

Geleneksel uygulamada, şişkinlik veya ağır yemeklerden sonra gelen hazımsızlık ve gaz gibi şikayetlerde anason tohumu çiğnemenin etkili olduğu bilinmektedir.

Anason yağı, bit,böcekler ve bazı küçük hayvanlar için toksik etki göstermektedir. Bu nedenle anason yağı ile hazırlanan spreyler ile bu canlıları uzak tutmak mümkün olabilmektedir.

Uyarı: Anason yağı, ağır dozlarda, narkotik etkileri vardır ve solunum ve dolaşımı yavaşlatır. Bazı evcil hayvanlar ve kuşlar, aynı zamanda çocuklardan uzak tutulması gerekmektedir. Ayrıca, bazı cilt tiplerinde tahrişe neden olabilir. Hamilelik sırasında kullanılmaması gerekir. Bunların yanı sıra östrojen hormonu üzerindeki etkisi nedeni ile bazı kanser türlerini şiddetlendirebilir. Sedatif ilaçlarla birlikte alındığında ilaç etkileşimi olabilmektedir.

Kaynaklar »»