Tıbbı ve Aromatik Blog

Brokoli karaciğer kanseri riskini azaltabilir

<b>Brokoli</b> karaciğer kanseri riskini azaltabilir

Brokoli faydaları ile ilgili yeni bir çalışmada, brokolinin diyetinize dahil edilmesinin sizi karaciğer kanserine karşı koruyabileceğinin yanı sıra yağlı karaciğer gelişimini engellemeye yardımcı olabileceğini de iddia edildi.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Brokoli faydaları ile ilgili yeni bir çalışmada, brokolinin diyetinize dahil edilmesinin sizi karaciğer kanserine karşı koruyabileceğinin yanı sıra yağlı karaciğer gelişimini engellemeye yardımcı olabileceğini de iddia edildi. Bilim adamları daha önce, haftada üç ila beş kez brokoli yemenin, meme, prostat ve kolon kanserleri dahil olmak üzere birçok kanser türünün riskini azaltabileceğini rapor edildi.

Diyete brokolinin dahil edilmesinin ayrıca karaciğer kanserine karşı koruyabileceği gibi karaciğerin bozulmasına neden olan ve hepatoselüler karsinomaya yol açabilecek yağlı karaciğer veya alkol olmayan yağ karaciğer karaciğer hastalığının (NAFLD) gelişmesine karşı mücadelede yardımcı olabileceğini buldu. (HCC), mortalite oranı yüksek bir karaciğer kanseri.

Brokoli Faydaları

“Brokoli ve sağlık hakkındaki normal hikaye, birçok farklı kansere karşı koruyabilmesi. Ama kimse karaciğer kanserine odaklanmamış,”

-Illinois Üniversitesi’nden Elizabeth Jeffery.

Araştırmacılar, yüksek yağ içeren, yüksek şekerli bir diyet tüketmenin ve aşırı vücut yağının tüketilmesinin NAFLD(Alkolden bağımsız karaciğer yağlanması)’nin gelişimi ile bağlantılı olduğunu ve siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara yol açabileceğini belirtti.Jeffery, “Çalışmada buna Batılılaştırılmış tarzı bir diyet diyoruz, çünkü bugün ne kadarımızın yediğini modellemek istedik” dedi.

İlginizi çekebilir: Grip olmamak için bu 5 gıdayı tüketin

Araştırmacılar bilinen bir karaciğer kansere neden olan kanserojeni olan farelere brokoli beslemenin etkisini öğrenmek istedi. Dört fare grubu üzerinde çalıştılar; bazıları kontrol diyetinde veya Batılılaştırılmış diyette idi ve bazılarına brokoli verildi ya da verilmedi.

Karaciğer kanserojeni

“Bu karaciğer kanserojenine, obez olan veya obez olmayan farelerde bakmak istedik. Genetik bir obez fare türü kullanarak yapmadık, fakat yüksek yağlı, yüksek şekerli bir diyet yiyerek insanların yaptığı gibi obez hale gelen fareler” dedi.

Çalışma, Batılılaştırılmış diyetteki farelerde, karaciğerde hem kanser nodülü sayısının hem de kanser nodülünün boyutunun arttığını göstermektedir. Ancak brokoli diyete eklendiğinde nodül sayısı azaldı. Boyut etkilenmedi.

NAFLD ile karaciğerde lipit globülleri oluşur. Çalışma sırasında, araştırmacılar bu globülleri Batılılaşmış diyetle farelerin karaciğerlerinde gözlemlediler.

Batılılaşmış diyetin karaciğer yağlanmasını arttırdığını gördük, ancak brokolinin buna karşı koruduğunu gördük. Brokoli, alımı azaltarak ve karaciğerden lipit çıkışını artırarak karaciğere fazla miktarda yağ alımını durdurdu ”dedi. Bulgular, Beslenme Dergisi’nde yayınlandı.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler