Tıbbı ve Aromatik Blog

Erektil Disfonksiyon riski Yaban Mersini ile azaltılabilir

<b>Erektil Disfonksiyon</b> riski Yaban Mersini ile azaltılabilir

Flavonoidler bakımından zengin yaban mersini ve kırmızı şarap, özellikle genç erkeklerde bulunabilen erektil disfonksiyon riskini azaltılabileceğine dair çalışmalar yürütülmekte.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Erektil Disfonksiyon riski flavonoidler bakımından zengin yaban mersini ve kırmızı şarap, özellikle genç erkeklerde bulunabilen erektil disfonksiyon riskini azaltılabileceğine dair çalışmalar yürütülmekte.  İngiltere’deki Doğu Anglia Üniversitesi’nden (UEA) ve ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan araştırma, bazı flavonoidler bakımından zengin yiyecekleri yemenin erkeklerde erektil disfonksiyon riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu, 70 yaşın altındakilerde en fazla yararı olduğunu göstermektedir.

Tüm farklı flavonoidlerden Antosiyaninlerin (yaban mersini, kiraz, böğürtlen, turp ve kara frenk üzümü içinde bulunur), flavonların (narenciye meyvelerinde bulunur) durumun önlenmesinde en büyük yararları sağladığı bulunmuştur. Artmış egzersizin erektil işlevi iyileştirebileceği zaten bilinmektedir, ancak bu araştırma, flavonoid bakımından zengin bir diyet yemenin, haftada beş saate kadar hızlı bir şekilde yürürken erektil işlev için iyi olduğunu göstermektedir.

Flavonoid bakımından zengin gıdalarla birlikte egzersiz

Çalışma ayrıca daha fazla meyve alımının, erektil disfonksiyon riskindeki yüzde 14’lük bir azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Flavonoid bakımından zengin gıdaların egzersizle tüketilmesinin bir araya gelmesi riski yüzde 21 azaltabilir.

UEA’dan araştırmacı Aedin Cassidy, “Bu, flavonoidler ile erektil disfonksiyon arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışma, tüm orta yaşlı ve yaşlı erkeklerin yarısını etkiliyor” dedi.

Antosiyanin, Flavanon ve Flavonun

“Flavonoidler, meyveler, sebzeler, çay, otlar ve şarap dahil olmak üzere birçok bitki bazlı yiyecek ve içeceklerde bulunur. Yaygın olarak tüketilen altı flavonoid türünü inceledik ve üçünde özellikle antosiyanin, flavanon ve flavonun faydalı olduğunu belirledik ”dedi.

“Bu flavonoidlerde düzenli olarak yüksek miktarda yiyecek tüketen erkeklerde erektil işlev bozukluğu yaşama olasılığı yüzde 10 daha azdı. Miktarlar bakımından, haftada sadece birkaç porsiyondan bahsediyoruz ”dedi.

Erektil Disfonksiyon Araştırmaları devam ediyor

Bu geniş populasyon temelli çalışmaya 50.000’den fazla orta yaşlı erkek dahil edildi. Onlara 1986 yılına kadar giden ilişki için yeterli bir ereksiyonu sağlama ve sürdürme yetenekleri soruldu. Her dört yılda bir diyet alımına ilişkin veriler de toplandı. Araştırma ekibi vücut ağırlığı, fiziksel aktivite, tüketilen kafein miktarı ve katılımcıların sigara içip içmediği gibi bir dizi faktörü göz önüne aldı. Araştırma aynı zamanda sağlık durumunun iyi olduğu erkeklerle de sınırlıydı.

İlginizi çekebilir: Kepekten Kurtulmanın Doğal Yolları

Araştırmaya katılan erkeklerin üçte birinden fazlası yeni başlangıçlı erektil fonksiyon bozukluğu yaşadığını bildirdi. Ancak antosiyaninler, flavonlar ve flavanonlar açısından zengin bir diyet tüketenlerin bu hastalığa yakalanma olasılığı daha düşüktü.

Cassidy, “Yararların genç erkekler arasında en güçlü olduğunu bulduk” dedi.

Ekip ayrıca diğer yaşam tarzı faktörlerine de baktı ve yüksek antosiyaninler ve flavanonlar tüketen ve ayrıca fiziksel olarak aktif olan erkeklerde erektil disfonksiyon riskinin en düşük olduğunu buldu.

Kaynak: UEA & HU

Kaynaklar »»
Diğer Haberler