Tıbbı ve Aromatik Blog

Saç Bakımı için Aromatik Yağlar

Saç Bakımı için Aromatik Yağlar

Saç bakımı için aromatik yağlar nasıl kullanılır? Bitkisel Saç Bakımı nasıl yapılmalıdır veyahut hangi yağlar kullanılmalıdır sorularını cevaplamaya çalışacağız. 

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Saç bakımı için aromatik yağlar nasıl kullanılır? Bitkisel Saç Bakımı nasıl yapılmalıdır veyahut hangi yağlar kullanılmalıdır sorularını cevaplamaya çalışacağız.

Saç bakımı, fiziksel görünüm açısından hem erkek hem de kadınları ciddi anlamda ilgilendiren bir konudur. Her insanın vücudunun biyokimyasal yapısı farklı olduğundan, gerek cilt bakımı gerekse saç bakımı tek tip ürünlerle sağlanamaz. Yağlı saçlar,  kuru saçlar, saç derisinin durumu, vitamin, mineral ve bileşik dengesi insandan insana değiştiği için saç bakımı için kullanılan ürünlerin içeriği de değişiyor. Ancak; sağlıklı bir saç bakımı için genel bir tablo ortaya çıkarmak mümkün. Bunlardan ilki saç bakımı yaparken doğal ürünleri seçmek ve konuyu biraz daha araştırıp, kişinin kendisine özel yani kişiye özel saç bakımı anlayışı geliştirmektir. Bu yazımızda sizlere, saç sağlığına katkıda bulunacak bitkisel yağlar hakkında bir makale hazırladık.

Saç Temizliği Nasıl Olmalı ?

Piyasada neredeyse bir kalıp sabun fiyatına şampuan var. Şampuan bir tür kimyasal karışımdır ve içerisinde pek çok zararlı – koruyucu- renklendirici kimyasal bulunmaktadır. Çok kaliteli şampuanların ise fiyatları pahalıdır. Kaliteli şampuan kullanacaksanız bunun için üretilen bitkisel şampuan ve organik şampuan gibi çeşitler var.  Ancak şunu unutmayın; saçınızı her yıkadığınızda şampuan kullanacaksınız diye bir kural yok. Bir iki yıkama ara ile şampuan kullanabilirsiniz. Daha önceki yazımızda No-poo akımı hakkında bilgi vermiştir. No-poo akımında, saçları temizlemek için şampuan yerine karbonat kullanılmaktadır. ( Bkzn: No-poo Akımı ) Örnek olarak haftada 7 gün saçlarınızı yıkıyorsanız, sadece iki yada üç yıkamada şampuan kullanıp diğer yıkamalarda sadece su veya No-Poo yazımızda yer alan yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Kişisel Saç Bakım Şampuanı

Sizler için önereceğimiz bir diğer yöntem ise kişisel şampuan yapmaktır. Bunun için bilinen en zararsız şampuan olan bebe şampuanı ile bir kaç çeşit aromatik yağ kullanmanız yeterli olacaktır. Örnek olarak, bir şişe bebe şampuanı içerisine en fazla iki tatlı kaşığı katacağınız aromatik yağlar ( biberiye yağı, çörek otu yağı gibi ) saçlarınıza fayda getirebilecektir.

Doğal Saç Bakımı için Doğal Yağlar

Jojoba yağı: Jojoba yağı saç ve saç derisi ile oldukça uyumludur.  Tekli doymamış yağ asitleri şeklinde olan jojoba yağı içerisinde, yüksek miktarda A, B1, B2, B6 ve E vitaminleri bulunmaktadır. Jojoba yağının yapısı, saç serumu’na benzerlik gösterdiğinden kafa derisinin doğal dengesine bozmaz. Saçları nemlendirme,  bakterilerin uzaklaştırılması ve saç kepeklenmesi gibi sorunların önüne geçmesi için etkili bir yağdır.

Zeytinyağı: Zeytinyağı yüzyıllardır insanoğlunun kullandığı en temel yağlardan birisidir. Özellikle sızma zeytinyağları hem beslenme hem de cilt bakımı ve saç bakımı için kullanılan şifalı yağlardan birisidir. Zeytinyağı, bir masaj yağı olarak taşıyıcı yağ olarak kullanılmaktadır. Yani; çok güçlü ve şifalı esansiyel yağlar ciltte tahribat yaratacağından zeytinyağı ile seyreltilip kullanılırlar.

Çörek Otu Yağı: Çörek Otu yağı, saç bakımı için kullanılabilecek etkisi bilimsel olarak da saptanmış mükemmel bir yağdır. Saç dökülmesinin en temel nedenlerinden biri saç yağlanmasıdır. Saç yağlanması ise özellikle erkeklerde DHT adı verilen hormonun fazla salgılanması neticesinde olur. Çörek otu yağı, aşırı cinsel aktiviteler ile uyarılan DHT hormonu seviyesini baskılayarak saç yağlanmasını durdurur. Ayrıca içeriğinde bulunan diğer etken maddeler ile, saç beyazlamasını ve incelmesini durdurmaya yardımcı olur. Çörek otu yağına benzer bir etkiyi kabak çekirdeği yağı da göstermektedir.

Biberiye Yağı: 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile bir tatlı kaşığı biberiye yağı karıştırılarak hem saça hem de tüm vücuda yapılacak bir masaj vücudu rahatlatacaktır. Biberiye yağı içinde bulunan 1,8 cineol adlı etken madde solunum yolu ile dahi vücuda girmekte ve beyni uyararak dikkati arttırmaktadır. Alzheimer’den korunmak için etkili bir yağdır. Ayrıca biberiye yağı, saçların gürleşmesi için kullanılmaktadır. ( Sadece masaj yağı olarak kullanılmasını tavsiye ediyoruz. )

Bu yağlar dışında; defne yağı, hindistan cevizi yağı ve arga yağı gibi yağlarda saç için faydalıdır. Kullanmadan önce bu yağlara karşı alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler