Tıbbı ve Aromatik Manşet

Dut Pekmezi Hazırlanışı ve Faydaları

<b>Dut Pekmezi</b> Hazırlanışı ve Faydaları

Kansere karşı koruma sağlaması, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi ve erken yaşlanmayı engellemesi dut pekmezinin faydaları arasındadır. Vücuda enerji vererek güç, kuvvet sağlar. Bu nedenle kış aylarında tüketilmesinde fayda vardır.

Dut Pekmezi ve Faydaları

Başta kansızlığa iyi gelmesi bilinen dut pekmezinin bunun yanında bir çok faydası bulunmaktadır. Son dönemde kansere iyi gelmesi ve mide rahatsızlıklarını önlemesi açısından popüler olan pekmez, dutun faydalarıyla birleştiğinde daha yararlı bir hale geliyor.

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Vücuda enerji veren ve hamileler, çocuklar, sporcular için iyi bir enerji deposu olan bu ürün, kış aylarında daha çok kullanılıyor. Karadut pekmezinin içerdiği yoğun antioksidan etki ve anti kanserojen etkiyle tümörlerin büyümesini önleyen içeriği, bu pekmez türünü ilgi çekici yapmaktadır.

  • Demir emilimi sorunu olan ve kansızlık yaşayanlara iyi gelir,
  • Kansere karşı koruma sağlar,
  • Gribe karşı korur,
  • Kemikleri güçlendirir,
  • Ansitoksidan içerdiği için erken yaşlanmayı önler,
  • Mide hastalıklarına iyi gelir,
  • Adet ağrılarını azaltır,
  • Kan dolaşımını arttırır,
  • Kabızlığa iyi gelir,
  • Hafızaya iyi gelir,
  • Çocuklardaki pamukçuk için iyi gelir,
  • Böbrekleri güçlendirir,
  • Kolesterolü dengeler,
  • Karaciğeri temizler.

Dut Pekmezi Nasıl Kullanılmalı ?

Bu tür pekmez çeşitleri tüketilmeden 1 saat önce ve sonra süt ürünleri tüketilmemesi gerekir. Sabahları aç karnına 2 yemek kaşığı tüketildiğinde kansızlık için etki gösterir. Tek başına tüketmekte zorlananlar tahinle birlikte tüketebilirler ama tahinin kilo yaptığı unutulmamalıdır. Bazen tatlıların içine eklenen bu ürün, en iyi biçimde saf olarak tüketildiğinde etkilidir. Bilindiği gibi pekmezlere ekstra şeker ilave edilmez ve kendi şekerleriyle üretilirler.

Dut Pekmezinin Saça ve Cilde Faydası

Dut pekmezi saçların güçlenmesini sağlar ve erken beyazlamasının önüne geçer. Antioksidan olduğu için karadut oldukça yararlı bir meyvedir. Saça ve cilde gençleştirici etkiler göstermektedir. Diş eti kanaması yaşayanların da yardımcısı olan dut pekmezi, kadınların regl dönemlerinde güvenle tüketilir ve kansızlık sorununun önlenmesine yardımcı olur.

Karadut Nadir Bulunuyor

Türkiye’deki dut ağaçlarının %3’ünün karadut ağacı olduğunu belirten uzmanlar, bu meyvenin bulunduğunda hemen tüketilmesi ve önemsenmesi gerektiğini belirtiyor. Ağız yaraları için kullanılan karadut, çocuklarda Candida türü mantarların neden oldu enfeksiyonları önleyici özellikleriyle biliniyor. Kötü kolesterolü düşüren karadut pekmezinin yararları dutun olgun meyvesinde de aynı özellikleri gösterir. Bunun için Mayıs ayından itibaren tüketilecek kıvama gelebilir. (1)

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır ?

Dutlar ağaçtan toplandıktan sonra içerisindeki saplardan ayıklanarak güzelce yıkanır. Üzerlerinde toz ve mikroorganizma kalıntıları olabileceği için sirkeli suda bekletilir ve iyice temizlenir. Suyu süzülür ve yayvan bir tencereye alınırak ateşe konur. Dutlar yumuşayanac kadar kaynatılarak bez bir torbaya alınır ve süzülür. Temiz bir çizme giyerek ezilir ve şırası çıkarılır. Süzekten geçirilerek posasından ve çekirdeklerinden ayrılır. Bundan sonra şıra tekrar geniş bir kaba alınır ve kaynatılmak için ocağa alınır. Kaynatırken sürekli olarak karıştırılması gerekir yoksa dibi tutar ve yanık kokusu gelebilir. Kaynamaya başlayınca üzerinde köpükler oluşur ve bu köpükler kepçe yardımı ile alınır. Yoksa renginde ve tadında değişmeler olacaktır. Kıvamının anlaşılması için bir tabağa damlatılır ve dağılmıyorsa olmuştur yoksa biraz daha kaynaması gerekir. Biraz soğuyup dinlendikten sonra cam kaplara alınır ve serin yerde muhafaza edilmelidir.

Kaynak: 1- Faydalisifalibitkiler , 2- Pekmez.gen.tr