Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Alıç

Crataegus oxycantha

Diğer İsimler Yemişen

Familya Gülgilller ( Rosaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Angiosperms )

Takım Rosales

Kullanılan Kısım Meyve, yaprak

Yetiştiği Bölgeler Batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılmıştır.

Etken Maddeler Tanen, trimethylamin ve vitaminler.C vitamini ve flovan türevleri, triterpen türevlerini içermektedir

Alıç
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 4-8 metre
En Fazla Yayılma 4-8 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 20-50 yıl

Drog Adı: Fructus crataegi

20 kadar Alıç türü ülkemizde Batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılmıştır. 19. y.y.’da ingiltere’de çit kenarlarına ekilen başlıca bitki olmuştur. Batıl inanışa göre alıçın dallarını kesmek eve cinleri ve beraberinde kötü şans getirir.

Eski Yunanlı ve romalılar alıçı neşe ve mutluluğun sembolü olarak kabul etmiş, gelinlerin ellerinde tuttuğu çiçek demetlerinde bu bitkiyi kullanmışlardı. Yine romalılar yeni doğan çocukların ruhunu şeytandan korumak için eve alıç yaprakları koyarlardı…

*Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Bitkinin Tarihçesi: 19. Yüzyılda İngiltere’de çit kenarlarına ekilen başlıca bitki olmuştur. Bâtıl inanışa göre alıcın dallarını kesmek eve cinleri ve beraberinde kötü şans getirir.

Eski Yunanlı ve Romalılar alıcı neşe ve mutluluğun sembolü olarak kabul etmiş, gelinlerin ellerinde tuttuğu çiçek demetlerin de bu bitkiyi kullanmışlardı. Yine Romalılar yeni doğan çocukların ruhunu şeytandan korumak için eve alıç yaprakları koyarlardı.

Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler meyveler ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır.

Alıç meyveleri semt ve kasaba pazarlarında özellikle çocuk müşterilere hitaben ip halkalara dizilmiş olarak satılmaktadır. Mayhoş bir lezzeti vardır.

Tıbbi Etkiler: Koroner damarları genişleterek, kan dolaşımını arttırır. Böylece angına adı verilen kalp ağrılarını azaltır. Çünkü kalp kasına daha fazla oksijen sağlanabilmektedir. Bu sebeple ilaçlara destek olarak doktor kontrolünde alınabilir.

Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında faydalı olabileceği görülmüştür.

Kalple ilgili olan bu etkiler uzun süreli kullanımda kendini göstermektedir. Yine bu etkiler sebebiyle alıç, yaşlılarda kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmak, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritim bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir.

Alıcın içerdiği maddelerde vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süre kullanıma uygundur.

Wagner’in yaptığı farmakolojik testlere göre Alıç’ta kalp kuvvetlendirici etki de mevcuttur. Hafif kalp yetmezliklerinde destekleyici olarak kullanılabilir. Tesir uzun vadede kendini gösterir. Ayrıca sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır.

Kalple ilgili etkiler için. Kurutulmuş alıç çiçek ve yapraklarından 2 çay kaşığı kadar miktar birer cezve suda 20 dakika kaynatılır ve günde 3 kez içilir. Bu suya 2 veya 3 çay kaşığı bal da eklenebilir.

Alıç ile ilgili Diğer Formüller

Diğer bir formül sakinleştirici etkisi sebebiyle oğulotu katılarak hazırlanır, eşit oranda alıç yaprakları, alıç çiçekleri ve oğulotu çiçekleri kurutularak karıştırılır. Bundan 1 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suda 10 dakika süreyle bekletilir. Bu infüzyondan sabah akşam birer bardak içilir.

Kalple ilgili etkiler yanında kan basıncıda düşürülmek istenirse eşit miktarlarda kurutulmuş alıç yaprağı, alıç çiçeği ve gökçe karıştırılarak, bu karışımdan 2 çay kaşığı kadar miktar ile bir bardak çay yapılabilir ve bu çaydan sabah akşam birer bardak içilir.

Yüksek tansiyonda kan basıncını düşürmek için gökçe, alıç çiçekleri, papatya ve kediotu kökü kurutularak eşit miktarlarda karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suya atılarak 1 gün beklenir. Bu şekilde hazırlanan sıvı, sabah akşam birer bardak olarak içilir.

Çarpıntı için ise 2 kısım oğulotu, 2 kısım kediotu kökü, 3 kısım alıç çiçeği ve 3 kısım müge kurutulmuş olarak karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı bir bardak kaynamış suya atılır, 20 dakika beklenir. Bu şekilde hazırlanan çay günde 2 kez içilir.

Söz konusu etkilerin görülebilmesi için aylarca kullanım gerekmektedir.

Alıç’ın kalp üzerine olan temel etkisi kalp kaslarını kuvvetlendirmesidir.

 

Özet

Koroner damarları genişleterek, kan dolaşımını artırır. Böylece angina adı verilen kalp ağrıları azalır. Çünkü kalp kasına daha fazla oksijen sağlanabilmektedir. Bu sebeple ilaçlara destek olarak doktor kontrolunda alınabilir. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında faydalı olabildiği görülmüştür. Kalple ilgili olan bu etkiler uzun süreli kullanımda kendini göstermektedir.

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı sayfa 32,33,34
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.

2- Wikiwand