Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Ebegümeci

Malva sylvestris L.

Diğer İsimler Common mallow, Ebegömeci, Kazankarası, Cilatka, Çolaka, Develangir, Develik

Familya Ebegümecigiller ( Malvaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Rosids

Kullanılan Kısım Çiçek, kök ve yaprak

Yetiştiği Bölgeler Anadolu da yaygın olarak yetişmektedir.

Etken Maddeler Müsilaj, malvin, malvidin adlı anthocyan madde, tanen, glikoz, C vitamini, kalsiyum, fosfor, protein taşımaktadır.

Ebegümeci
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 1 - 1,50 mt
En Fazla Yayılma 0,50 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Drog Adı: Folium ( Flos) Malvae

Ebegümeci  mor renkte çiçekleri olan, Nisan ve Temmuz ayları arasında kendi kendine yetişebilen bir veya otsu bitkilerin çiçeğine verilen addır. Ebegümeci çiçeği en az 5 ya da daha çok parçalıdır. Ebegümeci çiçeği kolaylıkla yol kenarlarında, göl, su kenarlarında, tarlalarda ve ormanlarda yetişebilen bir çiçektir. Ebegümeci yemeği de afiyetle tüketilen ve sevilen bir yemektir. Bu şifalı çiçeğin yemeği ilkbahar aylarında çokça tercih edilir. Her yerde kolaylıkla bulunması nedeniyle bu şifalı çiçeğe pazarlarda, manavlarda, ve market raflarında kolayca ulaşılabilir.

İngilizce adı olan “Mallow” Yunanca “yumuşatmak” anlamına gelen bir sözcükten türeyen ebegümeciye bu ad cildi yumuşatması ve sindirim sistemini rahatlatması dolayısıyla verilmiş.

Denize kıyısı olan yerlerde ya da bataklık çevresinde yetişen özel bir bitki olan ebegümeci, hem besin olarak tüketilmekte hem de ilaç yapımında kullanılmaktadır. Kuzey Afrika’da, Avrupa’da ve Asya’da yetişen bu bitki sayesinde pek çok rahatsızlığa çare bulunmaktadır.

Bakınız: Ebegümeci Kavurması Nasıl Yapılır? tarifini okuyabilirsiniz.

Ebegümeci suyu cildi canlandırmak için yüz yıkama suyu olarak kullanılabilir.

Kurutulmuş çiçeklerinden infüzyon şeklinde hazırlanan çayı, mide-bağırsakta yanma ve üşütmeyi giderici, göğüs yumuşatıcı öksürük ilacı olarak solunum yolları iltihabını kurutmak için içilir.

Vücuttaki yaralara, çıbanlara iyi gelen ve haricen kullanılan lapayı hazırlamak için taze ebegümeci yapraklarını ezin. Bunları az suyla ısıtarak lapa halinde cildinizi yakmayacak şekilde bölgeye sarın.

Ebegümeci, modern tıbbi sistemde ilaçların yapımında kullanıldığı gibi, bazı gıdaların içinde de kullanılabilmektedir. Bitkinin kök ve sap kısmı, insanların cilt ve özellikle saçları üzerinde olumlu etki bırakırken yaygın olarak kullanılır.

Ebegümeci bilinçsiz kullanıldığı takdirde kişide gerginlik hissi, uykusuzluk, kalp atışlarında düzensizlik gibi sorunlar yaratabilir. Bu yüzden tedavi amaçlı kullanılacaksa, ebegümeci tavsiye edilen miktarlarda tüketilmelidir. Ayrıca bileşiminde bulunan bazı maddeler gebe kalmayı zorlaştırabilir. Hamile olanlar içinde ebegümeci önerilmeyen bitkiler arasındadır.

Ebegümeci Nasıl Yetiştirilir

Tarla ve yol kenarlarında kendiliğinden yetiştiği görülebilir. Bitki her iklime ve toprağa uyum sağlar. Çok fazla suya ihtiyaç duymamaktadır. Hormon ve gübreye ihtiyaç duymazlar.Yapraklarına düştükten sonra su vermeniz yeterlidir.

Özet

Birçok sağlık uzmanı, ebegümecinin 1 haftadan fazla tüketilmesini önermemektedir. Çay olarak tüketildiğinde ise günde 3 bardak sınırı aşılmamalıdır. 3 bardak çay ise güne yayılmalı, arka arkaya içilmemelidir.

Kaynaklar »»

1- Malva sylvestris – Wikiwand

2- RHS: Malva sylvestris