Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Ginseng

Panax ginseng - Panax quinquefolius

Diğer İsimler -

Familya Sarmaşıkgiller ( Araliaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Angiosperms )

Takım Apiales

Kullanılan Kısım Kökleri

Yetiştiği Bölgeler Marmara ve Karadeniz bölgesinin batı kısımları yetiştiriciliğe uygun. Japonya, Çin, Güney Kore gibi Uzak Doğu

Etken Maddeler Ginseng 28 çeşit kadar ginsenosit içerir: triterpenik saponositler, panaxosidesitler, panaxatnol, D grubu vitaminler. Sterodial bileşikler bakımından zengindir. Kırmızı Kore Ginseng’i 22 çeşit faydalı madde (ginsenoside) içermektedir. Aynı zamanda Kırmızı Kore Ginseng’i, yaşlanma etkilerini geciktirici anti-oksidant maddeler ve diğer herhangi bir ginseng türünde bulunmayan insülin benzeri maddeler de içermektedir.

Ginseng
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 0,1 - 0,5 mt
En Fazla Yayılma 0,50 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 5- 7 yıl

Afrodizyak etkisi olduğu da bilinen ginseng, hormonların düzenli olarak üretilmesine yardımcı oluyor.

Ginseng  kazık köklü bir bitki şeklinde de sınıflandırılabilen bu bitki,  eskiden de birçok alanda kullanılmıştır. Yoğun olarak kullanıldığı yerlerden bazıları Çin ve Japonya’dır. Uzak Doğu’da yaklaşık 5000 yıldan beri varlığını sürdürmektedir. Tedavi için uygulamalara dahil edildiği de bilinmektedir.

Latincesi: Amerikan ginsengi için Panax quinquefolius ve Kore ginsengi içinse Panax ginseng‘dir. Botanik ismi olan “Panax”, Yunanca “tam iyileşme” anlamına gelen “panacea” kelimesinden türetilmiştir. [1]

Yetiştirme esnasında gübre kullanılmaz. Tohum ekim zamanı sonbahar sonu kış başında yapılmalıdır. Yetişmesi için en ideal toprak humuslu topraklardır. Bitkisinin yaşlı etli ve çatallı kökleri, ilaç olarak kullanıldığından, Çin, Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde yabani olarak bulunmasının yanı sıra, kültürü (yetiştirilmesi) de yapılmaktadır.

Yetişme bölgelerine göre  Amerika ve Asya  şeklinde ayrılmaktadır. Sibirya ginsengleri de  bazı botanik bilimcilere göre ginseng türüne dahil edilmemelidir.Piyasa şartlarında Sibirya ginsengi olarak adlandırılan Eleuterococcus senticocus, botanik bilimi açısından ginseng cinsi içinde sayılmaz. Bu yüzden tüketmek istediğinizde iyi bir araştırma yapmanız faydalı olacaktır.

Gerekenden fazla kullanılması halinde burun kanaması, baş ağrısı, ishal, göğüs ağrısı, vajinal kanama gibi sorunlara neden olabilir.

Ginseng Faydaları

  • Antioksidan özelliği ile vücudun bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirir.
  • Stres ve sinirli ruh haline karşı etkili bir koruyucudur. Bitkinin sınıflandırması adaptojen olduğu için  vücutta genel dengelemeye fayda sağlıyor. Ayrıca beyin fonksiyonlarının da daha sağlıklı olmasında etkili. Odaklanma miktarını artırıp bilgilerin akılda kalma süresini daha da uzatıyor.
  • Düzenli ve yeterli miktarda kullanıldığı zaman kötü kolesterolü dengeliyor. Bu açıdan kalp ve damar hastalıklarına da dolaylı yoldan faydası var.
  • Tansiyonun dengede kalmasında etkili bir bitkidir.
  • Kalpte ritim bozukluğu olan kişilerde sorun gideren etki yaratır.
  • Bitki düzenli kullanıldığında cinsel isteği artırıcı etki gösteriyor. Düzenli hormon salgılanmasında etkili olduğu biliniyor.Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda ginseng sperm düzeyinde artışa neden olmuştur.
  • Grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarında vücudun direncini geliştiriyor.
  • Antioksidan etki sayesinde kanser gibi sorunların önüne geçer. Yakalanma riskini azaltır.
  • Vücuttaki insülin seviyesini kontrol altına alır, şeker hastalarının tedavisinde kullanılır.( Dekoksiyon)
  • Bağışıklık sistemini desteklemesi, antioksidan özelliği, programlanmış hücre ölümü olarak adlandırılan apoptotizi uyarması, hücre çoğalmasını engellemesi gibi nedenlerden dolayı kansere karşı etkisi vardır
Özet

Antioksidan özelliği ile vücudun bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirir. Stres ve sinirli ruh haline karşı etkili bir koruyucudur. Bitkinin sınıflandırması adaptojen olduğu için vücutta genel dengelemeye fayda sağlıyor. Ayrıca beyin fonksiyonlarının da daha sağlıklı olmasında etkili. Odaklanma miktarını artırıp bilgilerin akılda kalma süresini daha da uzatıyor. Düzenli ve yeterli miktarda kullanıldığı zaman kötü kolesterolü dengeliyor. Bu açıdan kalp ve damar hastalıklarına da dolaylı yoldan faydası var.

Kaynaklar »»