Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Hardal

Sinapis arvensis L.

Diğer İsimler Wild Mustard, Sipanis alba (Beyaz Hardal), İberis amara (Acı Hardal)

Familya Turpgiller ( Brassicaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Brassicales

Kullanılan Kısım Tohumları ve yaprakları

Yetiştiği Bölgeler Vatanı Akdeniz çevresi memleketleridir. Orta Avrupa ve Kuzey Amerika’da da kültürü yapılır.

Etken Maddeler Kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, demir ve potasyum gibi mineraller içeren hardal, iyi bir lif, folat, K vitamini, C vitamini, E vitamini ve A vitamini kaynağıdır.(Devamı içerikte)

Hardal
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 1 - 1,50 mt
En Fazla Yayılma 0,50 - 1 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 3 yıl

Drog Adı: Sinapis albae semen, Iberis amara totalis

Hardal, beyaz hardal otu, siyah hardal otu ve yabanî hardal olmak üzere değişik türleri vardır. Beyaz olan (Sinapis alba): Beyaz çiçekli hardal otudur. Önemli bir yağ bitkisidir.

Tohumlar kullanılacağı zaman toz haline geti­rilir, öylece veya su ile karıştırılarak lapa yaparak kullanılır. Glikosinolatlar 51-5 arasında olup en önemlisi %1-1,2 arasındaki Sinigrin (Sinigrosid) teşkil eder. Tohumundaki Sinigrin ile Myrosinoz enzimi hücrelerin ayrı ayrı bölümlerinde olmaları nedeni ile birbirlerini etkilemezler.

Hardalın ezilmesi ile birlikte enzim Myrosinoz Sinigrin’i (Allilglikosinat) parçalar ve ortaya bir eterik yağ olan Alil hardal yağı (Alilisothyocyanat), glikoz ve potasyumbisülfata ayrılır. Fenilpropan türevleri; Sinapin’i örnek gösterebiliriz. Sinapin kolin-estersinapinasit ’den oluşur.

Tohumların çillenmesi ile Sinapiosid ve koline parçalanır. Sabit yağlar %30 oranında olur ve bunun da %80’i trigliseritler teşkil eder. Trigliseritler %40 Erucaasit, %17 Linolasit, %12 Oleikasit, %3 Linolenasit ve çok az miktarda Palmitin ve Sterinasitlerden oluşur. Tohumlarının %30’u proteinler ayrıca %4-6 mineraller ve zamk içerir.

Hardal Yararları ve Kullanımı

Beyaz hardal otunun sarı-kırmızı veya beyaz renkteki olgun tohumlarından hardal yağı elde edilir. Kullanılışı siyağı ile aynıdır.

Yabani olarak (Sinapis arvensis): 20-60 cm yüksekliğinde, memleketimizde tarla ve nadaslarda, yol kenarlarında yetişen bir tarla otudur.

Baharat olarak kullanımı Türkiye’de çok yaygın değildir. Genellikle et yemeklerinde kullanılmaktadır. En çok bilinen özelliği mide ağrısı, gaz ve spazma iyi gelmesidir.Hardal çok iyi bir magnezyum kaynağıdırç.Kan damarlarının faaliyetlerini destekler ve uyuşukluk ile halsizlik durumlarını giderir.

Kanser riskini azaltan hardalın, sedef hastalığı ve kontakt dermatit gibi cilt hastalıklarını tedavi edici özellikleri bulunmaktadır.

Yağını yemeklerin içine konulduğunda, kalp krizi riskini azaltmakta ve akut miyokard infarktüsü riskini düşürmektedir. Göğüs ağrılarını dindirir, kalp sağlığını korur ve kardiovaskuler hastalıkların oluşumunu engeller. İçeriğinde bulunan omega 3 yağ asitleri, hem kalp, damar ve arter sağlığını korumakta hem de tüm vücut sağlığını korumaktadır. İçermiş olduğu B3 vitamini (niasin) sayesinde, yüksek tansiyonu önler ve tansiyonu düzenler.

Sos olarak kullanımında akıllara en çok takılan konu kalorisidir. Ancak ketçap ve mayoneze oranla kalorisi daha düşüktür. Sebze ve yeşilliği bol diyetlerinizde sos olarak kullanabilirsiniz.

Haricen lapa yapılarak ya da banyo suyuna katılarak da kullanılması önerilir. Haricen kullanımında romatizmaya da iyi gelir. Tahriş edici bir madde olduğu için deride uzun süre bekletmemek gerekmektedir. Tohumunu un haline getirip tarçın ile karıştırılırsa iştah açar.

Tozu buruna çekilirse burun tıkanıklığını giderir. (Aşırıya kaçmayınız ve doktorunuza danışınız!)

Hardal hangi yemeklerde kullanılır?

Özet

Hardal taze olarak henüz yeşil iken çok iyi bir şekilde yıkanmalı ve sonrasında plastik paketlere konularak dondurucuda saklanmalıdır. Hardal bu şekilde 3-4 gün saklanabilmektedir. Fakat hardal yağı ve hardalın baharat hali, 6 aya kadar dondurucuda saklanabilmektedir.

Kaynaklar »»

1- Wikiwand
2- RHS