Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Maydanoz

Petroselinum crispum

Diğer İsimler Garamsa, Keros, Kişniş, Acımuk

Familya Maydanozgiller ( Apiaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Angiosperms )

Takım Apiales

Kullanılan Kısım Yaprak, tohum ve kök kısımları

Yetiştiği Bölgeler Akdeniz, Ege ve büyük çaplı olarak Marmara bölgesi

Etken Maddeler Drog yaprakta uçucu yağ oranı % 0.1 - 0.7 arasında değişir. Meyvede uçucu yağ oranı ise % 3-6 arasında varyasyon gösterir.

Maydanoz
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 10 - 50 cm
En Fazla Yayılma 10 - 50 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 1-2 yıl

Evde kolaylık yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Yılın 4 mevsimi pazarda bulabildiğimiz çok sık kullanılan şifalı bitkidir.

Maydanoz, kazık köklü, ufak ufak parçalı yapraklı, damarlı  bir bitkidir.Toplanması yıl boyunca sürer.Bitki yemek için tüketiliyorsa eğer, dip kısmından kesilerek taze olarak tüketilir.

Tıbbi Etkileri

En bilindik özelliği ödem attırmasıdır. Barsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Gazın dışarı atılmasını sağlar.Kabızlıkta faydalıdır.

İçeriğinde ki yüksek C vitamini sayesinde grip, soğuk algınlığı ve nezleyi geçirir. Ateş düşürür. Balgam söktürür.C, B12, K ve A vitaminleri kemik sağlığı için hayati derecede önemlidir

Kan şekerinidüzenleyerek normal seviyede tutar. Kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinmektedir.Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar.

İdrar ve safra söktürücü, bayanlarda adet kanamalarını düzenler, akıntıları keser.

Kansızlık   tedavisinde çiğ olarak tüketilmelidir. Demir eksikliğinde tüketilmesi faydalıdır.Çocuklarda gelişim çağında her gün bir tutam maydanoz yedirilmesi gelişimleri için destekleyicidir. Yüksek tansiyon hastalıklarında destekleyici olarak kullanılabilir.

Maydanoz cilt sağlığı içinde faydalıdır. Cilt lekeleri ve kırışıklıklarda faydalıdır. Akne ve sivilce sorunlarında etkilidir.

Maydanoz idrar yolları enfeksiyonları için tedavide destekleyici olabilmektedir.

Maydanozun eklem ağrıları ve romatizmaya iyi gelir. Bunun yanı sıra enfeksiyon ve iltihaplara karşı da etkili bir besin kaynağıdır.

Evinizde de çok rahat saksıda yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Böylece her yaptığınız yemekte  ve kahvatılarınızda taze olarak tüketmiş olursunuz. Sabah kahvaltılarında, salatalarda, yemeklerde kısacası her şekilde tüketebileceğiniz bir bitkidir maydanoz.

Yan Etkileri

Aşırı tüketildiğinde baş ağrısı olabilir.Böbrek hastaları tüketmeden önce mutlaka dozu için doktorlarına danışmalıdırlar.Kasılma, nöbet gibi bazı yan etkilerin olduğu söylenmektedir, bu durum aşırı tüketimden kaynaklanmaktadır. Bu durumlarda doktora başvurmakta fayda var.

Özet

1 bardak çay için 2 çay kaşığı ince kıyılmış taze maydanoz yaprağı yeterli olacaktır. Suyu kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp maydanoz yapraklarını içine atın ve 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzün.

Kaynaklar »»