Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Semizotu

Portulaca oleracea L.

Diğer İsimler Semizotu, Taş otu, Gelincik otu, Purslane

Familya Semizotugiller ( Portulacaceae )

Sınıf Kapalı tohumlular ( Angiosperms )

Bölüm - ( - )

Takım Caryophyllales

Kullanılan Kısım Yaprakları, gövdesi

Yetiştiği Bölgeler Dünyanın her yerinde yaygın olarak bulunur.

Etken Maddeler Omega-3 yağ asitleri, A vitamini, C vitamini, K vitamini, demir, magnezyum, potasyum

Semizotu
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 20 - 40 cm
En Fazla Yayılma 20 - 50 cm
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 3 ay

Semizotu, sebze olarak tüketilen bir bitkidir. Yaprakları ve gövdesi yenilebilir.

Semizotu (Portulaca oleracea), oldukça besleyici bir bitki olan ve dünyanın birçok yerinde yetiştirilen, yemeklerde yaygın olarak kullanılan bir sebze türüdür. Semizotu, hem lezzetli hem de sağlık için birçok fayda sunar. Semizotu, düşük kalorili bir sebze olup kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Aynı zamanda yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Bu bitki, C vitamini, A vitamini, folik asit, magnezyum, potasyum, demir ve diğer önemli besin maddeleri bakımından zengindir. Antioksidanlar açısından da zengin olan semizotu, serbest radikallere karşı koruma sağlar ve hücresel hasarı azaltabilir. Ayrıca bağışıklık sistemini destekleyebilir.

Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve iltihaplı durumları hafifletebilir, özellikle eklem iltihapları gibi durumları. Ayrıca cilt bakımında kullanılarak örneğin yanıkların iyileşmesine yardımcı olabilir.

Semizotu boyu çok fazla uzamayan çok eski bir bitkidir.  Asıl vatanı Hindistan’dır.  Ancak Türkiye’de de oldukça fazla yetişmektedir.  Ekşimsi bir tadı vardır.  Ancak özelliklerinin yanı sıra asıl önemli olan semizotunun faydalarıdır.  Yemeği ve salatası yapılarak da  tüketilebilen ve lezzetinin yanında vücuda çok faydalıdır.  Çoğu yeşillik gibi içinde çeşitli vitaminler barındırır , gribal hastalıklara iyi gelir.  Balıkla kıyaslanabilecek kadar zengin bir doymamış yağ deposudur . Bu nedenle balık yemeyenler bu eksikliklerini bu otu yiyerek kapatabilirler.

Semizotunun Faydaları

Kabızlık problemine çok iyi geldiği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır . Bu özelliğiyle diyet yapanlar için bol bol yenilmesi gereken bir sebzedir.  Semiz otu vücudun susuzluğunu azaltır,  metabolizmamızın hızlı çalışmasına yardımcı olur.  Migreni olan hastalar için şifadır. Bunun nedeni ise baş ağrısına iyi gelmesidir.  Kanımızı içinde barındırdığı pisliklerden temizler ve idrara çıkmamızı kolaylaştırır.  Doktorlar salata olarak ve çiğ yendiğinde semizotunun faydalarının daha fazla olduğunu söylemektedirler.  Semizotu lapası da yanıklara iyi gelmektedir.  Kökünden ucuna faydalı olan bu şifalı bitkinin uzun yıllardan beri gut hastalığına da iyi geldiği söylenmektedir.

Bu bitki pişirilmeden salata olarak tüketildiğinde vücuda daha faydalı olmaktadır.  C vitamini bakımından zengin olması da semizotunun faydaları arasındadır.  Semizotu  şeker hastalarına faydalı yiyecekler içerisinde yer alan bir sebzedir.  Çünkü şeker hastalık yüzünden vücudun dengesiz olan su miktarını artırır.  Tam bir şifa kaynağı olan semizotunun bitmek bilmeyen faydalarından herkes yararlanmalıdır.

Semizotu yan etkileri

Semizotu, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Genel sağlık için faydalı bir bitki türüdür, ancak tıbbi durumlarınız varsa veya yeni bir bitkiyi diyetinize eklemeyi düşünüyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

Özet

Semizotu, yeşil renkli yaprakları ve gövdesi olan bir bitkidir. Salata, yemek ve çorbalarda tüketilebilir.

Kaynaklar »»