Tıbbı ve Aromatik Blog

Badem ‘Diyabette’ Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor!

<b>Badem</b> ‘Diyabette’ Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor!

Badem 'Diyabette' Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor mu ? Araştırmacılar, bademin tip 2 diyabetli kişilerde kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini açıkladılar.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Badem ‘Diyabette’ Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor mu ? Araştırmacılar, bademin tip 2 diyabetli kişilerde kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini açıkladılar.

Metabolik Sendrom ve İlişkili Bozukluklar Dergisi’nde tip 2 diyabetli 50 Hintli üzerinde yayınlanan bir çalışmada iyi dengelenmiş bir diyette bütün, kavrulmamış bademlerin tip 2 diyabete bağlı kalp sağlığını önemli ölçüde yararlı olduğunu buldu.

Diyet Beslenme ve Metabolizma dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada ise, tip 2 diyabetli 33 Çinli katılımcı arasında kan şekeri düzeylerinin ve kardiyovasküler hastalık faktörlerinin korunmasına günde 60 gram badem dahil edilmesinin etkisi incelenmiştir.

İlginizi çekebilir: Yerli mi? Yabancı mı? 3 Harf: GDO!

Beslenme kalitesi

Badem diyeti daha iyi genel beslenme kalitesi sunarken, ne badem ile birlikte olsun olmasın, ne kan şekeri durumu, ne de beklendiği gibi çoğu kardiyovasküler risk faktörlerini azalttığı gözlenmiştir.

Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre, diyabet dünya çapında 425 milyondan fazla insanı etkilemektedir.

Bununla birlikte, araştırmacılar, oldukça iyi kontrol edilen tip 2 diyabet hastası olan bir alt grup arasında, badem diyetinin açlık serum glikoz seviyesini  yüzde 6 ve HbA1c’yi (ortalama kan şekeri seviyesini ölçen) düşürdüğünü bulmuşlardır. (iki veya üç aylık bir süre boyunca) yüzde 3 oranında.

Bu sonuçlar, sağlıklı bir diyette badem dahil edildiğinde, daha iyi kontrollü tip 2 diyabetli kişilerde uzun süreli kan şekeri düzeylerinin geliştirilmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir

Fonksiyonel Gıdalar Dergisi

Fonksiyonel Gıdalar Dergisi’nde yayınlanan randomize kontrollü bir klinik çalışma , 21 Amerikalı yetişkinin , diyabet ve kalp hastalığı risk faktörleri üzerine 12 hafta boyunca diyetlerine yaklaşık 50 gr  badem eklenmesi etkilerini araştırıldı. Badem tüketen gruptaki katılımcılar, badem tüketmeyenlere kıyasla, artan kalp hastalığı riskine bağlı bir inflamasyon göstergesi olan C-reaktif protein (C RP ) seviyelerinde yüzde 30’luk bir düşüş yaşadı.

Diyabet ve diğer kronik hastalıklarda

Araştırmacılar, inflamasyonun kalp hastalığı, diyabet ve diğer kronik hastalıklarda rol oynadığı ve artmış CRP’nin tip 2 diyabetli kişilerde artmış kardiyovasküler hastalık riski ile bağlantılı olduğu düşüncesindeydiler.

Bademlerin besin profili glisemik indekste düşük ve diyet lifi, protein, kalsiyum ve folat içeren güçlü bir besin paketi sağlayarak, onlara sağlıklı bir beslenme planında tip 2 diyabetliler için akıllı bir atıştırmalık olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler