Tıbbı ve Aromatik Blog

Ev yapımı Oda Parfümü ve Böcek Kovucu nasıl yapılır?

Ev yapımı Oda Parfümü ve Böcek Kovucu nasıl yapılır?

Ev yapımı oda parfümü ve Böcek Kovucu nasıl yapılır, tarifi ve reçetesi basit ve bir o kadar da etkili keskin kokular ile evinizi ferahlatın

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Ev yapımı oda parfümü ve Böcek Kovucu reçetesi basit ve bir o kadar da etkili keskin kokular ile evinizi ferahlatın..

Ev Yapımı Oda Parfümü Nasıl Yapılır?

Oda kokuları, ilk haliyle tütsüler sadece ortamın kokusunu gidermek veya güzelleştirmek için değil aynı zamanda çeşitli dini ritüller ve bazı hastalıkların iyileşmesi için kullanılırdı. Bu nedenle; günümüz oda kokuları kimyasal bileşikleri ve yapay kokuları ile sadece oda kokularını gidermek ve oda kokusunu güzelleştirmek için kullanılmaktadır. Vereceğimiz oda parfümü yapımlarında kötü kokuların giderilmesi yanında birazda aromaterapik etki yaratmak amacıyla kullanılabilecek bitkileri seçtik.

Ev Yapımı Oda Parfümü Yapımı İçin Malzemeler

  • Bir adet çiçek sulamak için kullanılan fısfıs
  • Yarım litre temiz su
  • 1 çay kaşığının ucu kadar karbonat
  • 4-5 damla limon suyu
  • 2-3 damla portakal yağı, 2-3 damla biberiye yağı veya istediğimiz başka yağ ( sadece portakal yağı veya biberiye yağı da kullanılabilir

Ev Yapımı Oda Parfümü Yapılışı

Bir adet bitki sulama fısfısının içine yarım litre su ilave edilir ve su içine bir çay kaşığının ucuyla karbonat ilave edilir. 4-5 damla limon suyu ve 3-4 damla portakal yağı ile birlikte dilerseniz diğer yağlarda eklenir. İsteğinize göre farklı şekillerde de deneyebilirsiniz. Yani portakal yağı yerine diğer kokulu yağlarda olabilir. Ev yapımı oda parfümü hazır.

Biberiye yağı ile hazırlanan oda kokusu konsantrasyon arttırıcı olarak etki edebilir. Biberiyenin bu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çay ağacı yağı kullanımında ise böcek kovucu oda parfümü elde edilmiş olacaktır.

Böcek Kovucu Oda Parfümü nasıl yapılır?

Bunun için evlerde bulunan basit malzemelerden böcek kovucu spreyler yapmak mümkün. Tarifi kendi sevdiğiniz bitkilerle veya yağlarla değiştirebilirsiniz. Eğer bitki yağı evde yoksa direk bu bitkileri su içinde bekleterek de yapmak mümkün.

Malzemeler:

  • Bir adet çiçek sulamak için kullanılan fısfıs
  • 1 demet nane veya 2-3 damla nane yağı ( fesleğen, kekik, biberiye, adaçayı, defne da olabilir varsa bunların yağı da kullanılabilir hepsi aynı etkiyi gösteren bitkilerdir.)
  • 5-6 damla çay ağacı yağı
  • 15-20 adet karanfil
  • Yarım litre temiz su
  • Birazcık karbonat

Böcek Kovucu Oda Spreyi Yapılışı

Yarım litre su kaynatılır. Ocak kapatılır ve içerisine 15-20 adet karanfil ve 1 demet nane eklenir ve soğuyana kadar bekletilir. Ara ara karıştırılarak nane ve karanfilin içindeki maddelerin suya geçişi sağlanır. Henüz süzmeden 5-6 damla çay ağacı yağı katılır ve karışım iyice karıştırılır. Ardından süzülür. Bir fiske karbonat eklenir ve karışım fısfıs içerisine eklenir.

Not: Böcek kovucu oda parfümü yapımı için başka yağlarda kullanabilirsiniz. Genel olarak; tarçın ve tarçın yağı, rezene, okaliptus gibi bitkiler de böcek kovucu bitkilerdir. Doğal Oda Parfümü yapacaksanız alerjinizin olmadığı yağları ve bitkileri tercih etmeniz gerekmektedir. Böcek kovucu oda parfümü özellikle sinek, sivri sinek ve üvez gibi böceklere karşı etki gösterir. Ev yapımı böcek kovucu yaparken kullanılacak yağlar, çiçek yağları olmamalıdır. Nedeni arı gibi böcekler bu kokuları çok sevdiklerinden sorun oluşturabilir. Daha çok yaprak, odun, veya tohum yağları tercih edilmelidir.

Doğal Banyo ve Lavabo Kokusu Yapma

Kimyasal tuvalet kokuları ( ernet ) hemen her evde kullanılmaktadır.  Bu kokuların   içeriğinde Paradiklorobenzen adında bir kimyasal zehir mevcuttur. Naftalinin içerisinde de bu zehirden bulunmaktadır.  5 gramın üzeri veya bir tabletten fazla alınması durumunda toksik etkiye neden olmaktadır. Oral alımlarda ise bulantı, kusma görülür. Buharları ise göz ve burunda irritasyona yol açar. Çok yüksek dozlarda ise santral sinir sistemi bozukluklarına ( depresyon gibi ) yol açar. Ayrıca ciltle teması halinde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Aşırı solumalarda ise akciğere ve karaciğere ciddi zararlar verebilmekte, uzun süre kullanılmaları durumunda kanserojen etki yapabilmektedir.

Doğal Banyo ve Lavabo Kokusu için Malzemeler

  • Bir adet kavanoz
  • İki-üç yemek kaşığı karbonat,
  • Lavanta yağı
  • İsteğe göre bir avuç lavanta kurusu
  • Kağıt muffin kalıbı veya alüminyum folyo

Doğal Banyo ve Lavabo Kokusu Yapımı

Kavanozun içine karbonatı ekleyip içerisine 10 damla kadar lavanta yağı ekliyoruz. İsteğe göre evinizde varsa biberiye yağı veya çay ağacı yağı da ekleyebilirsiniz. Daha sonra bir elin avucu kadar lavantayı ekliyoruz. Muffin kağıdını veya alüminyum folyoyu kapak yerine kavanozun ağzına geçirip sabitliyoruz. Koku çıkışını sağlamak için 8-10 adet delik açıyoruz.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler