Tıbbı ve Aromatik Blog

Meyve yemek kalp krizi ve felç riskini azaltabilir

Meyve yemek <b>kalp krizi ve felç riskini azaltabilir</b>

Meyve yemek üzerine yeni bir Çin araştırması, düzenli olarak taze meyve yiyen kişilerin, nadiren meyve tüketenlere göre daha düşük kalp krizi ve felç riskine sahip olabileceğini iddia etti.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Meyve yemek üzerine  yeni bir Çin araştırması, düzenli olarak taze meyve yiyen kişilerin, nadiren meyve tüketenlere göre daha düşük kalp krizi ve felç riskine sahip olabileceğini iddia etti. Bulgular, Çin’deki yarım milyon yetişkinin yedi yıllık bir çalışmasından kaynaklanıyor ve taze meyve tüketiminin İngiltere veya ABD gibi ülkelerdekinden çok daha düşük olduğu görülüyor .

Oxford Üniversitesi ve Çin Tıp Akademisi’nden araştırmacılar, ülke çapında 10 şehir ve kırsal yerleşimden 500.000 yetişkin üzerinde, ölüm kayıtları ve hastalıkların elektronik hastane kayıtlarıyla yedi yıl boyunca sağlığı takip eden, ülke çapında geniş bir araştırma gerçekleştirdiler.

Potasyum kaynağı meyveler

Çalışmaya ilk kez katıldıklarında kardiyovasküler hastalık veya antihipertansif tedavi öyküsü olmayan kişiler arasında yapıldı. Meyveler zengin bir potasyum kaynağı, diyet lifi, antioksidanlar ve diğer potansiyel olarak aktif bileşiklerdir ve az miktarda sodyum veya yağ ve nispeten az kalori içerir.

İlginizi çekebilir: Kalbiniz için zararlı 6 Gıda – Dünya Kalp Günü

Çalışma, meyve tüketiminin (çoğunlukla elma ya da portakal olan) düşük kan basıncı, düşük kan şekeri ve sigara içmeme gibi diğer birçok faktörle güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu bulmuştur .

Araştırmacılar, günde 100 g’lık bir meyvenin yaklaşık üçte bir daha az kardiyovasküler mortalite ile ilişkili olduğunu ve farklı çalışma alanları arasında benzer olduğunu ve hem erkek hem de kadınlarda benzer olduğunu buldular.

Kardiyovasküler risk

“Meyvenin tüketimi ve kardiyovasküler risk arasındaki ilişki, Çin’de hala çok az meyveyi tüketen, günlük meyve tüketimi daha yaygın olan yüksek gelirli ülkelerdekinden daha güçlü gibi görünüyor” diyor eğitimci Dr Huaidong Du, University of of Oxford. Çin’de meyveler neredeyse sadece çiğ tüketilirken, yüksek gelirli ülkelerdeki meyvelerin çoğu işlenmekte ve daha önceki birçok çalışma taze ve işlenmiş meyveleri bir araya getirmektedir.

“Son bir Küresel Hastalık Yükü Raporu, düşük meyve tüketimini Çin’de erken ölümün önde gelen nedenlerinden biri olarak ortaya koymaktadır. Ancak, bu Çin’den gelen kanıtlara dayanıyordu, ”diyor Çin Tıp Akademisi’nden Profesör Liming Li.

Profesör Zhengming Chen

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Zhengming Chen, “Daha fazla taze meyve yiyen insanlarda daha düşük riskin gerçek bir koruyucu etkiden mi olduğunu bilmek zor” dedi. Chen, “Bu durumda, Çin’de taze meyve tüketiminin yaygınlaşması, yılda 70.000’den fazla, hatta daha büyük sayıda ölümcül olmayan vuruş ve kalp krizi gibi bir yılda yaklaşık yarım milyon kardiyovasküler ölümü önleyebilirdi.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler