Tıbbı ve Aromatik Blog

Osmanlı Çimi Nedir? Osmanlı Çimi Nerelerde Kullanılır?

<b>Osmanlı Çimi</b> Nedir? Osmanlı Çimi Nerelerde Kullanılır?

Osmanlı çimi gölgelik alanları ve asitli toprakları seven bir bitkidir. Yaprakları gür çıktığı için iyi bir kapatıcı vazifesi görmektedir.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Osmanlı çimi bilimsel adı Ophiopogon japonicum olan  çok yıllık kullanılabilen yer örtücü bir bitkidir. Anavatanı Uzak Doğu’dur. Japonya ve Malezya gibi ülkelerde kendi kendine yetişmektedir. Arap saçı, kara çim, mondo çimi, kyoto cücesi, ejder sakalı, yılan sakalı gibi isimleri vardır. Mavi olan çeşidi de bulunur. Bu bitki çim olarak ekimi dışında gölgelik alanlarda yer kapatıcı olarak da kullanılır.

Osmanlı Çimi Özellikleri Nelerdir?

Boyu 12-14 cm eni 10-15 cm kadar uzamaktadır. Oldukça belirgin koyu yapraklara sahip kuraklığa ve soğuğa dayanıklı bir çim bitkisidir. Osmanlı çimi gölgelik alanları ve asitli toprakları seven bir bitkidir. Yaprakları gür çıktığı için iyi bir kapatıcı vazifesi görmektedir. Osmanlı çiminin bodur versiyonu olan Ophiopogon japonicus Nana türü ise taş aralarında kullanılmaktadır. Bu türün boyu 3-4 cm eni ise 6-8 cm’e kadar uzamaktadır. -18 dereceye kadar dayanıklıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Osmanlı Döneminde Hekim Yakup Paşa’nın ilaçlarındaki Tıbbi Bitkiler

Çok fazla su istememesi bir diğer tercih nedenidir ancak bulunduğu yerin toprağının kuru olmaması gerekir.. Boyunun fazla uzamaması, çiçeklere gelişimine zarar vermemesi, yarı gölge alanlarında yetişebilmesi çit bitkisi ve peyzaj malzemesi olarak artı özellikler sunmaktadır. Drenajı iyi yapılmış nemli topraklarda çok güzel gelişir. Çiçekleri küçük mor çiçekler şeklindedir. Bu çiçekler daha sonra mor renkli küçük meyvelere dönüşmektedir. Meyvelerin görünümü harikadır ve her biri mor renge boyanmış boncuklar gibidir.

Bahçelerde olduğu gibi saksıda da yetiştirilebilir. Balkonlara hoş bir peyzaj sunmaktadır. Özellikle çiçekli ve meyveli dönemlerinde diğer çiçeklerle birlikte renk cümbüşü sunmaktadır.

Osmanlı Çimi Ekimi

Birçok farklı türde çimler mevcuttur. Bu nedenle öncelikle çim seçimi yapılır. Eğer kişiler çim seçimini Osmanlı çiminden yana kullanmak isterlerse ilk etapta ekilişine dikkat edilmesi gerekir. Çim ekmek için ekim ve mart ayları tercih edilmelidir. Ekecek kişilerin, toprağın ne çok ıslak olması gerekir ne de çok kuru olması gerekir. Toprağın nemli olması son derece önemlidir. Toprağın yapısı kumlu olmalıdır. Kumlu toprakta daha çabuk çimlenecek olan osmanlı çimi çok farklı şekilde de ekilebilir. Bir peyzaj bitkisi olduğu için şekilli ve desenli bir şekilde de ekilir. Evlerinde bahçesi olmayan kişiler balkon ve saksıları içinde ekebilir ve evleri için de oldukça güzel bir süs bitkisi olacaktır. Genelde ağaç altlarına ve merdiven altlarına ekimi yapılan Osmanlı çimi  gölge ya da yarı gölgelerde bakımı ve yetiştirilmesi kolay yapılacağı için Osmanlı çimi çok tercih edilir. *Cicekal

Osmanlı Çimi Akvaryumda Gelişir mi?

Kendisi bir akvaryum bitkisi olmamasına rağmen su içerisinde bir kaç aya yetiştirilebildiği görülmüştür. Işığa çok gereksinim duymasa da ışıklı ortamlarda gelişimi güzeldir.

Akvaryumlarda koyu yeşil rengi nedeniyle tercih edilir ancak bir kaç ay sonra çürümeye başlar. Çürümeye başladığı döneminde akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Terrarium bitkisi olarak yetiştirilmesi akvaryuma göre daha mantıklı bir sebeptir.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler