Tıbbı ve Aromatik Haberler

Bitkiler stres durumunda ultrasonik kıvılcım çıkarıyor!

<b>Bitkiler stres</b> durumunda ultrasonik kıvılcım çıkarıyor!

Bitkiler stres durumunda ulrasonik kıvılcım çıkarıyor. Son yıllarda, bitkilerin görme, duyma ve koklama kabiliyetine sahip olduğu ortaya konmasına rağmen, genellikle sessiz olduğu düşünülmektedir.

Bitkiler stres durumunda ulrasonik kıvılcım çıkarıyor. Son yıllarda, bitkilerin görme, duyma ve koklama kabiliyetine sahip olduğu ortaya konmasına rağmen, genellikle sessiz olduğu düşünülmektedir. Fakat ilk defa, stresli olduklarında sesler çıkarıp kaydedildiler, araştırmacılar, çiftçilerin su açlık çeken mahsulleri dinledikleri yeni bir hassas tarım alanı açabileceklerini söylediler.

Itzhak Khait ve İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi’ndeki meslektaşları, domates ve tütün bitkilerinin su sıkıntısı yaşadıklarında veya sapları kesildiğinde insanlarda duyamayacağı frekanslarda ses çıkardığını buldu.

Bitkiler Duyamayacağımız Frekanslarda Konuşuyorlar mı?

Mikrofonlar, bitkilerden 10 santimetre uzağa yerleştirilmiş, 20 ila 100 kilohertz’lik ultrasonik ses seviyelerinde sesler topladılar. Bu ekip, böceklerin ve bazı memelilerin 5 metreden uzak mesafelere duyup cevap verebileceklerini söylüyor. Araştırmacılar, bir güvenin su stresli bir bitkinin üzerine yumurta koymaya karar verebileceğini öne sürüyor. Bitkiler bile diğer bitkilerin su az olduğunu duyabilir ve buna göre tepki verebilirler.

“Bu bulgular, şu ana kadar neredeyse sessiz olduğu düşünülen bitki krallığı hakkında düşünme biçimimizi değiştirebilir” henüz bir dergide bu çalışmalar yayınlanmadı.

Konuşan Bitkiler

Önceden, su taşınımı için kullanılan ksilem tüplerinin içinde – kavitasyon olarak bilinen bir işlem olan – hava kabarcıklarının oluşması ve patlamasının neden olduğu titreşimleri kayıt etmek için tesislere cihazlar bağlanmıştır. Ancak bu yeni çalışma, bitkilerden gelen seslerin belli bir mesafeden ilk kez ölçülmesi.

Ortalama olarak kuraklık stresli domates bitkileri saatte 35 ses, tütün bitkileri için ise 11 ses üretildiği tespit edildi. Bitkilerin gövdesi kesildiğinde domates bitkileri bir sonraki saatte ortalama 25 ses ve tütün bitkileri 15 ses ortalama olarak saat başına tespit edilen rakamlardır.

Stresin ne olduğunu bilmek için sesleri ayırt etmek bile mümkündür. Araştırmacılar, bitkilerin sesleri ile rüzgâr, yağmur ve seranın diğer sesleri arasında ayrım yapmak için bir makine öğrenme modeli geliştirdiler; çoğu durumda, stresin kuruluktan mı yoksa sesin yoğunluğundan ve frekansından mı kaynaklandığına bağlı olduğunu doğru şekilde belirlediler.

Suya aç tütünün, örneğin kesilmiş tütünden daha yüksek sesler çıkardığı anlaşılıyor.

Khait ve meslektaşları sadece domates ve tütün bitkilerine baksalar da, diğer bitkilerin de stresli olduklarında ses çıkarabileceklerine inanıyorlar. Bir ön çalışmada, sivri bir iğneli kaktüs ( Mammillaria spinosissima ) ve yabani ot öldürücü ısırgan otundan ( Lamium amplexicaule ) gelen ultrasonik sesler de kaydedildi . Kavitasyon, bitkilerin sesleri nasıl ürettiğinin olası bir açıklaması olduğunu söylüyorlar.

Araştırmacılar, çiftçilerin su stresli bitkileri dinlemelerini sağlamak, “hassas tarım alanında yeni bir yön açabilir” diyor. İklim değişikliğinin kuraklığa daha fazla alan göstermesi nedeniyle böyle bir yeteneğin önem kazanacağını da ekliyorlar .

İLGİLİ: Kaliteli Çikolata Aroması için Stresli Kakao Ağaçları!

Kraliyet Botanik Bahçeleri’ndeki Anne Visscher, “Kuraklık stresli bitkilerin ürettikleri seslerin hassas tarımda kullanılabileceği önerisi, tarla durumundaki bir kaydı ayarlamak çok pahalı değilse, uygun görünüyor” diyor. Birleşik Krallık.

Bitkiler Stres Halinde

Sonuçların henüz ses veya tuz gibi diğer streslere yayılamadığı konusunda uyarıyor çünkü bunlar seslere yol açmayabilir. Ek olarak, güvelerin veya başka bir hayvanın bitkilerin çıkardığı sesleri duyabiliyor ve bunlara cevap verebildiğini gösteren hiçbir deney yapılmadığını, bu nedenle bu fikrin şu an spekülatif olduğunu söyledi.

Eğer bitkiler stres altındayken ses çıkarıyorsa, kavitasyon en olası mekanizmadır, ”diyor İsviçre’deki Lozan Üniversitesi’nden Edward Farmer. Fakat bulgular hakkında şüpheci ve içinde bitki olmayan kurumuş toprağın sesleri gibi kontrollerin yolunda daha fazlasını görmek istiyor.

Çiftçi, fikir güvelerinin bitkileri dinleyebileceğini ve stresli bitkileri kesmenin bir “biraz fazla spekülatif” olduğunu ve böceklerin neden bazı bitkilerden kaçındığını, neden diğerlerinden kaçındığı konusunda birçok açıklama olduğunu ekliyor.

Referans: bioRxiv, DOI: 10.1101 / 507590
Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2226093-recordings-reveal-that-plants-make-ultrasonic-squeals-when-stressed/