Tıbbı ve Aromatik Yağlar

Aspir Yağı

<b>Aspir</b> Yağı

Aspir yağı kolestrol ve damar sertliği önleyici olarak kullanılan bir yağdır. Ayrıca Aspir yağı diğer yağlara oranla çok kaliteli yemeklik yağdır.

Aspir yağı, aspir bitkisi çok eski zamanlardan beri bilinen ve anavatanı Türkiye olarak kabul edilen bir bitkidir. Aspir bitkisinden elde edilen Aspir yağının birçok faydası bulunmaktadır. Kilo verme, yağ yakma ve bronzlaşma etkisi olan bu yağ, özellikle kadınlar tarafından talep görüyor.

Milattan önce Mısırlılar tarafından da kullanılan bu bitkinin bağırsaklar üzerindeki etkisi müthiş derecededir.  Güçlü bir peklik giderici olarak da kullanılan bitkinin önerilen miktar ve ölçülerde kullanıldıktan sonra henüz bir yan etkisi olduğu bilinmemektedir. Aspir bitkisinin yapraklarından, çiçeklerinden tohumundan faydalanılır. Aspir bitkisinin tohumundan aspir yağı yapılır. Aspir bitkisinin çiçekleri acı tattadır.  Bu bitkinin yaprakları çiçekleri ve tohumları farklı aylarda hasat edilip toplanmaktadır.

Aspir bitkisi faydaları

Aspir bitkisi günümüzde Kayseri, Elazığ, Isparta, Siirt illerinde 1200 rakımın üzerindeki bölgelerde yetiştirilmekte olup günümüzde tadının fındık yağına benzerliği sebebi ile fındık yağları ile birlikte konsantre olarak piyasada satın alınabilmektedir. Aspir bitkisinden elde edilen yağ soğuk preslenip sarı renktedir.

Aspir Yağı

Aspir bitkisi ile ilgili detaylı bilgileri Aspir bitkisi yazımızda okuyabilirsiniz.

Aspir Yağının Bilmediğiniz Özellikleri

Bitkisel yağlardan olan Aspir yağının en önemli özelliği içerisinde %80 oranında iki kere doymamış yağ asidi bulunmasıdır.  İçerisinde ki E vitamini 1 litrede 750 miligram kadardır. Aspir yağı kolestrol ve damar sertliği önleyici olarak kullanılan bir yağdır. Ayrıca Aspir yağı diğer yağlara oranla çok kaliteli yemeklik yağdır.

Aspir bitkisinin farklı kullanılan özelliklerinden biri de halı ipliği boyacılığında saru ve kırmızı renk elde etmek için kullanılmasıdır. Çiçeklerinden elde edilen boyanın suda çözülmeme özelliği olmasına karşı bitkiden alınan sarı renk suda çözülmektedir.

Aspir Yağı Zararları

Aspir yağının herhangi bir cerrahi operasyon öncesinde ve sonrasında doktor tavsiyesi almadıkça kullanılması önerilmemektedir. Kan pıhtılaşmasını engelleyebilmektedir. Bu nedenle, ameliyat durumunda kanama riskini yükseltebilmektedir. Aspir yağı ile birlikte ibuprofen gibi antikoagülanlar ve non-steroid anti enflamatuar ilaçların (NSAID’ler) alınması kanamayı daha da artırabilmektedir.

  1. Kanarya otu, krizantem, kadife çiçeği, papatya ve ayçiçeği alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olma riski vardır.
  2. Uterus kasılmalarına neden olabileceği için hamile kadınlar tarafından tüketilmesi önerilmemektedir.
  3. Hipotansiyonu olan kişilerde düşük kan basıncını daha da kötü hale getirebilmektedir.
  4. Geğirme, gevşek dışkı, bulantı, kusma ve ishal ise aspir yağının bildirilen günlük yan etkileridir.
  5. Komplikasyonları önlemek için diğer reçeteli ilaçlarla beraber bu yağı tüketmekten kaçının. (10-articles.mercola.com/herbal-oils/safflower-oil.aspx)

Tavsiyeler

Yapılan çalışmalar, günlük olarak 1 ¾ yemek kaşığı aspir yağı alımının kalp ve damar sağlığı da dâhil olmak üzere bir dizi sağlık sorunlarına faydalı olabildiğini göstermektedir. Ayrıca, Tip 2 diyabeti, obezite, menopoz sonrası, iyi kolesterol (HDL), kan şekeri, iltihap ve insülin duyarlılığını artırmak için de etkili olduğu gösterilmiştir. (11-safflowerseedsoil.org)

Bir fincan aspir çayı günlük olarak içildiğinde iyi bir seçimdir. Hem lezzeti hem de sağlığa olan faydalarıyla oldukça etkilidir. (12-healthylifelive.org/drink-more-safflower-tea/)