Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Aspir

Carthamus tinctorius

Diğer İsimler Yalancı Safran

Familya Papatyagiller ( Asteraceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Magnoliopsida )

Bölüm - ( - )

Takım -

Kullanılan Kısım Tohumu, çiçeği

Yetiştiği Bölgeler Anavatanı Arabistan yarımadası olup, İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yayılmıştır. Türkiye’de Anadolu’da yabani olarak rastlanmakta ve ekimi de yapılmaktadır.

Etken Maddeler Kamfebol -3 –O- rutinozid (KRS) ve Kamferol-3-O-glukozid (KGS) Carthamus tinctorius L’de bulunan başlıca flavonoidlerdir.Kartamin ve aspir sarısı çiçeğin başlıca etken maddeleridir.Kartamidin,izokartamidin,hidroksiaspir sarısı A,aspir sarısı A,safflamin C ve luteolin bu çiçekten elde edilen başlıca kimyasallardır.Karyofillen,p-alliltoluen,1-asetoksitetralin ve heneyikozan çiçeklerdeki uçucu yağın ilk saptanmış ana bileşenleridir.Aspir tohumundaki serotonin türevleri olan N-p-kumaroil serotonin ve N-feruloyil serotonşn doğal alfa glukozidaz enzimini baskılayıcı etkiye sahiptir.

Aspir
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 0.5 - 1 metre
En Fazla Yayılma 0.1 - 0.5 metre
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 2 yıl

Carthamus yaz aylarında pinnately loblu, dikenli yapraklar ve devedikeni benzeri turuncu veya sarı çiçek başları ile yıllık veya uzun ömürlü olabilir

Aspir bitkisinin ismini son zamanlarda sosyal medya aracılığı ile sık sık duymaktayız. Duymamızın sebebi zayıflamaya yardımcı olmasıdır.

Yapacağınız sağlıklı beslenme programının yanı sıra günde 1-2 tatlı kaşığını geçmemek kaydı ile tüketilen yağının ise zayıflamaya yardımcı olduğu gözlenmiştir. Yağının içerisinde bulunan “linoleic asit” sayesinde zayıflamada etkilidir.Spor ile beraber kullanıldığında etkisi daha da artmaktadır.Dolaşım sistemi ve sindirim sisteminde yaptığı olumlu etkilerle metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

Yağını salatalarınıza ekleyebilir.Direkt olarak suya karıştırarak içebilirsiniz. Çevremizde en kolay tüketim şeklinin yoğurda karıştırarak olduğunu da ayrıca deneyimledik.

Otunda bulunan vitaminler:  Omega 3, omega 6 bakımından oldukça zengin olan bir bitkidir. Aynı zamanda fosfor, kalsiyum demir, iyot, B1, B2 ve B3 vitaminleri ile birlikte lif içermektedir

50 cm boyunda, yaz sonuna doğru turuncu çiçekler açan bir ottur.

Bu konuda sahtekarlara dikkat ediniz. Her bitkinin farklı bir faydası farklı bir yararı mevcuttur, bunu lütfen unutmayınız. Doğru ilaç kullanımı gibi doğru bitki,  kullanımına da dikkat etmelisiniz!

* Yetiştiricisiyseniz, lütfen bizimle iletişime geçerek bitki içeriklerinin eksik detayları var ise içeriğimizin zenginleşip herkese faydalı olması için bize yardımcı olabilirsiniz.

Kullanışı: Kurutulmuş çiçekleri ve tohumları suda kaynatılıp içilerek tohumlar ayrıca kurutulup, sıkılarak yağ elde etmek için tıbbi amaçlarda kullanılır.

Çiçekleri boyar madde olarak da tüketilmektedir.

Aspir

Tıbbi Etkiler

Dâhilen müshil haricen ise romatizmal ağrılar için bilinmektedir. Müshil olarak 100 gram Aspir 1 litre suda kaynatılır. Günde 3 kez 1 bardak içilir.

  •  Kalp damar hastalıklarından korur.
  • Yağı, linoleik asit olarak da bilinen omega-6 içeriği yüksek olan bir bitkidir. Bu yağ asitleri kan trigliserit kolesterol düzeylerini dengeler.
  • Diyabete yakalanma riskini düşürür
  • Yağı, omega-6 içeriğinin yüksek olmasından dolayı kan şekerini regüle etmekle de görevlidir. Böylece diyabete yakalanma riskini azaltır.
  • Obezitenin engellenmesinde etkili
  • Aspir yağı, içerdiği konjuge linoleik asit sayesinde obezitenin engellenmesinde etkilidir. Kilo vermeye etkisi yağın vücutta birikmesinden çok, yağın yakılmasıyla ilişkilidir. Yemeklerde kullanılarak besin değeri arttırılabilir.
  • Hormonları dengeye sokar, hormonal dengesizlikler sonucu regl döneminde düzensizlikler ve gecikmeler yaşanabilir. Aspir yağı hormonları dengeye sokarak adet döngülerini düzenler.
  • Kabızlığa iyi gelir
  • Sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlığa iyi gelerek kabızlık sorununu çözer.

Aspir’in adet kanamalarını kolaylaştırdığı da bilinmektedir.

Aspir Yağının zararları

Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışarak kullanmalısınız. Özellikle bazı yiyeceklere karşı alerjiniz oluyorsa yada kronik bir hastalığınız varsa, ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak tüketmeniz gereken bir yağdır.

  • Aspir yağı tüketimi bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Kimi insanlarda  mide bulantısı, kusma, mide ağrılarına yada kramplara sebep olabilir.
  • Aşırı  tüketimi kan basıncını düşürür. Tansiyonu düşük olan kişiler yani hipotansiyona sahip kişiler aspir yağı kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
  • Aşırı  tüketimi ile ishal olunabilir.
Özet

Aspir Otu; Müshil etkisiyle kabızlık tedavisinde kullanılan aspir otu halk dilinde daha çok 'yalancı safran' olarak bilinir. Her bitkide olduğu için faydaları oldukça çok olan aspir otu tansiyonu, kolesterolü düzenlerken kadınların korkulu rüyası olan göğüs kanserinde ve prostat kanserinde oldukça etkilidir.

Kaynaklar »»

1- Adil Asımgil – Şifalı Bitkiler kitabı sayfa 39,40
İçerik her düzenlendiğinde, kaynakçada belirtilir. Bu kitap, şahıs, anonim dahi olsa kaynakçamız önemlidir.