Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Buyotu (Çemen)

Trigonella foenum-graecum

Diğer İsimler Çemen, Boyotu, Çemenotu, Çaman

Familya Baklagiller ( Fabaceae )

Sınıf İki çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

Takım Fabales

Kullanılan Kısım Tohumu, Yaprakları

Yetiştiği Bölgeler Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir.

Etken Maddeler Trigonelline alkoloidi, coline, yapışkan maddeler, protein, sabit yağlar.

Buyotu (Çemen)
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 0,1 - 0,50 mt
En Fazla Yayılma 0.1 - 0.5 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 2 yıl

1 çay kaşığı çemen otu tohumu yaklaşık 35 kalori içerir. 6, gram karbonhidrat, 2,5 gram protein ve 2,7 gram lif içeren çemen otu ayrıca demir, manganez, bakır, magnezyum, fosfor ve B6 vitamini açısından zengindir.

Buyotu (Çemen) olgun meyveleri toplanır, güneşte kurutulur, sonra sopa ile dövülerek tohumların ayrılması sağlanır. Ardından toz haline getirilir. İlkbaharda açan çiçekleri sarımsı beyaz renktedir.

Buyotu (Çemen) diosgenin maddesi ihtiva eder. Bu madde kadınlık hormonu östrejenin yapısına benzer bir yapıya sahiptir. Bu yüzden menapoz tedavisinde kullanılır.

Erkekler için buyotu kullanmak erektil disfonksiyonu azaltır. Çünkü çemen otu, cinsel uyarılma ve testosteron seviyelerini artırabilir.

Buyotu eski devirlerde, Asya’da, şehvet artırıcı ve savaşlarda cesaret verici olarak kullanılmaktaydı.

Fitoterapi Araştırması’nda yayınlanan bir çalışmada, 25-52 yaş arasındaki erektil disfonksiyon öyküsü olmayan 60 erkek, altı hafta boyunca günde bir plasebo veya 600 miligram çemen otu özütü içti. Yapılan değerlendirme sayesinde katılımcılar, libido üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bildirdiler. Sonuçta çemen otu ekstresinin cinsel uyarılma, enerji ve dayanıklılık üzerinde önemli bir etkisi olduğu ve katılımcıların normal testosteron seviyelerini korumasına yardımcı olduğu bulundu.

Buyotu (Çemen)  süt oluşmasını destekleyen galaktagogun etkinliğini ve güvenirliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, birkaç çalışma süt akışını teşvik etmede kullanımını olumlu bulmaktadır. Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Farmakoterapi Yıllığı, Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Dergisi ve Uluslararası Veteriner Hekimliği gibi dergi vr kurumlar bu konuda yayınlanmış çalışmalara sahip.

Buyotu (Çemen) Diyabet, dizanteri, diyare, kronik öksürük, karaciğer, dalak büyümesi, iştahsızlıktan oluşan hazımsızlık ve gastrit gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır.

Boyotunun yaralara ve çibanlara iyi geldiği söylenir. Bunun için boyotu tohumları ezilerek suyla karıştırılarak macun haline getirilip yaraların ve çibanların üzerine konularak kullanılır. Boyotunun içindeki yoğun kalsiyum ve magnezyum minerali ergenlik cağındaki çocukların ve gençlerin boylarının uzamasında etkisi olduğu söyleniyor.

Dikkat !

Hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. çok az miktar dada olsa gaz ve ishal yaptığı söyleniyor. Buyotu tüketilirken başka ilaçlar kullanılıyorsa aralarında iki saat olmasına dikkat edilmelidir.

Özet

Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır. Diğer ülkelerde öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır. Ayrıca sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırmanın üzerine kaplanır.

Kaynaklar »»

1- www.aysetolga.com

2- wikiwand.com