Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Dere Otu

Anethum graveolens

Diğer İsimler Börekotu, Tarhanaotu, Durakotu, Sakalotu, Samot, Samuk, Samut, Tarak otu

Familya Maydanozgiller ( Apiaceae )

Sınıf İki Çenekliler ( Eudicots )

Bölüm Kapalı Tohumlular ( Angiosperms )

Takım Apiales

Kullanılan Kısım Tohumu ve toprak üstü kısımları. Meyveleri de medikal amaçlaral kullanılır.

Yetiştiği Bölgeler Türkiye'de özellikle Ege ve Marmara’da bostan ve bahçelerde yetişir, dereotu yurt dışında ise Orta ve Güney Avrupa’da yetişmektedir.

Etken Maddeler Eterik yağ, protein, amin, bergapten, umbelliprenin, scopletin, aesculetin, vicenin, A ve C vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, kahve asidi, kloren asidi, ferula asidi.

Dere Otu
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 0,50 - 1 mt
En Fazla Yayılma 0.1 - 0.5 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 1 - 2 yıl

Son yıllarda sofraların gözdesi olan dereotu tok tutma ve yüksek besin değeri özellikleri ile diyet listelerinde de kendisine yer bulmaktadır. Lifli bir gıda olan dereotu hazmı kolaylaştırarak kabızlığı engeller.

Dere otu halk arasında ”yeşillik” denilen sınıfın en ince ve nane ile birlikte en keskin kokulu bitkilerinden bir tanesidir. , İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yöresel yemek ve değişik tatlarda kullanılır. İnce yapılı, ağırlık ve boyut olarak gayet küçük bir bitkidir.

Dere otu rezeneyi andıran keskin ve güçlü bir kokuya sahiptir. Ancak bu koku kuruduğunda kaybolmaktadır. Yoğurtlu olan tüm mezelere, patates salatalarına, soğuk sandviçlere ve her türlü balığa yakışmaktadır.Ege otlarına ayrıca yakışmaktadır.

Dere otu böbrek hastalıkları, idrar yolu hastalıkları, renal kolik,disüri  gibi boşaltım sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda,İştah kaybı, sindirim sistemindeki gaz problemleri ve safra kesesi sorunları gibi sindirim sistemi problemlerinde kullanılmaktadır.

Dere otu süt bezlerini uyararak emziren annelerde süt arttırımında faydalıdır.

30 gr Dereotu bitkisinin besin değerleri

  • Günlük C vitamini gereksiniminin %40’ını karşılar.
  • A vitamini ihtiyacının %43’ünü karşılar.
  • B6 vitamini ihtiyacının %3’ünü karşılar.
  • Niasin ihtiyacının %2’swini karşılar.
  • Folat ihtiyacının %11’ini karşılar.
  • Kalsiyum ihtiyacının % %6’sını karşılar.
  • Potasyum ihtiyacının %6’sını karşılar.
  • Bakır ihtiyacının %2’sini karşılar.
  • Manganez ihtiyacının %18’ini karşılar.
  • Fosfor ihtiyacının %’2’sini karşılar.
  • Riboflavin ihtiyacının %5’ini karşılar.
  • Çinko ihtiyacının %2’sini karşılar.
  • Aynı şekilde 30 gram dereotu bitkisi sadece 12 kalori içerir. Besin lifi bakımından oldukça zengin olan bitki bu özelliğiyle kabızlık gibi sindirim problemlerine karşı iyi gelir.
Bir miktar kıyılmış dereotunu yemeklerden yaklaşık 15 dakika önce tüketerek kendinizi uzun süre tok hissedebilirsiniz.

Bol miktarda kalsiyum içerdiğinden kemik sağlığı için faydalıdır. Kilo vermede yardımcıdır.İltihap ve romatizmal artrit, gut gibi hastalıklara karşı, bir anti-enflamatuar bir bitki olarak biliniyor.

Troid bezinin düzensiz çalışması kadınlarda sıkça rastlanan bir sorundur. Hızlı çalışan troid bezi kilo alamamanıza, yavaş çalışan troid bezi ise kilo almanıza neden olur. Her öğünden önce ince kıyılmış 1 yemek kaşığı dereotu yemek troid bezinin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Özet

Dereotunu hemoroid rahatsızlığı olan kişilerde kullanabilir. Dereotunun bu etkisinden faydalanmak için ise 100 gram kadar kuru dereotunu 1 litre su ile kaynatın ve bu hazırladığınız karışımdan günde 2 defa yarım saat kadar süre boyunca pansuman yapın.

Kaynaklar »»