Tıbbı ve Aromatik Blog

Hindistan Cevizi Unu nasıl yapılır ve nasıl kullanılır?

<b>Hindistan Cevizi Unu</b> nasıl yapılır ve nasıl kullanılır?

Hindistan cevizi unu, evde pratik yöntemlerle yapılabilir. Elde edilecek un ekmek yapımında kullanılır. İster buğday unu ile karıştırıp isterse ..

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Hindistan cevizi unu, evde pratik yöntemlerle yapılabilir. Elde edilecek un ekmek yapımında kullanılır. İster buğday unu ile karıştırıp isterse sadece yumurta ile karıştırılarak ekmek, pasta, kek, pancake yapmak mümkündür. Protein ve lif oranı oldukça yüksek, karbonhidrat oranı daha düşük bir un çeşididir.

Çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olanlar için alternatif olabilir. Ayrıca; lif açısından çok zengin olduğundan tok tutucu etkisi ile zayıflamak isteyenler idealdir.  Bir iki dilim Hindistan cevizi ekmeği kişiyi doyurmaya yetmektedir. İki çeşit tarif verdik. Biri meyvesi ile diğeri ise marketlerde hazır kurutulmuşu ile yapılan un tarifidir. Fiyatları ile ilgili bilgi için google üzerinden ufak bir araştırma yapabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Unu Nasıl Yapılır? 

1-Hindistan Cevizi Meyvesini Kullanarak Hindistan Cevizi Unu Yapımı

Malzemeler:

  • 1 su bardağı Hindistan cevizi
  • 3-4 su bardağı su

Bir su bardağı soyulmuş yemeye hazır hale gelmiş Hindistan cevizi 3-4 bardak su içinde 1 gece bekletilir. Ardından süzülür ve Hindistan cevizleri robottan geçirilerek püre haline getirilir. İyice sıkılarak sütünün çıkması sağlanır ve bu süt başka amaçlarla kullanılmak üzere buzdolabında saklanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hindistan Cevizi Suyunun Büyüsü

Elde edilen püre bir fırın tepsisine yayılarak  kuruyana kadar fırında bekletilir veya fırın tepsisine yayılarak güneşte 1 gün bekletilir. Elde edilen kurutulmuş püre havanda dövülerek veya fırında çekilerek un haline getirilir.

2- Marketten Hazır Satılan Hindistan Cevizi Tozu ile Un Yapımı 

İhtiyaca göre bir kaç paket hazır hindistancevizi alınır ve robottan çekilerek un haline getirilir ve bu şekilde kullanılır.

Çocukların çok seveceği bir üründür. Dilenirse diğer unlarla besin değerini arttırmak için karıştırılıp kullanılabilir. Biraz yağlı bir un olduğundan ekmek yada pasta yapılırken hiç yağ kullanılmasına gerek kalmaz.

Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi meyvesinin kurutulup öğütülmesi ile elde edilen protein oranı yüksek karbonhidrat oranı diğer unlara göre biraz daha düşük ve glüten içermeyen bir un çeşididir. Ekmek, pasta, kek, dolgulu kek, coconut kraker yapımında kullanılabilir. Normal un kadar birbirine yapışmadığından bu undan yapılacak ekmek yada kek gibi ürünler hemen dağılabilir. Bu nedenle kıvam arttırmak ve tutucu özelliğini sağlamak için yumurta veya başka tohum unları ilave edilebilir.

Hindistan cevizi unu ile yapılan ürünler genel olarak doyurucu özelliktedir. Diğer ekmek ve pasta türlerine göre bir iki dilimi yeterli gelmektedir. Protein açısından oldukça zengindir. Buğday unu ile karıştırılırsa daha kolay kıvam alan ve daha lezzetli ürünler yapmak mümkündür.

Hindistan Cevizi Ununun Besin Değeri ve Hindistan Cevizi Ununun Faydaları

100 gram hindistan cevizi unu 450 kalori civarıdır. Yaklaşık 14.3 gram protein ve 14.3 gram yağ içerir. Lif açısından çok zengin bu unun 100 gramında 35.5 grama yakın lif bulunur. 57 gram karbonhidrat ve 7 gram şeker içermektedir. Bu yönleri ile ele alındığında güçlü bir besin olduğu görülür ve makul ölçülerde tüketilmesi gerekebilir.

BAKINIZ: Hindistan Cevizi Yağı

Ayrıca hindistan cevizi unu içerisinde bulunan yağların büyük kısmı doymuş yağlardır. Lif açısından çok zengin olduğundan sindirim süresi daha uzun olduğundan glisemik indeksi daha düşük, tok tutuculuğu daha fazladır. Bu nedenlerle zayıflamak için ve spor yapanlar için ideal alternatif yiyeceklerden olabilir. Ayrıca gluten içermemesi nedeniyle, çölyak hastaları, gluten hassasiyet olanlar tarafından tercih edilebilecek ürünlerden birisidir.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler