Tıbbı ve Aromatik Blog

Muz Kabuğu Nasıl Kullanılır?

Muz Kabuğu Nasıl Kullanılır?

Muz kabuğu nasıl değerlendirilir? Bir çok çok yazımızda belirttiğimiz gibi meyve kabuklarının çok büyük bir kısmı asla çöp değildir.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Muz kabuğu nasıl değerlendirilir? Bir çok çok yazımızda belirttiğimiz gibi meyve kabuklarının çok büyük bir kısmı asla çöp değildir ve değerlendirilmesi gereken organik malzemelerdir. Muz kabuğu bunlardan birisidir ve sayısız faydaları vardır. Tabi ki muza karşı alerjisi olanların, muz kabuğundan da uzak durması gerekmektedir.

  • Ayakkabı Parlatmak için muz kabuğu: Özellikle deri ayakkabıları parlatmak için harika bir çözüm sunmaktadır ki bizzat kendimiz bunu denedik. Yapmanız gereken 1 adet muzu afiyetle yedikten sonra kabuğu ile ayakkabıyı ovalamak. Öncelikle, ayakkabının tozu bir bez ile alınır ve muz kabuğu ile iyice yedirilerek ayakkabı ovulur. 5-6 dakika ayakkabı bu şekilde bekletilir ve ardından yumuşak bir kumaş parçası ile güzelce silinir. Buradaki mantık, muz kabuğu içinde bulunan potasyumdur. Bilindiği gibi ayakkabı cilalarında da potasyum vardır ve deriyi canlandırma, parlatma gibi özellikleri bulunmaktadır.
  •  Diş beyazlatma için muz kabuğunun faydaları : Muz kabukları çok iyi bir diş beyazlatıcısıdır. Diş minelerine zarar vermeden diş beyazlamasını sağlamaktadır. Muz kabuğunun lifli olan iç tarafı ile dişler iyice ovulur ve bu şekilde 10 dakika kadar bekletilir. Ardından bir fırça (dilerseniz Misvak) ile dişler hafifçe 2 dakika fırçalanır ve ardından durulanır. Muz yedikçe kabuğu ile bu uygulamayı yapabilirsiniz.
  • Kemirgen Kovucu: Evdeki kemirgenleri uzak tutmak için muz kabuklarını yerleştirebilirsiniz. Kemirgenler kabukların kokusundan hoşlanmazlar. Sinek ısırıklarına karşı, ısırılan bölgeye bir parça muz kabuğu sürmek iyi gelecektir.
  • Muz kabuğu iyi bir cilt peelingi olarak kullanılabilir. Bunun için ıslak yüz, muz kabuğu ile yavaşça ovulur bir süre ciltte bekletildikten sonra cilt temizlenir. Ayrıca muz kabukları, kırışıklık için de etkilidir. Kırışıklık olan bölgeye sürülerek bir süre bekletilirse etkisi görülecektir.
  • Siğillere karşı muz kabuğu : Olgun bir muzun kabuğu ile siğil olan bölgeler ovulabilir. Yan etkileri bilinmez ama uygulamada, küçük bir parça kabuğu siğilin üzerine bantlanır ve 1 gece bekletilir. Ertesi gün çıkarılır. Siğiller geçene kadar uygulanır. Ancak biz bu yöntemi doktor onayı olmadıkça önermiyoruz çünkü alerjiye neden olabilir veya enfeksiyon durumları ortaya çıkabilir.
  • Bitkisel Gübre: Bahçenizde veya saksıdaki bitkilerinizde kullanabileceğiniz doğal bir gübre kaynağıdır. Muz kabukları toprakta çürüdükçe bitkiler için gerekli besin maddelerini sağlar.Muz kabukları zengin bir besin içeriğine sahiptir. Muz kabuklarını kullandıktan sonra bahçenize ve saksılarınıza gömebilirsiniz. Bu sayede toprağın besin zenginliği artacaktır. Ayrıca; bazı böcekler özellikle yaprak bitleri muz kabuklarını sevmemektedir. Bu nedenle, çiçeklerin köküne yakın bir yere muz kabukları konduğunda veya bir miktar gömüldüğünde etkisi görülebilecektir. En etkili yöntem ise muz kabukları ve sarımsak ile bir sprey hazırlamaktır.
  • Metal Parlatıcı: Paslanmış veya matlaşmış metal yüzeyleri parlatmak için kabuğu kullanabilirsiniz. Bakır, gümüş veya altın gibi metallerin parlaklığını geri kazandırabilir. Gümüş parlatmak için muz kabukları çok etkilidir. Muz kabukları ile gümüş eşyalar nazikçe ovulur. Bir kaç dakika bekletildikten sonra bir kumaş ile gümüşler temizlenirse parladığı ve siyahlardan arındığı görülecektir. Diğer eşyalarınız için de muz kabukları etkili bir parlatıcıdır. Muz kabukları ile ahşap ve deri malzemeler temizlenebilir. Ayrıca mürekkep lekelerini de çıkarabilmektedir.
  • Eller ve Ayaklar için Bakım: Ayak topuklarındaki sertleşmiş deriyi yumuşatmak veya ellerdeki kuru cildi nemlendirmek için muz kabuğu kullanabilirsiniz. Özellikle topukları ovuşturarak ölü deriyi çıkarmak için etkilidir.
  • Gözlük Temizleyici: Gözlük camlarını temizlemek için kullanılabilir. Camın üzerine hafifçe sürüldüğünde lekeleri ve parmak izlerini çıkarabilir.
  • Ayakkabı Parlatıcı: Deri ayakkabıları veya cüzdanları parlatmak için kabuğu kullanabilirsiniz. Kabuğun iç yüzeyi, deriyi temizler ve parlaklık kazandırır.
  • Organik Temizlik: Kimyasal temizlik maddeleri kullanmak istemiyorsanız, doğal temizlik malzemesi olarak kullanılabilir. Yüzeyleri temizlemek ve parlatmak için kullanabilirsiniz.
Kaynaklar »»
Diğer Haberler